Usturoiul face parte din familia Alliaceae și, după cum se știe, are foarte multe beneficii pentru sănătate și îmbunătățește tonusul general. Este o plantă-aliment care stimulează inima, facilitează circulația, are rol hipotensiv, fluidizează sângele. Produsul proaspăt are o aromă puternică și este apreciat pentru calitățile sale culinare și medicinale. Este un antibiotic natural, previne și tratează infecțiile. Substanța bioactivă, alicina, îi conferă aceste proprietăți antibiotice, antiseptice, bactericide și expectorante. Este utilizat, așadar, în caz de bronșită, gripă și alte infecții respiratorii frecvente în sezonul rece. Are proprietăți antihelmintice și este un vermifug natural.
Consumă usturoi!
Studii realizate de cercetători chinezi au arătat că incidența cazurilor de cancer în rândul persoanelor care consumă mult usturoi pe zi (aproximativ 20 g) este mult mai mică în comparație cu prezența bolii la cei care consumă acest produs doar ocazional.
Cercetări recente relevă faptul că usturoiul este un remediu excelent pentru disfuncții cronice provocate de nicotină, aici intrând și tulburările nervoase, fenomene catarale la fumători și, în general, intoxicațiile cu nicotină.
Este recomandat în litiază urică și diateze urice, precum guta, reumatismul sau artritismul, dar total contraindicat în oligurie, edeme ale picioarelor sau hidropizie. Este un bun antimicotic.
Usturoiul ajută la inhibiția proceselor fermentative, oprește tulburările dispeptice, reface flora intestinală, stimulează peristaltismul intestinal, îndepărtează meteorismul.
Utilizat extern, sucul proaspăt tratează otita. Durerile reumatice se diminuează prin aplicarea bulbilor fierți pe zona afectată.
Recomandări de plantare și păstrare
Pentru a beneficia de un produs ecologic, sănătos și eficient, plantăm toamna căței individuali, îngropându-i la 7,3 cm adâncime cu vârful în sus, la o distanță de 15 cm unii de alții. Peste 6-7 luni vom obține recolta, pe care o luăm când frunzele încep să se îngălbenească (dar mai rămân 4-5 frunze verzi pe fiecare tulpină). După recoltare, căpățânile se împletesc în celebrele funii, care se atârnă la soare pentru a se usca. Rezistă mai mult de șase luni dacă este păstrat la loc uscat și rece. Există mai multe soiuri de usturoi – cu coajă albă sau rozalie, căței mari sau mici.
Preparate din usturoi
- Decoct de usturoi: Se zdrobesc 2-3 bulbi și se fierb în 200 ml de apă. Timp de fierbere – 15-20 de minute. Se acoperă 20 de minute, după care se strecoară. Se consumă această cantitate pe parcursul unei zile.
- Macerat de usturoi: Se zdrobesc 3-4 bulbi și se fierb în 200 ml de apă sau de lapte. Se lasă la macerat o noapte. Dimineața se bea toată cantitatea. Se urmează o cură de 3 săptămâni. Pentru un efect vermifug, urmați cura și preparați cu apă.
- Tinctură de usturoi: Se zdrobesc 300 g de bulbi. Se macerează 8 zile în 300 ml de alcool de 40 de grade. Se agită zilnic recipientul. După 8 zile se filtrează și se depozitează în sticluțe de culoare brună. Se iau 2-3 lingurițe pe zi, 10 zile din lună.
Usturoiul – Ce spun personalitățile
Frederic Mistral, poet francez din secolul al XIX-lea, laureat al Premiului Nobel era entuziasmat de savoarea sosului tradițional din Provence, aioli. Aioli de Provence se face din usturoi, ulei de măsline, suc de lămâie și gălbenuș de ou. Mistral spunea despre aioli că este „parfumat, lucios ca un fir de aur”. Ailoi era pentru poetul provensal „întruchiparea căldurii, puterii și a bucuriei soarelui de Provence”. „Dat fiind că usturoiul are puterea de a vă salva de la moarte, suportați-l, chiar de face respirația urât mirositoare”, spunea Mistral.
Alioli casero (de casă) este un sos pe bază de usturoi pe care spaniolii îl adoră. Ei combină usturoiul cu maioneza și se delectează cu acest preparat mai ales când mănâncă patatas fritas.
„Mujdei de usturoi: un bun remediu când iarna e în toi și zărești al fulgilor puhoi.” (Michelle Rosenberg)
„Roșiile și busuiocul fac o mâncare să fie italiană. Vinul și tarhonul o fac franțuzească. Smântâna o face rusească. Lămâia și scorțișoara o fac grecească, sosul de soia o face chinezească. Usturoiul o face bună.” (Alice May Brock)
Te invit să citești și Cel mai puternic antibiotic din natură.
Mihaela Mușetescu