Ceea ce prevezi vei şi obţine. Dar vezi ceea ce eşti pregătit să vezi

0
189

Ceea ce preveziEste vorba de percepţie. Konrad Adenauer a avut dreptate când a spus: “Cu toţii trăim sub acelaşi cer, dar nu avem toţi acelaşi orizont.”

Geniul automobilistic Henry Ford a venit odată cu un plan revoluţionar pentru un nou tip de motor. Îl cunoaştem astăzi ca motorul cu 8 cilindri. Ford era nerăbdător să-şi pună marea lui idee nouă în producţie. A pus pe cineva să-i facă planurile şi le-a prezentat inginerilor. Studiind planurile, inginerii au ajuns unul câte unul la aceeaşi concluzie. Şeful lor vizionar nu prea ştia multe despre principiile fundamentale ale ingineriei. Trebuia să i se spună, cu menajamente, că visul lui era imposibil.

Ford le-a spus: “Totuşi faceţi-l!”

Ei au răspuns: “Dar e imposibil!”

“Daţi-i drumul,” le porunci Ford, “şi nu vă lăsaţi până nu reuşiţi, oricât timp v-ar lua”.

Şase luni s-au străduit făcând  desen după desen, model după model. Nimic! Încă şase luni. Nimic! La capătul unui an, Ford s-a sfătuit iar cu inginerii săi şi din nou, aceştia i-au spus că e imposibil. El le-a spus însă să continue. Şi ei au continuat să caute. Şi în cele din urmă au descoperit cum trebuie să construiască un motor cu 8 cilindri în V.

Şi Ford şi inginerii lui trăiau sub acelaşi cer, dar nu aveau acelaşi orizont.

Ceea ce prevezi vei şi obţine.

Exemplificarea de mai jos provine din cartea lui Luis Palau “Dream, Great Dreams” (Să ai visuri măreţe).

Când s-a deschis Disney World, doamna Walt Disney a fost rugată să spună câteva cuvinte la Marea Inaugurare, având în vedere că Walt nu mai era în viaţă. Ea a fost prezentată de un vorbitor care a spus: “Doamnă Disney, aş fi vrut atât de mult să vadă şi Walt toate acestea”. Ea s-a ridicat şi a spus: “Le-a văzut”, după care s-a aşezat la loc. Walt Disney a ştiut dinainte cum o să fie. La fel cum şi Robert Woodruff a ştiut. Până şi Filip Wilson a ştiut! Ceea ce prevezi vei şi obţine.

O viziune este o imagine clară a ceea ce vede liderul că este sau face grupul pe care îl conduce. Conform unui studiu ale cărui rezultate au fost prezentate de revista “Leadership”, comuni­carea unei viziuni este una din experienţele cele mai frustrante din cadrul conducerii unei organizaţii.

De curând am fost invitat la un talk-show radiofonic. Gazda emisiunii mi-a împărtăşit frustrarea sa în această privinţă în timpul pauzei. El mi-a spus: “Am o viziune care îi priveşte pe oamenii mei, dar mi-e greu să le-o transmit şi altora”. Un lucru rămâne adevărat: liderii care le comunică eficient celor care-1 urmează ţelurile lor realizează mai mult decât cei care nu o fac.

Liderii buni “văd” pe trei niveluri:     

Nivelul 1.   Percepţia: Observarea a ceea ce există în prezent prin prisma realităţii.

Nivelul 2.   Probabilitatea: Prevederea a ceea ce va fi prin prisma discernământului.

Nivelul 3.   Posibilitatea: Imaginea a ceea ce poate fi prin prisma viziunii

Un futurist trăieşte numai la nivelul 3. Un prezicător trăieşte numai la nivelul 2. Un adept trăieşte doar la nivelul 1. Un lider trăieşte la nivelul 3, conduce la nivelul 2 şi ascultă la nivelul 1.

De exemplu, o organizaţie are drept ţintă schimbarea numelui. Marele lider, prin prisma viziunii, vede deja un nume nou pentru compania sa (Nivelul 3). Prin prisma discernă­mântului, liderul vede orientarea organizaţiei (Nivelul 2). Liderul cunoaşte direcţia pe care o va urma compania privind prin prisma realităţii (Nivelul 1).

În mod surprinzător, prefigurarea viziunii nu începe cu Nivelul 3. Ea începe la Nivelul 1 (imaginea de mică anvergură) şi va avea succes numai dacă liderul poate influenţa Nivelul 2 .

În acest punct mă simt nevoit să pun o întrebare: “Va conta în vreun fel visul meu în lumea în care trăiesc?”.

În cartea sa “Increasing Your Leadership Confidence” (Sporeşte-ţi încrederea în capacitatea ta de a conduce), Bobb Biehl spune: “Nu uitaţi care este diferenţa dintre mentalitatea unui câştigător şi cea a unui ratat. Câştigătorii îşi concentrează eforturile asupra câştigului important – ei nu vor doar să câştige, ci să câştige lucruri mari. Rataţii, dimpotrivă, nu-şi concentrează eforturile ca să piardă; ei au o singură ţintă: să supravieţuiască! “.

Întreabă-te în permanenţă: “Supravieţuire, succes sau semnificaţie?”. Te lupţi doar ca să supravieţuieşti, visezi la reuşită, sau încerci cu adevărat să faci ceva care să aibă o semnificaţie?

”Dezvoltă lideruldin tine”, John C. Maxwell

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here