Care sunt plantele menționate în Biblie? (3)

0
555
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

coriandru și cedru

Castravete, cedru, chimen, coriandru – Plante care apar în Sfânta Scriptură

CASTRAVETE

„Că iată, ne aducem aminte de peștele pe care-l mâncam pe nimic în Egipt și de castraveți și de pepeni și de ceapă și de praz și de usturoi…” (Vechiul Testament, Numerele 11:5). După cum se observă, hrana favorită a epocii biblice era sănătoasă, bazată pe legume, fructe și pește. Felahii (arabii sedentari) consumau foarte mult castravete.

CEDRU

Cedrul este deseori menționat în Biblie, calitățile sale fiind mult lăudate. La construcția vestitului complex arhitectural din Ierusalim (templul lui Iehova și palatul regal), construit de Solomon, s-a folosit lemn de Cedru din Liban, deoarece era bun și rezistent. „Tavanul templului l-a făcut din lemn de cedru. (…) Pereții templului i-a îmbrăcat pe dinlăuntru cu lemn de cedru, de la pardoseală până la tavan și căpriori; cu lemn de cedru i-a căptușit peste tot. (…) Templul l-a căptușit pe dinlăuntru cu tăblițe de cedru, pe care a săpat înflorituri și frunze; totul era acoperit cu cedru, iar piatra nu se vedea (…) iar aproape de fața altarului a făcut un jertfelnic de cedru, pe care l-a îmbrăcat în aur.” (Vechiul Testament, 3 Regi 6:9, 15, 18, 21).

Lemnăria acoperișului Sfântului Mormânt este făcută din lemn de cedru.
Cedrul simbolizează măreția, dar și sfințenia și curățenia sufletească. Omul care trăiește întru credință este comparat cu cedrul: „Dreptul ca finicul va înflori și ca un cedru din Liban se va înmulți” (Vechiul Testament, Psalmul 91:12).
Uleiul esențial din Cedrus atlantica intră în componența Marelui Mir.

CHIMEN

Chimenul apare în Vechiul Testament în parabola lucrătorului, care îndeamnă la cumpătare, rațiune și bună rânduială: „Că nu cu greutate se curăță macul, nici cu roată de car se bate chimenul, ci macul se scutură cu bățul, iar chimenul se mănâncă cu pâine.” (Vechiul Testament, Isaia, 28:27)
În Noul Testament, chimenul apare în una dintre mustrările pline de tâlc ale lui Iisus: „Vai vouă, cărturari și farisei fățarnici!, că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile cele mai grele ale legii: dreptatea, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți, fără ca pe acelea să le lăsați; călăuze oarbe, care strecurați țânțarul și înghițiți cămila! (Noul Testament, Matei, 23:23-24)

CORIANDRU

Este menționat în Biblie de două ori. „Mana”, dăruită de Dumnezeu fiilor lui Israel pe drumul întoarcerii din Egipt, avea forma și mărimea seminței de coriandru: „Fii lui Israel au numit-o mană; aceasta era ca sămânța de coriandru; era albă, iar gustul îi era ca al unei turte cu miere.” (Vechiul Testament, Ieșirea, 16:31)
„Mana era ca sămânța de coriandru și arăta ca înfățișarea cristalului. Poporul se ducea și o aduna, o râșneau în râșnițe sau o pisau în piuă, o fierbeau în căldări și făceau din ea turte: dulceața ei era ca gustul turtelor de untdelemn. Noaptea, când cădea roua pe tabără, cădea peste ea și mana.” (Sfânta Scriptură, Vechiul Testament, Numerele, 11:7)

Bibliografie – „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru
Vezi și „Care sunt plantele menționate în Biblie? (2)

Mihaela Mușetescu