Sărbătorile de iarnă, sunt, fără doar și poate cea mai așteptată perioadă a anului. Și pregătirile sunt gata, ce spuneți de o plimbare? Toate orașele Bătrânului Continent organizează pieţe de Crăciun care mai de care mai atractive, unde vizitatorii sunt invitați în acorduri de colinde la o incursiune printre arome de vin fiert și castane sau migdale prajite, turtă dulce sau cozonac, multe jucării, dulciuri pentru cei mici, felurite daruri pentru cei mari și bineînțeles nelipsitele decoraţiuni şi suveniruri specifice acestei perioade. Și cum ne mai despart doar două zile până la Crăciun, iată, așasar cele mai renumite târguri de Crăciun, din Europa, conform cnn.com.
Gendarmenmarkt, piaţa de Crăciun din Berlin
Impresionează prin arhitectură și este locul pe care mulți berlinezi îl consideră cel mai frumos loc din Germania. Construită în 1688, după planurile arhitectului Johann Arnold Nering, piața a fost denumită, la vremea aceea, Linden-Markt. De-a lungul vremurilor, locația a primit mai multe nume, pentru ca, în 1991 să primească numele de azi.
În perioada sărbătorilor de iarnă, începând cu anul 2003, aici își deschide porțile cea mai elegantă piață de Crăciun din Europa. În centrul pieței alături de cele trei edificiile veterane, frumos iluminate, Catedrala Germană, Catedrala Franceză și Sala de Concerte, puteți admira un semeț brad împodobit cu mii de beculețe Atmosfera magică este întreținută de binecunoscutele colinde „Stille Nacht” și „O Tannenbaum”, aromele de vin fiert și turtă dulce, dar și de sutele de căduțe frumos decorate de unde puteți cumpăra aproape orice de la bijuterii contemporane, la mici opere de artă, de la articole de îmbrăcăminte cusute manual, la dulciuri tradiționale și decorațiuni. Piața este deschidă încă din luna noiembrie și rămâne așa până la sfârșitul lui decembrie, când organizatorii promit un spectacol de neuitat care se va încheia cu un foc de artificii.
Piaţa de Crăciun din Birmingham
În Birmingham, mai exact în piața Frankfurt, puteți vizita cea mai mare piață autentică piață germană în afara Germaniei și Austriei. Târgul este destinat, în mare parte, mesei de Crăciun. Aici se găsește cam orice de la covrigei și bere, la ciocolată cu rom și marțipan, brânzeturi, dar și tradiționalii bratwurst, organici de data asta.
Deschisă din mijlocul lunii noiembrie, târgul își va închide poțile înaintea nopții de Ajun. În aer se aud colinde englezești precum „Merry Christmas Everybody” și „I Wish It Could Be Christmas Every Day”, cântate de formații locale iar aromele de vin fiert, cidru, ciocolată caldă te îmbie parcă să iei o pauză de la alergatul printre cele o sută optzeci de standuri ticsite de daruri atent meșteșugite, de la lămpi de cristal și covoare până la obiecte de artizanat din cele mai îndepărtate locuri.
Piaţa de Crăciun din Nürnberg
Una din piețele de Crăciun cu tradiție din Europa este în Germania, la Nürnberg. Christkindlesmarkt datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, și este locul în care se puteți admira nu mai mult de o sută optzeci de căsuțe din lemn îmbrăcate în haine se sărbătoare, așezate în inima vechiului oraș bavarez.
Ajunși aici nu veți ști încotro să mergeți, de la tută dulce condimentată cu arome la care nici nu v-ați gândit, la tradiționalele figurine realizate din prune uscate, și produse specifice servite pe farfurioare în formă de inimă, piața este o încântare pentru ochi și papilele gustative. Iar standurile sunt ticsite de daruri ce așteaptă să fie cumpărate.
Considerată cea mai populară și spectaculoasă piață de Craciun din Europa și vă oferă posibilitatea să vă întâlniți cu Christkind, sau îngerul care răspândește spiritul Crăciunului.
Piaţa de Crăciun din Copenhaga
În capitala Danemarcei, mai exact în parcul Tivoli Gardens, are loc anual o piață de Crăciun care celebrează tradițiile de iarnă nordice și în rusești. Vă puteți plimba cu o sanaie trasă de reni, veți putea admira o replică din gheată a Catedralei Sf. Vasile, din Moscova precum și cele peste jumătate de milion de luminițe decorative.
Atracția târgului sunt aebleskiver – gogoșele rotunde, coapte într-o tigaie specială, însoțite de o cană de glögg, vin fiert aromat cu migdale și stafide.
Ajunși aici, veți ala de legenda lui Juul Nisse, care trăiește în podurile caselor și care aduce noroc celor care au grijă de el.
Piaţa de Crăciun din Strasboug
Orașul de la granița franzeză cu Germania, Strasbourg, este locul unde are loc anual cea ma veche piață de Crăciun din Franța. Organizată pentru prima dată în 1570, piața a păstrat tradiția de-a lungul timpului ceea ce i-a atras supranumele de capitală a Crăciunului.
Christkindelsmärik, ceea ce în alsaciană înseamnă, piața Pruncului Iisus, și-a deschis porțile pe 25 noiembrie și va primi vizitatorii până pe 6 ianuarie. Cu o îmbinare între tradițiile franceze, cele germane și brazi de Crăciun, piața oferă atracții pentru cei mai pretențioși dintre noi. Ce la nelipsitele merinde tradiționale precum prajiturele bredle, sau suc de portocale cald cu scorțișoară, la mirodenii și obiecte de artizanat realizate de meșteri locali. Trei sute de căsuțe vă vor oferi posibilitatea să alegeți felurite daruri și vă vor încânta privirea, iar comercianții vă vor ura Crăciun Fericit, adică „E gueti Wnchte & E glecklichs Nej Johr!”
Piaţa de Crăciun din Gothenburg
Cu aproape cinci milioane de lumini aprinse, Gothenburg devine în această perioadă orașul Crăciunului. În parcul Liseberg, are loc în fiecare an, cea mai mare piață cu specific din peninsula Scandinavă, care reunește sub copertina ei peste șaptezeci de standuri rustice, un patinoar și focuri de tabără, în jurul cărora turiștii se pot strânge să-și încălzeazcă mâinile. Copii pot celebra Crăciunul împreună cu iepurașii în zona Rabbit Land, unde pot avea surpriza să-l întâlnească pe Moș Crăciun. Vizitatorii pot admira renii albi, care trăiesc în nordul îndepărtat al Suediei, și se pot bucura de o plimbare cu sania trasă de aceștia.
Piaţa de Crăciun din Sibiu
La noi în țară, cea mai frumoasă piață de Crăciun este cea de la Sibiu, ajunsă deja la a 12-a ediție. Piața reunește peste șaizeci de căsuțe unde expozanți și meșteri din toată țara își prezintă produsele tradiționale, un atelier în care cei mici îl vor întâlni pe Moș Crăciun și o serie de spectacole susținute de artiști cunoscuți. De asemenea, organizatorii promit o serie de surprize care vor fi dezvăluite pe parcurs.
Piața s-a deschis pe 16 noiembrie și va primi oaspeți până pe 3 ianuarie 2019.
Emanuela Popa
V-ar putea interesa şi aceste articole