Cele mai mari 10 mituri antice

0
765

Orfeu în Infern

Primul dintre cele mai mari 10 mituri antice – muzician şi poet, Orfeu ia în puterea lui fiinţe, plante şi pietre cu acordurile cânturilor sale. Din cauză că Euridice, soţia sa, este răpită de Hades, stăpânul Infernului, Orfeu coboară în străfundurile pământului ca să o salveze. Hades i-o dă înapoi cu o singură condiţie: să nu privească înapoi către soţia sa pe drumul de întoarcere, însă Orfeu nesocoteşte condiţia impusă, Euridice dispare pe veci, iar Orfeu este fulgerat de Zeus. De la Virgiliu la Victor Hugo şi Guillaume Apollinaire, povestea lui Orfeu i-a inspirat pe cei mai mari poeţi.

Zeul Hermes (în dreapta) îi desparte pe Euridice şi Orfeu.

Firul Ariadnei

Minos, regele Cretei, a sacrificat, timp de nouă ani, câte şapte fete şi şapte băieţi atenieni oferindu-i Minotaurului, un monstru cu corp de bărbat şi cap de taur, închis într-un labirint. Tezeu, fiul regelui Atenei, se hotărăşte să pună punct acestei tradiţii. Este ajutat de fiica regelui Minos, Ariadna, care, îndrăgostită de Tezeu, îi dă acestuia un ghem de sfoară cu ajutorul căruia eroul să găsească ieşirea din labirint. Astfel, Tezeu reuşeşte să-l omoare pe monstru, încheind sângeroasa tradiţie. Cu toate acestea, înainte să se întoarcă în Atena, al cărei rege va deveni, Tezeu o părăseşte pe Ariadna pe o insulă pustie.

Îmblânzitorul lui Pegas

Belerofon este un vânător de monştri. Acesta reuşeşte să-l îmblânzească pe Pegas cu ajutorul unui căpăstru din aur dăruit de Atena. După ce reuşeşte să-l încalece, Belerofon îi vine de hac Himerei, o creatură pe jumătate capră, pe jumătate balaur, şi le învinge pe teribilele Amazoane. Îmbătat de succesul avut, acesta încearcă să ajungă la Olimp, însă, furios, Zeus trimite un tăun să înţepe calul înaripat. Belerofon cade atunci într-un tufiş şi îşi pierde vederea.

Oamenii şi zeii

Războiul Troian, subiectul principal din Iliada lui Homer, este provocat de răpirea Elenei, soţia regelui aheu Menelaus, de către Paris, fiul lui Priam, rege al Troiei, căruia Afrodita i-o promisese pe „cea mai frumoasă femeie din lume”. În timpul asediului, care a durat zece ani, organizat pentru a o elibera pe Elena, Agamemnon este ajutat de eroii Aiax, Ahile şi Ulise şi protejat de zei. Ulise este cel care reuşeşte să pună capăt acestui război, folosindu-se de şiretlicul calului imens din lemn, în interiorul căruia se aflau războinici. Odată pătrunşi în cetate, soldaţii incendiază Troia, distrugând-o.

Elena pe meterezele cetăţii Troia, Gustave Moreau, secolul al XIX-lea.

Iason şi lâna de aur

Moştenitor legitim al regilor din Iolcos, Iason este crescut de centaurul Chiron. Mai întâi, eroul îi pretinde unchiului său tronul uzurpat, dar acesta îl trimite pe lason în ţinutul Colchida, cerându-i să se întoarcă cu Lâna de aur a berbecului fermecat: aceasta este cunoscută sub numele de expediţia argonauţilor. Pe drum, el o întâlneşte pe Medeea, fiica regelui Aeetes, păstrătorul lânii de aur, care îl supune pe Iason unor încercări din care iese învingător, graţie ajutorului dat de Medeea. Victorios, Iason se căsătoreşte cu ea şi au împreună doi copii. Izgonită de Iason, Medeea trimite o rochie otrăvită noii logodnice a acestuia, care arde împreună cu tatăl ei.

