Cele 20 de date esențiale ale Antichității

0
226

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

Prima dinastie chineză (2200 î.Hr.)

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

Prima dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității – în China, cu privire la dinastia XI-a, despre care se spune că ar fi fost prima care a domnit aici, între 2205 î.Hr. şi 1756 î.Hr., istoria şi legenda se împletesc. Detaliile precise ale acestei stăpâniri, care a durat 449 de ani, nu sunt deloc numeroase. Scrierile îl menționează ca fondator al acestei dinastii pe Yu cel Mare, descendent direct al împăratului Galben, considerat drept strămoșul mitic al chinezilor. După sursele istoriografilor, Jie, ultimul descendent al dinastiei XI-a, a fost un tiran însetat de sânge. Acestuia i-a urmat la tron regele Tang, care a fondat dinastia Shang.

Întemeierea Cartaginei

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A doua dintre cele 20 de date esențiale ale Antichităţii – 814 î.Hr. Urmele arheologice scoase la lumină ne îndreptățesc să credem că poate Cartagina, „noua citadelă”, ar fi fost fondată în anul 814 î.Hr. de către fenicieni. Se presupune că Didona a fost prima regină. Inițial un oraș oarecare și depinzând de Tyr, citadela Cartaginei creștea pe măsură ce orașul fenician își pierdea din grandoare. Până în momentul distrugerii sale, la sfârșitul războaielor punice în anul 146 î.Hr., Cartagina a avut un rol important în schimburile comerciale din Mediterană, stabilind colonii de-a lungul coastelor Spaniei, în insulele Baleare, în Sardinia și în Sicilia.

Întemeierea Romei

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A treia dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității – anul 753 î.Hr. Acesta este anul în care, după relatările lui Titus Livius, ar fi fost întemeiată Roma. Virgiliu consemnează în Eneida că au existat doi gemeni, Romulus şi Remus, care ar fi înființat orașul. Se spune că frații ar fi fost crescuți de mici de o lupoaică. Romulus a întemeiat Roma exact în locul în care ar fi fost salvat, delimitând hotarele cu un plug tras de doi boi; drept pedeapsă că Remus, fratele său, le-ar fi încălcat, Romulus l-a ucis. Roma a avut, așadar, trei elemente definitorii: fantasticul, miticul și violența.

Roma republicană

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A patra dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității – în anul 509 î.Hr., Roma a devenit republică. La puțin timp după întemeierea sa, Roma era o monarhie, prinsă într-o luptă permanentă cu popoarele vecine. Chiar la începuturile secolului al VI-lea î.Hr., regele de origine etruscă Tarquinius Superbus a fost alungat de pe tron de către patricieni, clasă superioară din societatea romană. Legenda spune că Lucius, nepotul monarhului detronat, a condus revolta. Plebeii, clasa de jos, au votat atunci abolirea puterii regale. Astfel, au fost aleși doi consuli, Brutus și Collatinus, curând înlocuiți de către Publius Valerius Publicola.

Primele Jocuri Olimpice

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A cincea dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității – primele Jocuri Olimpice s-au desfășurat în anul 776 î.Hr . La inițiativa lui Ifitos, rege al Elidei. Organizate în câmpiile Olympiei și fiind strâns legate de cultul lui Zeus, competițiile atletice (curse de alergări, sărituri în lungime, aruncarea greutății, aruncarea cu sulița) se desfășurau pe parcursul unei zile, pe un stadion cu o capacitate de 40 000 de spectatori. Câștigătorii, „olimpicii”, sunt premiați de către un grup de arbitri numiți helladonike, care dăruiau fiecăruia câte o cunună făcută dintr-o crenguță de măslin.

Războaiele Medice sau… Atena şi Sparta la apogeu

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A șasea dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității – 490 î.Hr. În Războaiele Medice, lupta s-a dat între greci și perși. Primul Război Medic a izbucnit în anul 490 î.Hr., sub conducerea regelui Darius I, iar cel de-al doilea, în anul 485 î.Hr., sub conducerea lui Xerxes I. Ambele războaie s-au finalizat cu victoria zdrobitoare a grecilor, pe atunci sub conducerea Atenei şi Spartei. Chiar dacă nu au reușit să destabilizeze dinastia Ahemenidă, războaiele medice au marcat totuși începuturile dominației ateniene în Marea Egee.

