Cele mai notabile 10 date din istoria cinematografului

0
190

Naşterea cinematografului

Prima dintre cele mai notabile 10 date din istoria cinematografului – pe 28 decembrie 1895, fraţii Auguste şi Louis Lumière realizează o primă proiecţie publică în Salonul Indian din cadrul Grand Cafe din Paris, graţie unui aparat inventat chiar de ei: cinematograful. Acesta serveşte, deopotrivă, drept cameră de filmat şi proiector şi permite înlănţuirea imaginilor cu o viteză suficientă pentru a le da viaţă. în programul zilei sunt trei filme de câte un minut: Stropitorul stropit Masa unui bebeluş şi Ieşirea din uzinele Lumiere, la Lyon.

Primele efecte speciale

Între 1899 şi 1902, în vremea în care primele filme sunt mai degrabă documentare, realizate la faţa locului, Georges Melies este primul care le oferă o notă artistică. Scenelor filmate, acesta le aplică aceleaşi tehnici ca iluzioniştii. Astfel, inventează primele efecte speciale precum colajul, mişcarea cu încetinitorul, suprapunerile. În 1902, el realizează filmul Călătorie pe Lună, primul film ştiinţifico-fantastic, având o durată de 14 minute.

 

Afiş pentru filmul lui Georges Melies, Călătorie pe Lună.

Primul film de desene animate

În 1906, James Stuart Blackton realizează Humorous phases of funny faces (Fazele amuzante ale unor feţe caraghioase), primul film de desene animate, realizat graţie procedeului de capturare a imaginii cadru cu cadru. În film poate fi văzut autorul creionând un bărbat şi o femeie, ale căror feţe prind viaţă. Cuplul îmbătrâneşte pe repede înainte, apoi soţul suflă fumul trabucului înspre soţia sa, care dispare. În final, realizatorul şterge desenul cu totul.

„Umorul ne dezvoltă simţul măsurii şi ne dezvăluie că, dincolo de o seriozitate exagerată, absurdul stă la pândă mereu“: Charlot, figură reprezentativă a filmului mut

În 1913, Charlie Chaplin îşi face prima apariţie pe pelicula de debut Making a living (Lupta pentru existenţă), în care are rolul unui dandy. De la un film la altul, Chaplin conturează un personaj care devine repede mitic, un tip machiat şi prost îmbrăcat, „Charlot”, vagabondul, tramp în engleză, fratele de suflet al tuturor emigranţilor care, asemenea lui, au părăsit Anglia pentru Statele Unite şi care, în mod instinctiv, aveau să se recunoască în el şi să împărtăşească aventurile acestei paiaţe, un actor capabil să joace cu aceeaşi dăruire atât rolul lui Guignol, cât şi pe cel al lui Pierrot. În 1936, Chaplin apare în pelicula Timpuri noi, unul dintre ultimele filme mute, o satiră la adresa muncii la bandă şi a maşinismului. Ulterior, în 1940, el realizează capodopera politică Dictatorul.

Nosferatu: naşterea expresionismului german

Inspirat fiind de mitul lui Dracula şi apărut în 1922, Nosferatu, de Murnau, reprezintă una dintre operele emblematice ale cinematografiei expresioniste germane, predecesoare a filmului fantastic. Realizatorul a folosit efecte speciale precum „stop-cadru” (care constă în aşezarea obiectelor sau personajelor într-o anumită poziţie, filmarea şi apoi reaşezarea sau deformarea lor, pentru a filma o altă imagine). Pelicula este colorată: în albastru pentru noapte, în roz pentru răsăritul soarelui.

Naşterea filmului sonor

Anul 1927 este cel în care se naşte filmul sonor, scenele muzicale fiind întrerupte de câteva momente vorbite. Cântăreţul de Jazz, de Alan Crosland, este un succes mondial, care marchează începutul unei noi ere pentru cea de-a şaptea artă. Totuşi, efectul sonor, permis doar de evoluţia tehnicilor de sincronizare dintre sunet şi imagine, împarte lumea filmului între partizani şi oponenţi.

Al Jolson, în Cântăreţul de Jazz, de Alan Crosland.

Și culoare se făcu!

1932 este anul în care s-a turnat primul film color, graţie procedeului încercat, încă din 1915, de firma Technicolor: un scurtmetraj de animaţie, intitulat Despre copaci şi flori, de Burt Gillet. Filmul este produs de Walt Disney, care, în 1937, lansează primul său lungmetraj Technicolor, Albă ca Zăpada şi cei șapte pitici. În anul următor, culoarea cucereşte marile studiouri: Aventurile lui Robin Hood, de Curtiz, lansat în 1938, Pe aripile vântului, de Fleming, în 1939.

Primul marş

Pe 20 septembrie 1946 are loc prima ediţie a festivalului de la Cannes, înfiinţat de ministrul Culturii de dinainte de război, Jean Zay. Acest eveniment fusese iniţial planificat pentru 1939, însă fusese anulat din cauza pătrunderii germanilor pe teritoriul Poloniei.
Festivalul i-a găzduit pe cei mai mari cineaşti şi actori de pe întreaga planetă.

 

Peter Fonda şi Dennis Hopper, în filmul Easy Rider, de Dennis Hopper.

Cu ochii plini de stele

Din 1969 şi până la începutul anilor ’80, Hollywoodul cunoaşte o adevărată revoluţie. Influenţaţi fiind de mişcările de avangardă europene, respectiv de neorealismul italian şi de noul val francez, anumiţi realizatori au impus un ton nou producătorilor din marile studiouri. Aceştia se numesc Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, Martin Scorsese sau Brian de Palma, iar filmele lor abordează o serie de teme până atunci considerate tabu: violenţa, sexualitatea, corupţia. Easy Rider, de Dennis Hopper, un film a cărui acţiune se petrece pe drum, într-o Americă profund conservatoare şi rasistă, este una dintre primele capodopere ale noului Hollywood.

 

Primul film realizat de cinematografia digitală

Avatar de James Cameron

În 2005, Chicken Little (Puiu’ Mic), de Mark Dindal, primul film 3D, este lansat în cinematografe. Primele filme în relief, vizibile cu ochelari speciali, fuseseră deja realizate încă din anii ‘20, apoi, în număr din ce în ce mai mare, în anii ’50, cu titluri rămase celebre precum Strania creatură din laguna neagră, de Jack Arnold (1954). Odată cu perfecţionarea cinematografiei digitale, producţiile 3D se înmulţesc: Puiu’ Mic, Avatar, de James Cameron (2009), sfidează toate topurile de încasări. Astăzi, cinematografia digitală reprezintă cel mai mare succes din istoria filmelor 3D, cu 2,7 miliarde de dolari încasaţi peste tot în lume.

Informații suplimentare puteți găsi și aici.

Alte articole care v-ar putea interesa aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère