Cele mai frumoase 10 situri antice

0
139

Reginele piramidelor

Primul dintre cele mai frumoase 10 situri antice este Gizeh. La marginea oraşului Cairo există cele mai cunoscute morminte faraonice ale Egiptului: piramida lui Kheops, piramida lui Kephren şi piramida lui Mikerinos se ridică dintre colinele de nisip păzite de un sfinx uriaş, din piatră aurie. Înălţate în timpul celei de-a IV-a dinastii, cele trei piramide fac parte dintr-un complex vast, care cuprinde şi mormintele reginelor şi ale nobililor. Cea mai înaltă, dar şi cea mai veche dintre cele trei, piramida lui Kheops (136 de metri) este singura minune a lumii antice care a supravieţuit timpului.

Pe malul Nilului

Aflat la Luxor, în Egiptul de sud, Templul lui Amon rămâne cel mai frumos exemplu de arhitectură religioasă din Noul Imperiu (1 580-1085 Î.Hr.). Dedicat zeului Tebei, lungul şir de coloane având capiteluri în formă de papirus şi de lotus este de o frumuseţe excepţională. Basoreliefurile spun povestea sărbătorii antice Opet, care avea loc în perioada în care Nilul se revărsa peste câmpii, fertilizându-le astfel. O alee mărginită de sfincşi cu capete de berbec face legătura dintre templu şi situl arheologic Karnak. De aici, din Luxor, a fost adus obeliscul din Place de la Concorde, în Paris.


Sfinxul de la Gizeh

Micene şi comorile sale

În mileniul I î.Hr., Micene este una dintre cele mai prospere cetăţi greceşti. Situată în Peloponez, această cetate este capitala dinastiei Atrizilor, a cărei rege, Agamemnon, învingător în Războiul Troian, reprezintă una dintre cele mai marcante personalităţi. Palatele şi necropolele sale au fost scoase la lumină în 1876, de arheologul german Heinrich Schliemann. Printre vestigiile cele mai deosebite se numără Poarta Leilor, o încăpere ciclopică (o construcţie din blocuri masive de piatră), palatul regal şi cercul de morminte, unde a fost descoperită masca de aur despre care se presupunea că ar fi fost a lui Agamemnon.

Templul din Luxor.

Templul Zeiţei Artemis

Întemeiat în jurul anului 1000 î.Hr. în Asia Mica (Turcia), Efes era un centru comercial şi un port important, care avea propria monedă. Dedicat lui Artemis, zeiţa lunară a vânătorii, templul său era considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii. Situl este remarcabil, chiar şi în zilele noastre, iar acest fapt se datorează valorii vestigiilor din amfiteatru, bibliotecii sale, sălilor de sport şi termelor, care datează din epoca elenistică şi din cea romană.

Perla Canionului


Petra şi faţadele sale tăiate în rocă, pe care au fost sculptate cu măiestrie coloane şi nişe, a rămas ascunsă pe fundul canionului din Iordania până în secolul al XlX-lea. De atunci, oraşul a devenit unul dintre siturile arheologice cele mai vizitate din lume. Capitală a nabateenilor, situat pe drumul tămâiei şi al condimentelor, oraşul Petra cunoaşte apogeul în secolul I d.Hr., înainte de a fi anexat de către împăratul Traian, ceea ce explică influenţele elenistice şi romane din arhitectura sa.

Bijuteriile Acropolei


Pe Acropolă, stânca impunătoare de 136 de metri care domină capitala Greciei, Atena, se înalţă cel mai remarcabil ansamblu arhitectural al Greciei Antice. Partenonul, templul cu colonade închinat zeiţei Atena, Propileele sau templul Erehteion, cu coloanele sale ionice şi cariatidele zvelte, sunt tot atâtea capodopere născute la îndemnul lui Pericle, om de stat atenian.

Oraşul de sub cenuşă

Pompeii era pentru romani o somptuoasă staţiune de vacanţă. Astăzi admirăm vestigiile caselor romane şi frescele antice, printre cele mai frumoase din lume. În mod excepţional, Pompeii s-a păstrat aproape intact sub ploaia de cenuşă vulcanică, provocată de erupţia Vezuviului în anul 79, cenuşă sub care siluetele locuitorilor sunt vizibile chiar şi astăzi.

Mozaic din Pompeii reprezentând membrii unui cor satiric.

Splendorile Romei Antice


Colina Palatină este una dintre cele şapte coline ale Romei. Aici, în mijlocul grădinilor, încă mai pot fi văzute ruinele palatelor antice ale împăraţilor romani. Acesta este leagănul Romei, locul unde gemenii Romulus şi Remus ar fi fost adoptaţi de lupoaică. La poalele Colinei Palatine stau Colosseumul şi Forumul Roman, relicve din inima cetăţii antice ce vibrează încă la amintirea luptelor dintre gladiatori, a rugăciunilor vestalelor sau a comploturilor politice din Curia Hostilia.

Pompeii Africii de Nord

Situat pe înalta regiune muntoasă Aures din Algeria, Timgad adăposteşte încă vestigiile unei colonii romane, ridicată în timpul împăratului Traian (aprox. 100 d.Hr.). Aleile pietruite, mărginite de porticuri, duc către rămăşiţele a numeroase alte edificii publice: un capitoliu, un templu, un forum şi terme. Dintre toate, cel mai remarcabil este Arcul de triumf al lui Traian. Acesta păzea intrarea drumului roman şi proteja cartierul general al Legiunii a lll-a romane.


Arcul de triumf al lui Traian, de la Timgad.

Zidul lui Hadrian

Ridicat în secolul al ll-lea pentru a întări apărarea Imperiului Roman, Zidul lui Hadrian este
o construcţie de piatră şi de pământ, lungă de 120 de kilometri, menită să separe Anglia de Scoţia. Împăratul Hadrian, ctitorul zidului, mare învăţat din dinastia Antoninilor, a fost un suveran luminat la minte şi paşnic, aşa că zidul nu a fost martor niciodată la vreo mare bătălie. Parţial, zidul s-a păstrat întreg, devenind cel mai popular obiectiv turistic din nordul Marii Britanii.

Informații suplimentare puteți găsi și aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère