Pista unui gigant
Primul dintre cele mai cunoscute 10 westernuri – The big trail este primul lungmetraj vorbit realizat de Raoul Walsh. Filmul relatează despre parcursul unei caravane de emigranţi din Missouri către pământurile promise din Vest. Walsh a turnat filmul în impunătorul decor natural al statelor Utah şi Wyoming. Pendulând între dramatic şi burlesc, regizorul realizează memorabile scene de acţiune, printre care se numără şi cea a coborârii căruţelor cu coviltir pe o faleză. În acest film, John Wayne are unul dintre rolurile sale de debut.
Un tribut regal adus westernului
Diligența este primul mare clasic al genului: în peisajele grandioase ce se regăsesc în Monument Valley, o diligenţă transportă o femeie de moravuri uşoare, un medic alcoolic, pe soţia unui ofiţer, un bancher, un şerif şi un prizonier. Nişte indieni, în fruntea cărora se află teribilul Geronimo, creează o ambuscadă. Pe drum, în diligenţă se urcă tânărul Ringo Kid (John Wayne), pornit în căutarea ucigaşilor familiei sale. În acest film, John Ford pare să se folosească de toată dramaturgia şi sociologia cuceririi Vestului. Filmul atinge apogeul în momentul în care diligenţa este atacată de apaşi.
Vestul cu faţa umană
La amiază.
Şeriful Will Kane trebuie să-şi părăsească postul pentru a se căsători cu Amy, o tânără quakeră. Însă un bandit pe care l-a arestat în trecut îşi anunţă întoarcerea… cu trenul de după-amiază. Will revine la serviciu şi se confrunta cu laşitatea locuitorilor oraşului. Gary Cooper şi Grace Kelly conferă eleganţă acestei capodopere politice, realizată de Fred Zinnemann şi premiată cu numeroase Premii Oscar. Scenaristul Carl Foreman denunţă în mod simbolic pasivitatea americanilor din timpul macartismului, a cărui victimă a fost el însuşi. Povestirea la prezent împrumută filmului un dramatism şi un suspans foarte puternice, iar răfuiala decisivă este aşteptată ca o eliberare.
În cinstea prietenului, în cinstea vieţii
În filmul Răfuială la O.K. Coral, un remake al filmului original My Darling Clementine realizat de John Ford (1946), Doc Hollyday (Kirk Douglas), fost dentist, jucător de noroc şi alcoolic, şi Wyatt Earp (Burt Lancaster), erou sobru şi neclintit, se confruntă cu o bandă de nelegiuiţi. Prietenia dintre cele două personaje, emblematice pentru cucerirea Vestului, este adevărata temă a filmului. Răfuiala finală împotriva găştii Clanton are rolul, înainte de toate, de a pune în lumină prietenia care îi uneşte.
Dude (Dean Martin), Colorado (Ricky Nelson) și Stumpy (Walter Brennan), bătrânul olog, în Rio Bravo.
Cu uşile închise
În Rio Bravo apar șeriful John T. Chance, adjunctul său beţiv, un bătrânel olog, un puştan, o jucătoare de pocher şi un hotelier mexican. Un oraş, o strada mare, cârciuma, hotelul, închisoarea. John Wayne faţă în faţa cu o bandă de ucigaşi care, în final, sunt învinși doar de principiile morale şi de prietenie. În westernul lui Howard Hawks, bărbaţii sunt muţi, mişcările, lente, femeile, vrednice de încredere şi curajoase. Realizator al peliculelor Somnul de veci (1946) şi Scarface (1932), din care De Palma avea să se inspire pentru un celebru remake,şi Domnii prefera blondele (1953), Hawks îşi încadrează actorii în imagini de la înălţimea ochilor, ca şi cum acţiunea s-ar desfăşură chiar în acel moment.
Micile canalii ale noii lumi
Undeva, cândva, în Vest.
