Ce se întâmplă în creier atunci când te uiți la o formulă matematică?

0
181

formula2O înşiruire de cifre şi litere, precum cele din formulele matematice, pot determina în creier efecte similare privirii unor capodopere artistice, notează BBC.

Mai multe formule matematice au fost expuse unor subiecți de către cercetătorii de la University College din Londra.

Catalogate ”frumoase” sau ”urâte”, în funcţie de înşiruirea de cifre şi litere din structura lor, acestea activează aceleaşi regiuni din creier precum tablourile sau melodiile clasice celebre.

În acest mod, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar putea exista un ”centru neurobiologic al frumuseţii” în creier.

“Un număr de 15 matematicieni au evaluat 60 de formule, clasificându-le drept ”frumoase” sau ”urâte”. ”Când sunt privite ecuaţii, e activat un număr mare de regiuni din creier, dar, atunci când este privită o ecuaţie ‘frumoasă’, se activează centrul emoţional, la fel ca atunci când este privită o pictură frumoasă sau când este ascultată o bucată muzicală”, a declarat prof. Semir Zeki. Cu cât ecuaţia este considerată mai ”frumoasă”, cu atât zona respectivă din creier este mai activă”, menționează http://www.bbc.co.uk/

În cele ce urmează vom relata un exemplu de formulă matematică ”frumoasă”: este vorba despre identitatea lui Euler.

formula1

”Este o ecuaţie atât de simplă şi totuşi atât de profundă. Ea cuprinde cele mai importante cinci constante din matematică, 0, 1, e, i şi pi, şi cele mai importante trei operaţii din matematică, adunarea, înmulţirea şi egalitatea. Având în vedere că e, i şi pi sunt numere atât de complicate şi aparent fără legătură între ele, e uimitor că sunt unite printr-o formulă atât de simplă”, ne informează prof. David Percy, din cadrul Institutului de matematică din Marea Britanie.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here