Salar Uyuni – cel mai mare depozit natural de sare din lume

0
235

Știați că Salar Uyuni este catalogat ca fiind cel mai mare depozit natural de sare din lume?Sursele oficiale menționează că deșertul de sare Salar de Uyuni este situat în sud-vestul Boliviei, America de Sud, și conține peste 64 de milioane de tone de sare.

sare1Are o suprafață de peste 10.000 de kilometri pătrați și este  atât de plat încât înălțimea sa variază cu mai puțin de un metru pe întreaga suprafață. Potrivit http://www.agerpres.ro/, câmpia de sare este situată la o altitudine de 3.656 de metri, în mijlocul celui mai înalt platou din Munții Anzii Cordilieri — Altiplano, și s-a format după ce marele lac Minchin s-a evaporat treptat în ultimii 20 000 de ani.

Unele rămășițe ale lacului sunt vizibile și în prezent. Astfel, în apropiere de pustiul sărat din Uyuni, lacurile Poopo, Uru Uru și Titicaca, sunt conectate între ele în timpul sezonului ploios, reconstituind o parte din suprafața lacustră a vechiului Minchin.

sare2“Trei sferturi din an, regiunea nu primește decât extrem de puține precipitații. Stratul de sare, cu o grosime ce variază între 2 și 20 de metri, este responsabil pentru suprafața uimitor de plată: odată ce apele din sezonul ploios topesc partea superficială a depozitului de sare, acesta se transformă într-un enorm lac sărat, cu o adâncime foarte mică. Repetat de mii de ori de-a lungul timpului, procesul a dus la aplatizarea aproape perfectă câmpiei”, se mai arată pe site-ul menționat.

Mai multe insule se află în centrul depozitului Salar, iar dacă facem o cercetare minuțioasă vom descoperi vârfurile unor vechi vulcani, care sunt acoperite de corali fosilizați și de depozite sedimentare cu urme de viață marină.

Suprafața sa are culoare albă și cerul albastru intens, aspecte care creează o imagine mirifică. În timpul sezonului umed, atunci când câmpia de sare este acoperită cu apă, totul se transformă într-o oglindă imensă.

sare3Cercetătorii ne atenționează asupra gradului de risc pe care îl prezintă zona, totul datorită lipsei punctelor de orientare din deșertul de sare.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here