Secolul lui Pericle

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A șaptea dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității – în anul 443 î.Hr. Pericle, conducătorul partidei democratice ateniene, a fost ales „strateg”, altfel spus, magistrat principal al Atenei. El a deținut această funcție până în anul 419 î.Hr. Pe parcursul numeroaselor sale mandate, Pericle a contribuit considerabil la democratizarea vieții politice a Atenei, pe atunci capitala lumii antice.

Secolul lui Alexandru

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A opta dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității – 336 î.Hr.

Alexandru cel Mare nu avea mai mult de douăzeci de ani când îi urmează, la tronul Macedoniei, tatălui său Filip al ll-lea. Mai întâi stăpânitor al Persiei Ahemenizilor, Alexandru întemeiază șaptezeci de cetăți pe drumul pe care îl străbate până la țărmurile fluviului Ind, aducând laolaltă, într-un singur imperiu, Orientul și Occidentul deopotrivă.

Primul Război Punic

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A noua dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității –  264 î.Hr.

Izbucnirea Primului Război Punic pune față în față două forțe adversare, Roma și Cartagina. Timp de mai bine de douăzeci de ani, fiecare dintre aceste două puteri a revendicat Sicilia. Declanșarea conflictului coincide cu debarcarea legiunilor romane la Messana (Messina de astăzi), moment în care romanii preiau neîntârziat controlul părții de est a insulei. În Sicilia, norocul trece de partea Romei, care câștigă o bătălie navală decisivă în anul 241 î.Hr.

Al Doilea Război Punic

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A zecea dintre cele 20 de date esențiale ale Antichităţii – cel de-al Doilea Război Punic începe în anul 218 î.Hr. Cartaginezii sunt cei care deschid ostilitățile, cu mijloace şi trupe foarte numeroase. Desfăşurate preponderent pe uscat, bătăliile masează trupe de cavalerie şi infanterie în Spania, Galia, Italia şi în Africa. Doi strategi se înfruntă: cartaginezul Hannibal Barca şi romanul Scipio Africanul. Cel din urmă câştigă în faţa adversarului său cartaginez în bătălia de la Zama, din anul 202 î.Hr. După un îndelungat asediu, Cartagina este definitiv înfrântă la sfârşitul celui de-al Treilea Război Punic, care are loc între anii 149 şi 146 î.Hr.

Răscoala lui Spartacus

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A unsprezecea dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității – 73 î.Hr.

Originar din Tracia, Spartacus este un sclav gladiator. Dacă originile sale sociale sunt încă necunoscute, Plutarh îl descrie ca fiind „un bărbat cu o mare forţă şi tărie de caracter”. Între anii 73 şi 71 î.Hr., când a avut loc cel de-al Treilea Război al Sclavilor, numit, de asemenea, şi „Războiul Gladiatorilor”, Spartacus a condus rebeliunea sclavilor împotriva Republicii romane. Pompei şi Crassus înăbuşă răscoala în sânge, iar Spartacus devine, pentru mulţi gânditori politici, un simbol al luptei împotriva oprimării de către clasele stăpânitoare.

Cleopatra, regina Egiptului

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A douăsprezecea dintre cele 20 de date esenţiale ale Antichităţii – 52 î.Hr. Cleopatra este cea de-a şaptea, dar şi cea din urmă regină a Egiptului. În perioada cuceririi romane, aceasta domneşte împreună cu fratele ei mai mic, faraonul Ptolemeu al Xlll-lea, care era şi soţul ei. În războiul dintre Cezar şi Pompei, Cezar aranjează moartea lui Ptolemeu, pentru a-i intra în graţii Cleopatrei. În anul 46 î.Hr., Cleopatra devine amanta lui Cezar şi unica regină a Egiptului, rol pe care l-a îndeplinit până în anul 30.

Bătălia de la Alesia

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A treisprezecea dintre cele 20 de date esenţiale ale Antichităţii –  52 Î.Hr. Vercingetorix, şef al tribului arvenilor, a unit majoritatea neamurilor galilor în lupta împotriva legiunilor romane. După ce a înfrânt trupele lui lulius Cezar la Gergovia, i-a gonit pe romani, cărora li se alăturaseră triburile germanice.

Galii se retrag în fortăreaţa Alesia, unde, după două luni de cumplit asediu şi rezistenţă eroică, Vercingetorix este forţat să capituleze alături de cei 250 000 de luptători ai săi.

