Astronomii au descoperit cea mai strălucitoare nouă stea din secolul XXI. Explozia unei stele albastre în constelaţia Delfinului a provocat o străfulgerare. Aceasta, n zilele de 17 şi 18 august a atins nivelul la care a putut fi văzută cu ochiul liber, relatează publicaţia rusă Lenta, citată de Agerpres.
Informaţia confirmată de astronomii ruşi a fost transmisă şi de apod.com, site specializat în informaţii din domeniul astronomiei.
În noaptea de 14 spre 15 august, astronomul amator japonez Koichi Itagaki a descoperit o nouă stea în constelaţia Delfinului. Aceasta nu se regăseşte pe hărţile amatorilor.
Luminozitatea stelei a fost de magnitudine 6,8, iar apoi a ajuns la magnitudine 4,3. Aceasta a făcut posibil să fie văzută cu ochiul liber din locuri favorabile pentru observaţii astronomice.
În mediul rural, departe de oraşele iluminate, o persoană cu vedere normală poate vedea stele de magnitudinea 5,5 (cu cât magnitudinea este mai mică, cu atât mai luminoasă se vede steaua, la scară logaritmică).
Distanţa până la noua stea nu a fost încă stabilită. Compararea coordonatelor luminozităţii cu cataloage detaliate de stele a făcut posibilă stabilirea faptului că explozia s-a produs acolo unde se afla steaua PNV J20233073+2046041.
Acest corp ceresc face parte din categoria supergiganţilor albaştri. Astfel, astrofizicienii cred că explozia a avut loc după un mecanism tipic pentru noile stele.
Ana Grama