Kombucha – Băutura Vie, Ceaiul Zeilor sau Ciuperca Nemuririi

0
6209

Ceaiul de kombuchaCeaiul de kombucha este considerat un elixir al sănătăţii şi tinereţii, despre acest uimitor remediu natural anticii crezând că aduce nemurirea.

Ciupercile medicinale au fost apreciate de milenii pentru efectele tămăduitoare, fiind folosite atât în prevenţie, cât şi în tratarea a numeroase boli.

Misterioasă Kombucha a uimit până şi lumea medicală, care încă nu a elucidat toate misterele tămăduitoare ale acestui adevărat elixir.

Kombucha – Supranumită și băutura vie

Misterioasă ciupercă reprezintă de fapt un complex format din 12 specii de microorganisme care trăiesc în simbioză. Ceaiul de Kombucha a fost apreciat cu mult timp în urmă, originile culturii de Kombucha pot fi plasate în urmă cu 2000 de ani în China, ulterior băutură vie ajungând şi pe teritoriul Rusiei şi în estul Europei. Chinezii credeau că licoarea „vie”, „tonică” are proprietăţi vindecătoare asupra sistemului digestiv, permiţând organismului să se autoregleze, conform Garbo.

În secolul V Kombucha devine o băutură celebră atunci când doctorul Kombu o foloseşte ca remediu de bază pentru Împăratul Japoniei. Rezultatele licorii au fost miraculoase, iar minunea s-a răspândit rapid printre locuitorii Ţării Soarelui Răsare.

Kombucha este amintită şi în scrierile lui Alexandr Solzhenitsyn, chiar în lucrarea sa autobiografică, unde reputatul istoric rus povesteşte cum această licoare a fost cea care i-a salvat viaţa atunci când a fost închis în taberele de concentrare.

Iată cum Kombucha a devenit un leac cu istorie, cunoscut astăzi în foarte multe ţări ale lumii.

Despre ceaiul de Kombucha – Licoarea vie a imortalității

Kombucha este o ciupercă ce se poate cultiva destul de uşor chiar în casa noastră şi reprezintă o colonie de 12 specii de microorganisme care trăiesc în simbioză, susţinându-se reciproc. Aceste microorganisme produc unele substanţe unice în natură, fermentând uşor şi producând ceea ce numim Ceai de Kombucha. Acest ceai are culoare portocalie, uşor tulbure, cu gust plăcut, asemănător mustului, uşor înţepător.

Ceaiul de Kombucha se serveşte şi pe meleagurile noastre în unele restaurante cu specific, dar poate fi obţinut şi în gospodărie de către fiecare dintre noi.

Cum se prepară ceaiul de Kombucha?

Microorganismele cresc de obicei în ceai verde sau ceai negru chinezesc. Procesul de fermentare durează între 7 şi 9 zile. Bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice şi funcţionează în acelaşi fel ca şi culturile bacteriilor active din iaurt. Kombucha poate fi cultivată însă şi în alte ceaiuri, schimbând gustul spre mai dulce, mai aromat, mai înţepător ori mai acrişor.

Ingrediente şi nu numai, necesare preparării:

– Cultura de Kombucha, care se găseşte la plafar sau se poate procura prin comanda din magazine online;

– O ceaşcă de zahăr brun (reprezintă hrana pentru Kombucha);

– 3 litri de apă;

– Pânza sau filtru;

– 5 linguriţe de plantă (sau 5 plicuri de ceai chinezesc) – ceai negru sau verde;

– 3 borcane de sticlă;

– Elastic de cauciuc;

Mod de preparare al ceaiului de Kombucha:

– Se prepară întâi ceaiul, în mod obişnuit, se adăugă zahărul şi se lasă la răcit. Dacă este cazul se strecoară, dacă nu, se scot pliculeţele de ceai.

– Când s-a răcit ceaiul, se pune în borcănele de sticlă;

– Se adaugă cultura vie de Kombucha în fiecare borcan, apoi se acoperă bine cu mai multe straturi de pânză sau hârtie de filtru, legându-se cu elastic gura borcanului;

Preparatul se lasă la fermentat între 7 şi 9 zile, uneori poate mai mult, în funcţie de mediu. Este indicat să aşezaţi borcanele în zone curate, răcoroase, bine aerisite şi ferite de soare. Nu este necesară lumina, deci puteţi aşeza borcanele şi în debara, cu condiţia să fie aerisită. Nu folosiţi decât borcane din sticlă.

Prima cultură de Kombucha se formează la suprafaţa lichidului, ca apoi să coboare şi o nouă cultură „pui” să ia naştere la suprafaţă. Puteţi astfel să faceţi mai multe borcane sau să reînnoiţi ceaiul.

Beneficiile ceaiului de Kombucha

Ceaiul de Kombucha prezintă efecte unice asupra sănătăţii:

– Este un antioxidant puternic, dar care totodată acţionează delicat asupra organismului;

– Ceaiul de Kombucha este considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru bolile de stomac: ulcer, gastrită, având rol calmant şi cicatrizant;

– Ceaiul de Kombucha este indicat şi în cazul celor care suferă de colon toxic;

– Ceaiul de Kombucha este considerat un bun adjuvant în tratamentul cancerului;

– Regenerează ficatul;

– Ceaiul de kombucha este indicat în stările de oboseală;

– Creşte imunitatea, ajutând organismul să lupte împotriva bolilor;

– Ceaiul de Kombucha este indicat în curele de slăbire;

– Este considerat un bun tratament pentru hemoroizi şi constipaţie;

– Având un conţinut ridicat în probiotice, ceaiul de Kombucha previne cancerul de colon;

– De asemenea bogat în vitamine din complexul B, ceaiul de Kombucha ajută creierul, stimulează procesele de memorare şi previne ori tratează anemia;

– Tratează guta, reumatismul şi bolile de piele;

Kombucha este un elixir al sănătăţii care nu ar trebui să ne lipsească din casă. O ceaşcă de ceai de Kombucha băută în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, cu pauză în weekend, reprezintă un obicei foarte bun pentru sănătatea noastră.

Nu uitaţi: este mai uşor să previi decât să tratezi.

Sursa: healthy.kudika.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.