Atena priveşte cum lason iese din gura balaurului, paznic al Lânii de aur.

La originile Romei

Fiu al Afroditei, Enea fuge din cetatea Troiei, cucerită de ahei, însoţit fiind de fiul său, Ascanius, şi de Anchise, tatăl lui. Condus de zeiţă, acesta ajunge în Cartagina, unde regina Didona se îndrăgosteşte nebuneşte de el, atât de tare încât, la plecarea lui, aceasta se sinucide. După o şedere în Infern, Enea ajunge pe coastele Siciliei, apoi pe cele ale Lucaniei, în Italia. Se războieşte din cetate în cetate şi, în cele din urmă, se stabileşte în Latium, unde ridică un oraş pe care îl numeşte Lavinium, în memoria soţiei sale. După spusele legendei, Remus şi Romulus, gemenii întemeietori ai Romei, crescuţi de o lupoaică, sunt descendenţii săi.

Fericit cel care, ca Ulise…

După ce înlesneşte victoria aheilor asupra Troiei, Ulise, rege al Itacăi, rătăceşte douăzeci de ani pe drumul spre casă. În călătoria sa trece prin multe peripeţii, povestite de Homer în Odiseea: Ulise este luat prizo­nier de către ciclopul Polifem, fermecat de vrăjitoarea Circe, prins de nimfa Calipso şi ispitit de sirene. În Itaca, soţia lui, Penelopa, îl aşteaptă, refuzând toţi pretendenţii, spunându-le că se mărită cu unul dintre ei doar după ce termină de ţesut vălul pe care îl deşiră în fiecare noapte.

Zborul lui Icar

Icar a fost închis, împreună cu tatăl său, Dedal, în labirintul construit chiar de acesta din urmă pentru Minotaur. Icar îşi confecţionează cu ceară aripi, pe care şi le prinde de umeri, şi evadează zburând. însă, beat de fericire şi orgolios că s-a ridicat până la cer, Icar se apropie prea tare de soare. Ceara se topeşte şi el cade în mare şi se îneacă.

Focul sacru al lui Prometeu

Prometeu face parte din prima generaţie de titani. Acesta plămădeşte omul amestecând lutul cu apa şi dându-i mai apoi viaţă cu o flacără din focul divin. Făcând acest lucru, el îi nesocoteşte pe zei şi provoacă mânia lui Zeus, care îl va pedepsi înlănţuindu-l de o stâncă de pe muntele Caucaz şi condamnându-l la o tortură nesfârşită, căci ficatul său, devorat de vulturi, se regenera mereu. Heracles (Hercule la romani) îl scapă de această suferinţă neîncetată când îşi duce la îndeplinire cele Douăsprezece Munci, printre care se află şi salvarea lui Prometeu.

Brahma şi facerea lumii – al zecelea dintre cele mai mari 10 mituri antice

Alături de Vishnu şi Shiva, Brahma este cea de-a treia mare zeitate a hinduismului. Conform Vedelor, Brahma s-a născut dintr-un lotus înflorit pe pântecul lui Vishnu, în timpul somnului zeului. Reprezentat cu patru capete şi tot atâtea braţe, Brahma creează tot ceea ce îi trece prin minte: noaptea, demonii, soarele şi stelele care încep să spargă întunericul… Apoi, din uniunea lui cu frumoasa Sarasvati, se nasc creaturile animalice şi fiinţele umane. Lumea rămâne neschimbată timp de 4 320 000 000 de am. Apoi, totul este mistuit de foc şi, conform unui ciclu care se repetă la infinit, Brahma reîncepe crearea lumii.

Brahma este una dintre cele trei figuri divine majore ale hinduismului, cu toate că în India există foarte puţine temple care îi sunt consacrate.

Informații suplimentare puteți găsi și aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère