Ce să faci când cineva nu îți vorbește?

0
14495
dialogAți jignit vreodată pe cineva? Te-ai certat cu un prieten și acum persoana respectivă stă la distanță? Sau poate cineva – care în mod normal se bucură să vorbească cu tine – te întâmpină cu răceală? Indiferent că este vorba despre o rudă, un coleg sau un prieten, cum poți dărâma zidul tăcerii fără să înrăutățești și mai mult lucrurile?

În primul rând, dacă nu știi sigur ce s-a întâmplat, pune-ți niște întrebări. Când a început tăcerea? Ce s-a întâmplat în ziua respectivă sau în zilele de dinaintea schimbării comportamentului?

Ai spus sau ai făcut ceva? Ai greșit cu ceva sau te-ai purtat rău? Restrânge-ți posibilități-le și lasă doar câteva. Oricare ar fi motivul, izolându-te, cel care nu îți vorbește încearcă să controleze situația, să se protejeze pe tine sau să te pedepsească. Cum poți, de pildă, să rezolvăm această situație?

Din fericire, aceasta este o soluție în care poți să plănuiești ce vei spune. Imaginează-ți că ești singur cu persoana respectivă și spune cu voce tare ce vrei să punctezi.

Este foarte ușor să te enervezi sau să devii defensiv ori să lași o impresie greșită, așa că gândește-te dinainte la ce vei spune. Imaginează-ți că ești singur cu persoana respectivă și spune cu voce tare ceea ce vrei să spui.

Ascultă-ți modul în care faci afirmația și, dacă este nevoie, ajustează tonul vocii. Dacă cealaltă persoană crede că ai greșit cu ceva, verifică dacă tonul tău nu dă de înțeles că ai impresia că este hipersensibilă: un ton sarcastic sau de superioritate nu va face decât să înrăutățească lucrurile între voi.

Limbajul corporal pozitiv este vital: brațele încrucișate, o postură încordată și evitarea contactului vizual nu vor demonstra o atitudine onestă și deschisă.

Dacă nu știi cu ce ai greșit, recunoaște acest lucru: „simt că este o problemă între noi și că ești supărat pe mine.”

Află ce simte și cum se simte cealaltă persoană. Se simte rănită sau frustrată sau poate se simte doar dezamăgită?

Ascultă și ia act de ce spune celălalt despre sentimentele pe care le încearcă. Explică și ce simți, dar fără să te plângi sau să dai vina pe altceva.

Asumă-ți responsabilitatea și cere-ți scuze

Nu înseamnă să iei toată vina ta asupra ta sau să sugerezi că este numai greșeala ta. Identifică greșeala comisă și nu te simți vinovat pentru ea. Admite ce ai făcut cum nu trebuie, dacă ai făcut ceva și spune că îți pare rău că s-a întâmplat așa. Dă de înțeles că știi pentru ce anume îți ceri scuze.

Explică ce poți face pentru a îndrepta lucrurile

Ai putea spune, de pildă: „Știu că atunci când mă enervez și ridic tonul tu nu apuci să mai zici ce ai de zis; în viitor, dacă simt că îmi pierd controlul, voi ieși din încăpere până mă voi calma.”

Încearcă doar o singură dată

Dacă după ce ai încercat să înțelegi care este problema și ți-ai cerut scuze tot nu poți să o scoți la capăt, măcar știi că ei încercat totul. Acum este rândul celeilalte persoane să se apropie și să înceapă să comunice cu tine. Trebuie să te hotărăști dacă îi lași celeilalte persoane o poartă deschisă pentru când va simți că dorește să vorbească din nou cu tine.

Desigur, ar putea fi mai ușor, dacă nu cumva este singura opțiune, să așterni totul în scris. Încă o dată, asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce ai greșit. Amintește-ți să nu te plângi ori să acuzi cealaltă persoană, dar ține cont de sentimentele pe care crezi că le are. Explică-i ceea ce simți și ce ești dispus să faci pentru a soluționa situația.

Cum să-ți dezvolți abilitățile de comunicare, Gill Hasson

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.