În anii ’60, filmele cu cowboy nu mai sunt la modă. Sergio Leone reinventează genul cu „westernul spaghetti”: oscilând între opera bufă şi dueluri sub soare, acest subgen înnobilează rivalităţile şi răzbunările, înconjuraţi de feţe înspăimântătoare, Henry Fonda, Claudia Cardinale şi Charles Bronson demitizează cucerirea Vestului pe acordurile obsedante de armonică ale muzicii compuse de Ennio Morricone. Acesta este primul film din trilogia care avea să urmeze: Un pumn de dinamită (1971) şi A fost odată în America (1984).
Henry Fonda (întors cu spatele), în rolul lui Frank în Undeva, cândva, în Vest.
Regele munţilor
Jeremiah Johnson, un tânăr soldat demobilizat, întruchipat de Robert Redford, părăseşte civilizaţia şi îmbrăţişează viaţa de vânător pentru blănuri în Munţii Stâncoşi. Treptat, el se iniţiază în această existenţă aspră şi dificilă, până când devine unul şi acelaşi cu natura desăvârşită şi violentă. Acest parcurs iniţiatic îl poartă către indienii Crow, de care se apropie, este acceptat în mijlocul lor şi se căsătoreşte chiar cu o femeie din tribul lor. Însă pentru că a comis sacrilegiul de a traversa un cimitir indian pentru a le sări în ajutor unor colonişti, acesta îşi găseşte familia asasinată. Imaginile remarcabile surprinse de Sidney Pollack par că aduc la viaţă munţii din regiunea Utah, redaţi în toată sălbăticia lor!
De cealaltă parte a mitului
Cu filmul Micul om mare, Arthur Penn semnează un rechizitoriu împotriva masacrării indienilor de către tunicile albastre ale generalului Custer şi oferă o altă perspectivă asupra mitului pionierilor americani. Scenariul relatează marile etape ale cuceririi Vestului şi urmăreşte destinul lui Jack Crabb (Dustin Hoffman), un alb adoptat de indienii Cheyennes pe când avea 10 ani, ulterior înrolat cu forţa în armată şi condamnat să asiste, neputincios, la exterminarea alor săi, eveniment urmat de înfrângerea de la Big Horn. O denunţare a ororilor războiului, pelicula a fost turnată în toiul Războiului din Vietnam.
Întoarcerea la origini
Cel care dansează cu lupii se desfăşoară de-a lungul a trei ore pline pentru a regenera, la modul meditativ şi umanist, un gen căzut în desuetudine. Kevin Costner, cunoscător pasionat al lumii amerindiene, îi aduce un omagiu, deopotrivă epic şi documentar, filmând pas cu pas, traiectul locotenentului Dunbar (al cărui rol îl joacă, de altfel), omul solitar şi rănit, care reînvaţă să trăiască în preajma lupilor, apoi a poporului sioux. Filmul a fost laureat cu 7 Premii Oscar, 3 Globuri de Aur şi Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin.
Moştenitorul
Necruţătorul Bill Munny (Clint Eastwood), un nelegiuit care încearcă să se reabiliteze la o fermă, îşi reia vechile obiceiuri pentru a răzbuna o prostituată desfigurată de un cowboy. Însoţit de un debutant miop (Jaimz Woolvett) şi de un fost sclav eliberat şi pacifist (Morgan Freeman), Munny porneşte într-o urmărire crepusculară şi magnifică, fără băieţi buni sau băieţi răi, îndepărtată de mitul eroic al Vestului. Realizator al peliculelor Podurile din Madison County (1995), O fată de milioane (2004) şi Lunetistul american (2014), Eastwood filmează parcursul lui Munny cu lirismul specific lui John Ford. Vânat de trecutul său, marcat de fatalitatea unei naţiuni care şi-a câştigat teritoriile doar prin violenţă, Bill Munny este condamnat să rămână pe veci un ucigaş.
Informații suplimentare puteți găsi și aici.
Alte articole care v-ar putea interesa aici.
Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère