Ceaiuri care stimulează pofta de mâncare

0
2038

Stimularea poftei de mâncare cu ceaiuri din plante – Proprietăți extraordinare ale unor plante medicinale sălbatice – Condimente care contribuie la creșterea poftei de mâncarepoftei de mâncare

Pătrânjel de câmp (Pimpinella saxifraga) – Indicat în anorexie

Rădăcina plantei conține ulei eteric, acid cafeic, acid clorogenic, saponozide triterpenice, poliine, umbeliferonă, pimpinelină, izopimpinelină, săruri minerale, acizi organici.

  • Pentru stimularea poftei de mâncare sau în caz de anorexie, preparați un decoct. Puneți 1-2 lingurițe de pulbere de rădăcină la o cană de 200 ml și fierbeți la foc mic 5 minute. Strecurați și luați câte o lingură din oră în oră, pe parcursul zilei.

Obligeană (Acorus calamus) – Se consumă cu măsură

Rizomul conține compuși chimici benefici: ulei volatil, principii amare, acid acoric, criptoacoronă, acoronă, calaconă, calmeol, tanin, rezine, zaharuri, amidon. De asemenea, este bogat în  săruri minerale, vitamina B1, vitamina C.

  • Infuzie din rizom de obligeană: Peste o lingură și jumătate de rizom uscat și mărunțit (sau măcinat) se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se infuzează acoperit 15 minute. Se iau 3-4 linguri pe zi, deoarece, în doze mari, poate provoca greață.
  • Decoct din rizom de obligeană: Se fierbe 1 linguriță de rizom uscat și mărunțit sau măcinat (pulbere) în 200 ml de apă timp de 1-2 minute la foc mic. Cantitatea se bea de-a lungul unei zile înainte de mese.

Morcov (Daucus carota) – Este eficient ca infuzie sau proaspăt

Frunzele de morcov, indicate pentru stimularea poftei de mâncare, conțin: clorofilă, flavonoizi, acid cafeic, acid ferulic, glicozide, fitosteroli, hidrocarburi. Sunt pline de săruri minerale – macroelemente (calciu, magneziu, sodiu) și microelemente (fier, zinc, mangan, siliciu etc.).
Fructele de morcov (Daucusi carotae fructus) sunt dicariopse ovoide sau elipsoidale.

  • Infuzie din fructe de morcov: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 1 linguriță de fructe. Se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară și se beau 2 căni pe zi.

poftei de mâncare

Hrean (Armoracia lapathifolia) – Bogat în vitamine și minerale

Compoziția chimică a rădăcinii de hrean este complexă și bogată în vitamine (A, B1, B2, C, niacină) și săruri minerale (calciu, potasiu, fosfor, fier, sodiu). Pe lângă acestea, nutriția este stimulată și de alte substanțe ca: ulei volatil, antibiotice, glicozizi sulfurați, acizi (carbonic, clorhidric, sulfuric), protide, mirozină. Hreanul se poate consuma ca atare sau se poate infuza.

  • Infuzie din rădăcină de hrean: Se toarnă 1 l de apă clocotită peste 15-30 g de rădăcină mărunțită. Se acoperă și se lasă la infuzat 12 ore. Se beau 2 căni pe zi, câte o cană între mesele principale.

Ochincea (Gentiana cruciata) – Confort în arsuri stomacale

Planta conține vitaminele C și PP, săruri minerale, glucide, ulei volatil, alcaloizi, mucilagii, taninuri, glicozide amare. Ea are multe proprietăți. Conferă o stare de confort în arsuri stomacale, ameliorează durerile digestive, stimulează pofta de mâncare.

  • Infuzie din rădăcină de ochincea: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste o jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină. Se infuzează 15 minute acoperit. Se bea un sfert de cană înaintea meselor principale.
  • Decoct de ochincea: Se fierbe o jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină în 250 ml de apă, timp de 5 minute. Se bea un sfert de cană înaintea meselor principale.

Dafin (Laurus nobilis) – Adăugat în meniu ajută la stimularea poftei de mâncare

Frunzele de dafin conțin compuși activi benefici pentru organism: tanin, ulei volatil (cineol), acizi (lauric, oleic, palmitic, linoleic), mucilagii, rezine, pectine, substanță amară (lactonă – costunolidă). Este folosit ca stimulent digestiv (creșterea poftei de mâncare), în indigestii, balonări, anorexie, lipsa apetitului pentru proprietățile sale stomahice, carminative, detoxifiante, antispasmodice în colici, calmante.

  • Infuzie de frunze de dafin: Se toarnă 1 l de apă clocotită peste 5-10 g de frunze uscate. Se lasă 10 minute și se beau 2-3 căni pe zi. Pentru o cantitate mai mică, luați câteva frunze de dafin, mărunțiți-le și turnați 200 ml de apă peste ele. Acoperiți cana și lăsați 10-15 minute.

Sănătate vă doresc! Doamne ajută!

Poți citi și articolul despre Vanilie – Plantă condimentară.

Mihaela Mușetescu