Cele mai fascinante 10 romane poliţiste

0
193

„Elementar…”

Primul dintre cele mai fascinante 10 romane poliţiste – născut sub pana britanicului Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes, detectivul impasibil, desfăşoară mai multe anchete. În compania acolitului său, doctorul Watson, Holmes urmăreşte cele mai mici indicii, ajutat fiind de o intuiţie infailibilă şi de un simţ al observaţiei ieşit din comun. Seria Sherlock Holmes începe cu Un studiu în roşu (1887) şi cuprinde patru romane şi cincizeci şi şase de nuvele. Succesul său a fost atât de răsunător, încât, atunci când l-a omorât pe eroul său, Doyle s-a văzut constrâns de fanii săi să îl „resusciteze” în episodul Câinele din Baskerville, în 1902.

Rouletabille conduce ancheta

Misterul camerei galbene. Foarte perspicace, Joseph Rouletabille rezolvă cazul morţii domnişoarei Stangerson, finalizat în urma unei anchete pline de răsturnări de situaţii. Acest prim episod este un succes. Cocteau şi suprarealiştii se entuziasmează pentru poezia şi absurdul pe care Gaston Leroux le insufla romanului său poliţist. Acesta din urmă, de altfel autorul celebrului roman Fantoma de la operă (1910), publică alte şapte anchete ale jurnalistului, dintre care Rouletabille în Boemia apare în librării în 1923.

Anchetele comisarului Maigret

Pietr Letonul, primul volum din seria de succes a anchetelor comisarului Maigret, este mai întâi publicat sub formă de foileton în săptămânalul Ric et Rac. Georges Simenon îi conferă personajului său impunător și lat în umeri un caracter bonom. Spre deosebire de personajele lui Doyle, Maigret se bazează mai degrabă pe studiul psihologic şi social al suspecţilor, decât pe indicii palpabile. În prima sa anchetă, acesta se confruntă cu Pietr Letonul, un escroc internaţional deghizat precunm geamănul său îngrijitor. Simenon îl ţine pe Maigret în viaţă pe parcursul a 42 de ani, de-a lungul a 76 de romane şi 28 de nuvele, până când o publică pe cea din urmă, Maigret şi domnul Charles, în 1972.

Georges Simenon, la maşina sa de scris.

Sam Spade, detectiv particular

În Şoimul Maltez, Dashiell Hammet relatează ancheta pe care detectivul particular Sam Spade o conduce pentru a investiga dispariţia unei misterioase statuete negre, ce stârneşte lăcomia tuturor. Eroul, ameninţat de gangsteri şi de poliţişti corupţi, are nevoie de o doză considerabilă de cinism ca să poată rezolva misterul. Acest thriller stă mărturie pesimismului autorului, care descrie cu sarcasm societatea americană. Violent, plin de termeni argotici, acest roman a contribuit la reînnoirea genului poliţist, demonstrând mai degrabă o preferinţă pentru acţiune, decât pentru psihologie şi raţionament.

Bătaie de cap pentru Hercule Poirot

Alături de Zece negri mititei, apărut în 1939, Crima din Orient Express este cel mat cunoscut roman poliţist al Agathei Christie, care continuă tradiţia romanelor poliţiste scrise de Arthur Conan Doyle. Intriga, o crimă comisă în trenul de lux care leagă Istanbulul de Londra, este rezolvată de impasibilul detectiv belgian Hercule Poirot. Acesta din urmă face repede legătura dintre victimă, călători şi angajaţi. Romancierul îşi aşează cititorii în mijlocul unei situaţii aparent de nerezolvat, pentru a-i surprinde şi mai mult cu revelaţia finală.

Statele Unite, la stâlpul infamiei

În Somnul de Veci de Raymond Chandler, detectivul Marlowe este însărcinat de generalul Sternwood să ancheteze cazul unui şantaj al cărui victimă este, precum şi dispariţia unuia dintre apropiaţii săi. Idealist, dar şi cinic, detectivul întâlneşte suspecţi, unii mai avari şi mai violenţi decât ceilalţi. Foarte apropiat de genul noir, romanul lui Chandler face o introspecţie, fără concesii, asupra corupţiei societăţii bogate din California de după război.

Reglare de conturi la Pigalle

Touchez pas au Grisbi! (Nu v-atingeţi de mangoți!). „Mangoţii” sunt banii. Tot ei sunt pretextul care generează numeroasele reglări de conturi din sânul mafiei din Pigalle. Personajul principal al romanului, un tâlhar numit Max, foloseşte un argou parizian foarte colorat, însoţit, de altfel, de un vocabular pe măsură! Romanul lui Albert Simonin a fost adaptat pentru marele ecran de Jacques Becker, în anul imediat următor publicării sale: Jean Gabin, Jeanne Moreau şi Lino Ventura şi-au făcut debutul în cinematografie cu acest film.

Sicriul şi cioclul

The five cornered square (Cu cinci colţuri) a consacrat talentul americanului Chester Himes. Acest roman, care aparţine ciclului Harlem, îi are în centru pe eroii Ed Cercueil şi Fossoyeur Jones, doi poliţişti antagonici. Aceste personaje recurente în opera romancierului anchetează cazul unui cufăr plin cu monede de aur – false! – aşezat peste un cadavru. Acţiunea se desfăşoară în universul afro-american din New York, pe care Chester Himes îl descrie cu acuitate, combinând umorul cu realismul crud şi ironia înţepătoare.

Antieroii Războiului Rece

Spionul care venea din frig.
John Le Carré, pe numele său adevărat David John Moore Cornwell, angajat al Ministerului de Externe britanic, descrie, în plin Război Rece, lumea amorală a spionajului. Antieroul său, Alec Leamas, un agent britanic, este manipulat de englezi şi sovietici pentru a salva un agent dublu din Europa de Est.

Chinurile memoriei

În romanul All around the town (Prin tot oraşul), de Mary Higgins Clark, eroina Laurie Kenyon se trezeşte acuzată de uciderea profesorului său, însă aceasta nu îşi aminteşte nimic. Sora sa desfăşoară ancheta cu ajutorul unui psihiatru care o ajută pe Laurie să călătorească în trecut, până în clipa răpirii sale, la vârsta de 4 ani. Din acest moment, feţele răpitorilor încep să prindă contur… Maestră a suspansului, scriitoarea americană reuşeşte să îmbine, ca nimeni alta, temele copilăriei, angoasei şi nebuniei…

Informații suplimentare puteți găsi și aici.

Alte articole care v-ar putea interesa aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère