Cele 10 date fundamentale din istoria televiziunii

0
117

Prima emisiune

Prima dintre cele 10 date fundamentale din istoria televiziunii – în 1935, în studiourile de radio Prima dintre cele 10 date fundamentale din istoria televiziunii – în 1935, în studiourile de radio PTT Vision transmiteau, la nr. 97 din strada Grenelle, din Paris, prima emisiune oficială publică a televiziunii franceze.transmiteau, la nr. 97 din strada Grenelle, din Paris, prima emisiune oficială publică a televiziunii franceze. Actriţa de comedie Beatrice Bretty, de la Comedia Franceză, îşi povestea atunci amintirile din timpul turneului. Ministrul Telecomunicaţiilor (PTT), Georges Mandel, era şi el prezent în studio. În acelaşi an, Suzy Winker devenea prima „crainică” (speakerine), nume dat prezentatoarelor de programe TV.

Primul televizor Grammont, anii ’40.

Mâine va ploua…

17 decembrie 1946. Primul buletin meteorologic este prezentat de Paul Douchy, în emisiunea Telejurnalului. Prezentat în direct şi în faţa unei hărţi a ţarii, acest buletin, mai întâi săptămânal, avea să devină, ulterior, zilnic, începând cu 1956.

Istoria unui T

În 1949, Radiodifuziunea Franceză (RDF) devine Radiodifuziune-Televiziune Franceză sau RTF. Primul jurnal televizat este creat de Pierre Sabbagh, în acelaşi an. Acesta nu impunea prezenţa unui crainic în faţa camerei, ci un comentariu „voice-off”, având ca fundal imagini care prezentau actualităţile. Astfel de emisiuni devin zilnice. Televiziunea încă rămâne un lux, întrucât doar 3 000 de cămine sunt dotate cu un astfel de aparat. În 1964, RTF devine ORTF, Oficiul de Radiodifuziune-Televiziune Franceză, mult mai autonomă şi însărcinată cu modernizarea serviciului public.

Şi s-a făcut culoare!

Anul 1949. În laboratoarele companiei Radio Corporation of America (RCA), este pus la punct primul televizor color. În Statele Unite, primele transmisiuni color au loc în 1954. În Franţa, acest lucru nu se întâmplă până în 1967, prima transmisiune având ca subiect aterizarea unor paraşutişti, însoţită de comentariile lui Pierre Tchernia. La acea vreme erau date în folosinţă doar 1 500 de televizoare color.

Prima transmisiune televizată în culori la Casa Radio, în 1967

1 şi 2

Pe 18 aprilie 1964, un al doilea canal de televiziune, în alb şi negru, este inaugurat după câteva luni de încercări. Acest post difuzează un program cotidian, complementar celui de la primul canal şi va fi primul care emite în culori, în 1967. În 1975, postul îşi ia numele Antena 2, urmând ca în 1992 să fie numit France 2.

Publicitate pentru Canal 2.

Pagina de publicitate

Anul 1968. Publicitatea, care apărea pentru prima dată pe primul canal, revoluţionează mijloacele de producţie şi economia televiziunii. Spoturi realizate de agenţia Publicis sunt difuzate pe 1 octombrie, după jurnalul televizat. Acestea laudă calitatea unui sortiment de brânză, a unui tip de lapte praf, a unei mărci vestimentare, a unui echipament electromenajer şi a unei mărci de unt…

1,2,3: canalele de stat

În 1972, un al treilea canal, de această dată în culori, apare pe micile ecrane franceze. Predecesor al canalului Fr3, apoi F3, postul de televiziune este numit C3. Fără publicitate sau crainice TV, postul este destinat difuzării producţiilor posturilor regionale şi documentarelor şi nu transmite decât trei ore pe zi.

Canal privat

Pe 4 noiembrie 1984, Canal +, primul post privat francez cu plată, începe să emită. Acesta difuzează în principal filme şi meciuri sportive, pentru o reţea de 186 000 de abonaţi fondatori. Este o primă etapă către liberalizarea serviciilor de televiziune, care avea să fie urmată de alte posturi private în reţeaua hertziană.

Creşterea numărului canalelor private

Anul 1986. Cu debutul Canalului 5, lansat de magnatul posturilor media italiene Silvio Berlusconi, şi al canalului TV6, primele canale private cu acces liber pe reţeaua hertziană anunţă mişcarea de privatizare a televiziunii şi, începutul programelor comerciale. În 1987, primul canal public este privatizat şi devine TF1. Mai târziu, tehnologia de difuzare prin cablu avea să favorizeze creşterea numărului canalelor private. În 1992, guvernele francez şi german aveau să lanseze, împreună, canalul public cultural Arte.

Televiziunea face revoluţie

În 1996 se lansează primul pachet de programe digitale privat al televiziunii prin satelit TPS. Acesta permite captarea de noi canale gratuite sau plătite, precum şi a celor din străinătate. La sfârşitul secolului aveau să apară alte tehnologii, printre care şi TNT, care, lansată în 2005, avea să favorizeze apariţia unor noi posturi cu plată.

Informații suplimentare puteți găsi și aici.

Alte articole care v-ar putea interesa aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère