Cei mai importanţi 10 vulcani

0
828
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Muntele sfânt

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

Primul dintre cei mai importanţi 10 vulcani – cel mai înalt vârf al Japoniei, pe care o domină de la înălţimea celor 3 776 de metri ai săi, muntele Fuji are forma unui con perfect, care i-a fascinat pe pictorii de pretutindeni, dar mai cu seamă pe Hokusai, în secolul al XlX-lea. Situat la punctul de întâlnire a trei plăci tectonice: cea pacifică, cea eurasiatică şi cea filipineză, muntele Fuji este centrul spiritual al Japoniei, fiind vizitat de numeroşi pelerini sintoişti şi budişti. Încă activ, stratovulcanul a erupt cel mai recent în anul 107. Din 2013, este trecut pe lista Patrimoniului mondial UNESCO drept „loc sacru şi sursă de inspiraţie artistică“.

Norii de fum de la Santa Maria

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

Al doilea dintre cei mai importanţi 10 vulcani – situat în nord-vestul Guatemalei, erupând continuu din 1922, vulcanul Santa Maria  emite, cu regularitate, nori de foc şi torenţi de noroi. În 1902, în urma unei erupţii care a durat o săptămână, au murit peste 6 000 de persoane. Având 3 772 de metri altitudine, vulcanul produce o lavă vâscoasă, care nu se scurge, ci se acumulează în vârf, după care fie se prăbuşeşte înăuntrul craterului, fie explodează.

Niciodată stins

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

Al treilea dintre cei mai importanţi 10 vulcani  – Irazu domină, de la înălţimea sa de 3 432 de metri, Valea Centrală din Costa Rica, pentru care reprezintă o ameninţare permanentă. În 1723, acest vulcan a distrus complet oraşul Cartago, iar în 1963 a tulburat vizita preşedintelui Kennedy, întâmpinându-l cu o ploaie de cenuşă. Erupţia a durat aproape doi ani, perturbând nu doar activităţile zilnice ale locuitorilor, ci distrugând şi culturile.

La acea vreme, vulcanologul Haroun Tazieff convinsese autorităţile să construiască un zid pentru a proteja oraşul de căderile de noroi. De atunci, Irazu a mai erupt doar foarte puţin şi rar, însă mici nori de fum ţâşnesc, în fiecare zi, din craterul său.

Bârlogul Ciclopului

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

Al patrulea dintre cei mai importanţi 10 vulcani  – Etna, în Sicilia, înalt de 3 345 de metri, este cel mai mare vulcan activ al Europei. Încă din Antichitate, acesta a reprezentat sursa de inspiraţie pentru nenumărate legende. De exemplu, grecii credeau că Etna este bârlogul ciclopului Polifem, fierarul zeilor. Din Antichitate, vulcanul a erupt de mai bine de o sută de ori, iar răbufnirile sale au provocat numeroase cutremure de pământ, de intensitate variabilă, afectând, de mai multe ori, şi oraşul vecin, Catania. În ciuda pericolului, pe coastele vulcanului se întind sate şi terenuri cultivate (citrice, vii, arbori fructiferi şi castani), care prosperă pe solurile fertilizate de lavă.

Vulcanul permanent

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

Al cincilea dintre cei mai importanţi 10 vulcani  – situat pe Insula Réunion, Piton de la Fournaise (în traducere literală „Piscul Furnalului”) este unul dintre vulcanii cei mai activi ai planetei, care erupe, în medie, o dată la nouă luni. De asemenea, acesta este unul dintre vârfurile cele mai monitorizate din lume, de la instalarea aici a unui observator, în 1979. Conul sau, având o altitudine de 2 632 de metri, se ridică în mijlocul unei caldere impresionante. Aceasta este mărginită de o centură de faleze și terasamente, cu înălţimi între 100 și 400 de metri, mai puţin în partea dinspre Oceanul Indian, care coboară lin. În con domină două cratere, Bory şi Dolomieu.

Popocatepetl

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

6 în octombrie 2015, o coloană de fum cenuşiu a ţâşnit din Popocatepetl.

Al șaselea dintre cei mai importanţi 10 vulcani  –  situat la 70 de kilometri sud-est de Mexico City, vulcanul a proiectat cenuşa la 2 500 de metri deasupra craterului. Datorită celor 5 426 de metri înălţime, a pantelor regulate şi a formei conice, vulcanul este al doilea cel mai mare munte din ţară, unit de fratele său geamăn, vulcanul Iztaccihuatl, printr-o creastă lungă de 16 kilometri. Locuitorii capitalei mexicane au o strânsă legătură afectivă cu bătrânul munte, a cărui vârstă este estimată la aproape 730 000 de ani.

Vulcanul tuturor pericolelor

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

Al șaptelea dintre cei mai importanţi 10 vulcani  situat pe insula indoneziană Java, vulcanul Kelud este activ şi ajunge la o înălţime de 1 731 de metri. Acesta aparţine categoriei stratovulcanilor, ceea ce înseamnă că are o structură compusă din straturi de lavă acumulate în timp. Forma sa conică se datorează unei lave vâscoase, care se scurge alene. În vârf, un lac întins înglobează câteva milioane de metri cubi de apă. La fiecare erupţie, aceasta apă, amestecată cu lava, este proiectată la mai mulţi kilometri înălţime, făcând din vulcanul Kelud unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume.

Saint-Pierre sub lavă

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

Al optulea dintre cei mai importanţi 10 vulcani  – Muntele Pelée este un vulcan activ din nordul insulei Martinica (1 397 de metri înălţime), a cărui erupţie din anul 1902 s-a soldat cu cel mai mare număr de morţi din cursul secolului XX, peste 30 000, şi cu distrugerea oraşului Saint-Pierre. Acest vulcan a dat numele său unei tipologii de vulcani „tipul eruptiv pelean”, caracterizat prin erupţii rare, însă foarte violente.

Cenuşa de la Pompeii

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

Al nouălea dintre cei mai importanţi 10 vulcani  – Vezuviul, Italia, ajunge până la 1 281 de metri altitudine, deasupra golfului Napoli. Deşi ultima erupţie a avut loc în 1944, cea mai cunoscută a avut loc în Antichitatea romană, în anul 79, când vulcanul a cauzat distrugerea oraşelor Pompeii, Herculanum, Oplontis şi Stabiae, toate îngropate în cenuşă. Lava Vezuviului încă clocoteşte şi astăzi la câteva zeci de kilometri sub crater, provocând numeroase mişcări telurice, ceea ce explică şi supravegherea sa constantă.

Cei mai importanţi 10 vulcani – cele 100 de cratere

Cei mai importanţi 10 vulcani - Jurnal Spiritual

Al zecelea dintre cei mai importanţi 10 vulcani  – Laki, în Islanda, domină de la cei 812 metri înălţime regiunea îndepărtată a Platourilor Centrale înalte, care numără mai bine de o suta de cratere. Acesta a apărut în secolul al XVIII- lea, în urma unei erupţii gigantice, care a provocat importante schimbări climaterice în Europa şi mai ales în Islanda. Acestea au dus la foamete şi recolte slabe, care au ucis un sfert din populaţia islandeză.

Informații suplimentare puteți găsi aici.

Zapping prin cultura generală, Editura Rao, Isabelle Fougère