Ceapa este una dintre cele mai populare legume din întreaga lume, fiind cunoscută de mii de ani şi folosită ca ingredient în diverse preparate culinare.
Cercetările ştiinţifice susţin că are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antiseptice.
De asemenea, sugerează că această legumă are multe efecte terapeutice care menţin sănătatea inimii şi previn cancerul.
În Asia a fost cunoscută cu peste 6000 de ani în urmă, iar primii care au consumat-o în Europa au fost romanii.
Iată câteva beneficii pe care ni le poate aduce consumul regulat de ceapă:
Ceapa este o sursă bogată de antioxidanţi precum: Vitamina C, potasiu, seleniu, mangan şi fibre. Deţine compuşi sulfuroşi, care ajută la reducerea trigliceridelor. Unul din aceştia, dă cepei proprietăţi antiinflamatoare naturale. Un alt constituent al cepei (alicina) reduce tensiunea arterială şi previne formarea cheagurilor de sânge.
Cercetările arată că persoanele care consumă cu regularitate ceapă au un nivel scăzut de colesterol, iar diabeticii de tip ll se simt şi ei mai bine datorită acestei legume.
Ceapa ucide salmonela şi E.coli
Extractele de ceapă s-au dovedit active împotriva unor patogeni (E.Coli, salmonela) care cauzează ulcerul stomacal.
Protejează muşchii
Ceapa poate compensa vătămarea oxidativă a fibrelor musculare şi a ţesuturilor din corp, cauzată de antrenamentele fizice excesive.
Scade riscul de apariţie a cancerului
În altă ordine de idei, studiile au arătat că oamenii care consumă frecvent ceapă au un risc mai scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer, comparativ cu alţi oameni care evită această legumă.
Dureri de dinţi
Pe de altă parte, ceapa ajută şi la durerile de dinţi. Trebuie doar să mesteci ceapă şi ea va face minuni pentru dantura ta.
Concluzionând, dacă te simţi deprimat şi obosit, ceapa poate fi remediul perfect. Este energizantă dacă o transformi în suc cu miere. În perioadele stresante este de ajuns să bei tonicul înainte de culcare pentru un somn odihnitor.
Mădălina M.
Jurnal Spiritual