Asasinarea lui Cezar

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A paisprezecea dintre cele 20 de date esenţiale ale Antichităţii – 44 î.Hr.
În anul 45 î.Hr., lulius Cezar primeşte titlul de Imperator aI Romei. Puterea prea mare sau onorurile excesive i-au atras dezaprobarea şi ura celor din jur. A fost bănuit că intenţionează să restabilească regalitatea în interesul propriu. Pe 15 martie în anul 44 î.Hr. (Idele lui Martie), în urma unei întruniri a senatorilor, douăzeci şi trei dintre ei au pus la cale un complot şi l-au asasinat. Printre aceştia se afla şi Marcus lulius Brutus, fiul Serviliei, amanta lui Cezar. El însuşi este cel care aplică lovitura fatală, moment în care imperatorul roman rosteşte: „Şi tu, fiul meu” (Tu quoque mi fili)…

Victoria de la Actium

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A cincisprezecea dintre cele 20 de date esenţiale ale Antichităţii. Între anii 32 î. Hr. și 30 î.Hr. un conflict se iscă între cei doi moştenitori politici ai lui Cezar, Octavian şi Antoniu. În data de 2 septembrie a anului 31 î.Hr., are loc o bătălie navală în largul portului Actium, pe coasta occidentală a Greciei. Flota lui Octavian se confruntă cu cea a lui Antoniu şi cea a Cleopatrei. Aceştia din urmă părăsesc câmpul de luptă, în ciuda incertitudinii legate de soarta bătăliei. Octavian iese victorios şi porneşte pe urmele duşmanilor săi până în Egipt, unde Antoniu şi Cleopatra se sinucid. Octavian este pe punctul de a deveni Augustus.

Iisus pe cruce

A șaisprezecea dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității. În anul 30 sau 33 î.Hr., Iisus a fost răstignit pe cruce. Are în jur de 30 de ani când începe să străbată Palestina, aflată pe atunci sub dominaţie romană, pentru a predica. Unii spun că L-au văzut pe când înfăptuia miracole. Zdruncinând ordinea stabilită, lisus a reprezentat un motiv de îngrijorare pentru farisei, care L-au prins şi L-au dus în faţa lui Ponţiu Pilat, guvernatorul roman. Acesta l-a condamnat la răstignirea pe cruce. Iisus a fost crucificat între alţi doi condamnaţi.

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

Cruce destinată procesiunii de ia Mănăstirea Grandmont.

Sfârşitul Imperiului Galic

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A șaptesprezecea dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității – în anul 273, Imperiul Galilor se destramă. În anul 235, împăratul Severus Alexander a fost asasinat. Maximinus I l-a înlocuit, însă şi acesta a fost asasinat de trupele sale, în anul 238. De atunci, s-au tot succedat la tron mai bine de şaizeci şi trei de împăraţi, până la Tetricus I, ultimul suveran al Imperiului Galilor, care a domnit din 271 până în 273. Această criză gravă a fost dublată de probleme economice majore, care au dus la revolte şi războaie civile. Situaţia a continuat să se înrăutăţească până la căderea Imperiului, în anul 273.

Constantinopol, capitala imperiului

 A optsprezecea dintre cele 20 de date esenţiale ale antichităţii. Pe 11 mai 330, împăratul Constantin stabileşte o nouă capitală a Imperiului Roman, oficial numită „Noua Romă”. După moartea împăratului, acest oraş va primi numele acestuia. Astfel, Constantinopolis sau Constantinopol este numele cu care oraşul a intrat şi a rămas în Istorie.

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

Hunii invadează Europa

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

Attila, rege al hunilor.

A nouăprezecea dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității. În anul 451, hunii, popor nomad din Asia Centrală, invadează Galia şi Imperiul Roman. Istoriografia păstrează amintirea hoardelor barbare trecând cu iuţeala fulgerului şi prăpădind totul în drumul lor. După ce a fost ţinut în şah în faţa oraşului Orleans, Attila, rege al hunilor din anul 434 până în anul 453, este, în cele din urmă, învins pe Câmpiile Catalaunice (în apropiere de Châlons- en-Champagne) de către generalul roman Aetius.

Căderea imperiului roman

Cele 20 de date esențiale ale Antichității

A douăzecea dintre cele 20 de date esențiale ale Antichității. 455-476. Cauzele declinului Imperiului Roman sunt numeroase, variate și complementare. Acestea sunt deopotrivă politice, sociale, economice, culturale și religioase… Incursiunile barbare (în special cele ale hunilor) au avut un rol major în destabilizarea sa. Și deși romanii au încercat să unească popoare cum ar fi goții și germanii, aceste demersuri oportuniste nu au avut un rol stabilizator. Căderea Imperiului este datată la 4 septembrie 476, odată cu abdicarea ultimului împărat, Romulus Augustus.

Alte informații puteți găsi aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère