Cele mai frumoase povestiri din Biblie: Fiii lui Israel sunt asupriţi în Egipt

Israel și fiii lui Israel în Egipt

0
317

exodIsrael și fiii lui Israel în Egipt

Israel -Acestea sunt numele fiilor lui Israel care au intrat în Egipt împreună cu Iacob. Au venit fiecare cu familia sa: Ruben, Simeon, Levi şi Iuda; Issahar, Zabulon şi Beniamin. Dan şi Neftali, Gad şi Aşer. Toate sufletele ieşite din coapsele lui Iacob erau şaptezeci de suflete. Iosif era în Egipt. Iosif a murit, precum şi toţi fraţii lui şi toată generaţia aceea. Iar fiii lui Israel au fost rodnici, au sporit şi s-au înmulţit şi s-au întărit tot mai mult, iar ţara s-a umplut de ei.

S-a ridicat însă un rege nou peste Egipt

Care nu-l  cunoscuse pe Iosif. El a spus poporului său: „Iată, poporul fiilor lui Israel a ajuns mai numeros şi mai puternic decât noi. Haideţi să urzim un plan iscusit împotriva lor, ca să nu se mai înmulţească, fiindcă dacă vine vreun război asupra noastră ei s-ar putea alătura duşmanilor noştri ca să lupte împotriva noastră, iar apoi să plece din ţară.” Le-au pus aşadar supraveghetori de corvezi ca să-i împileze cu munci grele. Și au construit pentru faraon cetăţile-depozit Pitom şi Ramses. Dar cu cât îi impilau mai mult, cu atât ei se înmulţeau şi se răspândeau mai tare, încât fiii lui Israel au ajuns de temut.

Atunci egiptenii i-au silit cu asprime la munci pe fiii lui Israel

Și le-au amărât viaţa cu trudă grea, la mortar şi cărămidă. Și la toate muncile câmpului, şi în toate muncile la care i-au silit cu asprime.

Regele Egiptului le-a spus moaşelor evreice, care se numeau una Şifra, iar cealaltă Pua: „Când le ajutaţi pe evreice să nască şi vedeţi pe scaunul de naştere că este un băiat, daţi-l morţii, iar dacă este fată, lăsaţi-o în viaţă”. Moaşele s-au temut însă de Dumnezeu şi nu au făcut cum le grăise regele Egiptului şi i-au lăsat în viaţă pe prunci. Le-a chemat regele Egiptului pe moaşe şi le-a zis: „De ce aţi făcut lucrul acesta şi aţi lăsat în viaţă pruncii?”. Moaşele i-au spus faraonului: „Fiindcă femeile evreice nu sunt ca egiptencele, ci sunt zdravene: înainte să vină la ele moaşele, ele nasc.”

Dumnezeu a făcut să le meargă bine moaşelor

Și poporul s-a înmulţit şi s-a întărit foarte. Şi pentru că moaşele s-au temut de Dumnezeu, El le-a întărit familiile. Iar faraonul a poruncit întregului său popor zicând: „Orice băiat care li se va naşte evreilor, aruncaţi-l în râu, dar pe fete lăsaţi-le să trăiască.” (Exod 1,1-22)

Cele mai frumoase povestiri din Biblie

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste povestiri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.