Cele 10 constelaţii principale

0
16406

Carul Mare

Prima dintre cele 10 constelaţii principale, cu cele mai strălucitoare şapte stele ale sale, Ursa Mare (1 280 de grade pătrate) desenează, la alegere, un car mare cu oiştea sa ori o cratiţă. Această constelaţie este cea mai cunoscută, dar şi cel mai uşor de identificat dintre cele 39 de constelaţii vizibile în emisfera nordică. Numele stelelor care o alcătuiesc, de origine arabă, sunt mai puţin cunoscute: Dubhe, Merak, Phecola, Megrez, Alioth, Mizar et Alkaid.

Cele 10 constelaţii principale

 

Monstrul

Cele 10 constelaţii principale

A doua dintre cele 10 constelaţii principale, Hidra (1 303 de grade pătrate) este cea mai mare dintre cele 88 de constelaţii. Ea are forma corpului alungit şi sinuos al unui monstru: hidra ucisă de eroul Hercule în timpul uneia dintre cele Douăsprezece Munci. Adesea, constelaţia aceasta este greu de observat, deoarece nu are decât două stele cu adevărat strălucitoare, una dintre ele fiind Alphard, situată la nivelul gâtului monstrului.

Pătratul lui Pegas

Cele 10 constelaţii principale

A treia  dintre cele 10 constelaţii principale, Constelația Pegas (1 121 de grade pătrate), alăturată vecinei sale Andromeda din emisfera nordică, formează un patrat uriaş. Numită astfel ca omagiu adus calului înaripat al lui Zeus, din mitologia greacă, forma acestei constelaţii era odinioară un reper important pentru călători.

Constelaţiile surori

Cele 10 constelaţii principaleCele 10 constelaţii principale

A patra dintre cele 10 constelaţii principale, Lebăda (804 grade pătrate) şi Lira (286 grade pătrate) formează pe cerul de vară un mare triunghi isoscel, alcătuit din trei stele extrem de strălucitoare: Vega, recunoscută după reflexiile sale albăstrii, Altair şi Deneb. Fiecare aparţine câte unei constelaţii diferite: Vega aparţine constelaţiei Lira, a cărei formă este un trapez, Deneb aparţine Lebedei, ale cărei stele formează o mare cruce şi, nu în ultimul rând, Altair aparţine constelaţiei Vulturul.

Cassiopeia cea mândră

Cele 10 constelaţii principale

A cincea dintre cele 10 constelaţii principale, faţă în față cu Ursa Mare, luând ca reper Steaua Polară, Cassiopeia (598 de grade pătrate) este formată din cinci stele principale, care trasează, în funcţie dn perioada anului, un W sau un M.

Cassiopeia se învecinează cu constelaţia Andromeda, care se găseşte deasupra Pătratului lui Pegas. În mitologia greacă, Cassiopeia este mama orgolioasă a Andromedei, fecioara care, din cauza frumuseţii sale, urma să fie sacrificată unui monstru marin, dar a fost salvată de Perseu pe calul său înaripat, Pegas.

Pe urmele lui Orion

Cele 10 constelaţii principale

A șasea dintre cele 10 constelaţii principale, Orion (594 de grade pătrate), menţionată, de altfel, atât în Odiseea lui Homer cât şi în Biblie, un pătrat uriaş din stele strălucitoare numite Hetelgeuse, Rigel, Bellatrix şi Saiph, domină cerul emisferei de nord. Cea mai veche dintre constelaţii îşi datorează numele unui vânător uriaş care, în mitologia greacă, a fost transformat într-o grămadă de stele. Orion poate fi zărită pe cer din ambele emisfere. În centru, constelaţia adăposteşte alte trei stele, aliniate oblic şi adeseori numite „cei trei magi”.

Zodiacul

Cele 10 constelaţii principale

Gemenii

A șaptea dintre cele 10 constelaţii principale, (514 de grade pătrate), la fel ca şi celelalte unsprezece constelaţii ale Zodiacului – zona de pe cer unde sunt observate mişcările Soarelui şi ale planetelor -, conturează fiinţe vii, în cazul acesta doi gemeni umani. Această constelaţie poate fi reperată pornind de la stelele Rigel şi Betelgeuse din constelaţia Orion, ducând o linie către nord-est. Cele mai strălucitoare două stele sunt Castor şi Pollux.

Un cer de vară

Cele 10 constelaţii principale

A opta dintre cele 10 constelaţii principale, Câinele mare  (380 de grade pătrate) adăposteşte steaua Sirius, astrul cel mai strălucitor de pe cer. Această constelaţie face parte din cele 48 de constelaţii descoperite, încă din secolul I d.Hr., de către astronomul Ptolemeu. Cel mai probabil, numele său provine de la câinele de vânătoare al lui Orion, sau de la cel al lui Acteon, vânătorul care a surprins-o pe zeiţa Diana în timp ce se scălda. Pentru antici, apariţia sa pe cer semnifica începutul verii. De altfel, de la aceasta constelaţie vine şi cuvântul „caniculă”, pentru a descrie o perioadă foarte călduroasă.

 

Gravură veche a constelaţiei Câinele Mare.

Cele 10 constelaţii principale

Graniţa

Cele 10 constelaţii principale

A noua dintre cele 10 constelaţii principale, mică şi nu foarte strălucitoare, Carul Mic (256 de grade pătrate) adăposteşte o stea foarte strălucitoare, Ursae Minoris, care marchează intrarea în Polul Nord celest: renumita Stea Polară.

În drum spre sud

Cele 10 constelaţii principale

A zecea dintre cele 10 constelaţii principale, Crucea Sudului, cea mai mică dintre constelaţii (68 de grade pătrate), adăposteşte o mulţime de stele numite „cutia cu bijuterii”. Forma sa de cruce indica direcţia către sud. Descoperita şi botezată destul de târziu (în secolul al XVII-lea), această constelaţie este totuşi renumita în emisfera sudică: cele mai strălucitoare cinci stele ale constelaţiei apar pe drapelul câtorva ţări precum Australia, Brazilia, Papua Noua Guinee, Samoa, Noua Zeelandă şi Insulele Cocos.

Alte informații puteți găsi aici.

 

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère