Cele 10 strategii ale manipulării în masă, conform lui Noam Chomsky
Noam Chomsky este unul dintre cei mai respectați intelectuali din lume.Acest gânditor american a fost considerat cel mai important din vremurile contemporane de New York Times.Una dintre principalele sale contribuții este aceea de a propune și analiza strategiile de manipulare în masă existente în prezent în lume.
Noam Chomsky este cunoscut ca un lingvist, dar și ca filozof și politolog.El a devenit, de asemenea, unul dintre principalii activiști în cauzele libertății.Scrierile sale au circulat în întreaga lume și continuă să surprindă cititorii.
Cum avem atât de multe informații, dar știm atât de puțin?
Chomsky a dezvoltat un text didactic în care sintetizează strategiile de manipulare în masă.Reflecțiile sale asupra acestui subiect sunt profunde și complexe.Cu toate acestea, pentru scopuri didactice, le-a rezumat în principii simple accesibile tuturor.
Distragerea, una dintre strategiile de manipulare în masă.
Potrivit lui Chomsky, cea mai recurentă strategie de manipulare în masă este distragerea atenției.Este, în esență, să îndrepți atenția publică către subiecte irelevante sau triviale.În acest fel, ei păstrează mințile oamenilor ocupați.
Ei copleșesc populația cu informații pentru a distrage oamenii.De exemplu, evenimentele sportive au o importanță deosebită.Același lucru este valabil și pentru spectacole, curiozități etc.
2. Problemă – Reacție – Soluție.
Uneori, puterea încetează în mod deliberat să trateze anumite realități într-un mod deficitar.Ele prezintă lucrurile cetățenilor ca pe o problemă care necesită o soluție externă.Ei propun soluția în sine.
Aceasta este una dintre strategiile de manipulare în masă pentru a lua decizii nepopulare.De exemplu, atunci când doresc să privatizeze o companie publică și să reducă intenționat serviciile sale.În cele din urmă, ajută la justificarea vânzării.
3. Gradualitatea.
Aceasta este o altă strategie de manipulare în masă menită să introducă măsuri pe care oamenii nu le-ar accepta în general.Ea constă în a le aplica puțin câte puțin, pentru a le face practic imperceptibile.
Acest lucru sa întâmplat, de exemplu, cu reducerea drepturilor de muncă.Măsurile sau formele de muncă au fost puse în aplicare în diferite companii, ceea ce a condus, în mod normal, la faptul că un angajat nu beneficiază de nicio garanție de securitate socială.
4. Amânarea.
Această strategie constă în a face ca cetățenii să creadă că o măsură este temporar dăunătoare, dar că în viitor poate aduce mari beneficii întregii societăți și, bineînțeles, indivizilor.
Scopul este ca oamenii să se obișnuiască cu măsura și să nu o respingă, gândindu-se la presupusul progres pe care îl va face mâine.Când vine momentul să se facă măsura, efectul „normalizării” a funcționat deja, iar oamenii nu protestă nici atunci când beneficiile promise nu mai ajung.
5. Infantilizarea publicului.
Multe spoturi de televiziune, în special reclame, tind să vorbească cu publicul ca și cum ar fi copii.Ei folosesc gesturi, cuvinte și atitudini care sunt conciliatoare și imboldate cu o anumită naivitate.
Scopul este de a depăși rezistența indivizilor.Este una dintre strategiile de manipulare în masă care încearcă să neutralizeze sentimentul critic al populației.Politicienii folosesc de asemenea aceste tactici, uneori prezentându-se ca figuri paterne.
6. Folosirea emoțiilor.
Mesajele concepute de la putere nu sunt destinate gândirii critice a indivizilor.Ceea ce caută în principal este să genereze emoții și să ajungă la inconștientul indivizilor.Ca urmare, multe dintre aceste mesaje sunt pline de emoții.
Scopul acestui lucru este de a crea un fel de „scurtcircuit” cu cea mai rațională parte a individului.Conținutul general al mesajului este capturat prin emoții, nu prin elementele specifice.Capacitatea critică este astfel neutralizată.
7. Crearea de segmente ignorante.
Păstrarea oamenilor în întuneric este unul dintre scopurile puterii.Ignoranța înseamnă să nu dăm oamenilor instrumentele de care au nevoie pentru a analiza realitatea pe cont propriu.Prezentați-le datele anecdotice, dar nu le lăsați să cunoască structurile interne ale faptelor.
8. Promovarea publicului înșelător.
Cele mai multe moduri și tendințe nu sunt create spontan.Ele sunt aproape întotdeauna induse și promovate dintr-un centru de putere care își exercită influența pentru a crea valuri masive de gusturi, interese sau opinii.
Mass-media, în general, promovează anumite moduri și tendințe, majoritatea raportându-se în jurul unui stil de viață ridicol, inutil sau chiar stupid.Ei conving oamenii că comportamentul în așa fel este „ceea ce este la modă”.
9. Consolidarea auto-vinovăției.
O altă strategie de manipulare în masă este de a face pe oameni să creadă că sunt singurii responsabili pentru problemele lor.Fiecare lucru negativ care se întâmplă cu ei depinde numai de ei înșiși.
Prin urmare, ele sunt conduse să creadă că mediul este perfect și că, dacă apare un eșec, este responsabilitatea individului.
Ca rezultat, oamenii se sfârșesc prin a încerca să se integreze în mediul lor și se simt vinovați de faptul că nu o fac complet.Ele înlătură indignarea că sistemul le-ar putea face să devină permanent vinovați de ei înșiși.
10. Cunoașterea aprofundată a ființei umane.
În ultimele decenii, știința a reușit să adune o cantitate impresionantă de cunoștințe despre biologia și psihologia ființelor umane.Cu toate acestea, acest patrimoniu nu este accesibil majorității oamenilor.
Numai puține informații sunt disponibile publicului.Între timp, elitele au toate aceste cunoștințe și o folosesc la dispoziția lor.Încă o dată, devine clar că ignoranța facilitează acțiunea puterii asupra societății.
Toate aceste strategii de manipulare în masă urmăresc să mențină lumea potrivită pentru cei mai puternici.Totuși, depinde și de noi să fim manipulați pasiv sau să oferim rezistență cât mai mult posibil.