Cea mai mare exoplanetă descoperită orbitează în jurul a două stele | FOTO

0
414
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

planeta-habitable

Cea mai mare planetă descoperită până acum în afara sistemului solar orbitează în jurul a două stele, la o distanță de aștrii săi care o face potențial locuibilă, informează France Press. 

Anunțul a fost făcut, în 13 iunie 2016, la conferința American Astronomical Society, din San Diego (California). Potrivit astronomilor, descoperirea a fost făcută cu ajutorul telescopului Kepler.

Exoplaneta este una circumbinară gazoasă, de mărimea planetei Jupiter și a fost botezată Kepler-1647b. Are cea mai mare orbită pentru acest tip de planetă, asta înseamnă că face un tur complet în jurul celor două stele în 1.107 zile.1-newplanetisl

Kepler-1647b este a 11-a exoplanetă circumbinară descoperită din 2005 până în prezent. Aceste planete mai sunt numite uneori “Tatooini”, cu referire la “Războiul Stelelor”.

Experții au precizat Kepler-1647b are o vechime de aproximativ 4,4 miliarde de ani, la fel ca Pământul, și se află în constelația Lebedei, situată la 3.700 de ani lumină distanță de Terra.

Cele două stele în jurul cărora orbitează Kepler-1647b sunt asemănătoare cu Soarele, una fiind ușor mai mare și cealaltă, mai mică.

Oamenii de știință detectează exoplanetele când trec prin fața stelei lor, ceea ce duce la o scădere temporară a luminozității acesteia. Această tehnică, numită tranzit astronomic, permite deducerea masei planetei și a distanței de astrul său, relatează Agerpres.

newplanetisl

“Însă găsirea unor planete circumbinare este mult mai dificilă”, arată William Welsh, astronom la Universitatea de Stat din San Diego, coautor al acestei descoperiri. Când se descoperă exoplaneta candidată, astronomii utilizează programe informatice sofisticate pentru a determina dacă este cu adevărat o planetă, proces care poate fi de lungă durată.

Astronomul Laurance Doyle de la SETI Institute și unul dintre coautori, a observat tranzitul acestei planete prima oară în 2011. Însă a fost nevoie de strângerea mai multor date și de analizarea lor câțiva ani pentru a confirma că acel tranzit astronomic a fost chiar semnătura unei exoplanete circumbinare.

Planeta Kepler-1647b se distinge și prin faptul că este mai apropiată de cele două stele decât sunt în general exoplanetele circumbinare cunoscute. Ea se află la o distanță care o face locuibilă, temperatura fiind nici prea ridicată, nici prea scăzută, iar apa ar putea exista în stare lichidă.

Fiind vorba de o planetă gazoasă, există puține șanse ca viața să se fi dezvoltat pe ea, dar ar fi putut apărea pe eventuale luni care orbitează în jurul ei, dacă acestea sunt suficient de mari, explică astronomii.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here