Ce nu ştim despre conifere? Bradul

0
10508

Ce nu ştim despre conifere? Bradul

Rudele „civile” ale bradului de Crăciun trăiesc peste tot în lume. Pot fi arbori pitici sau uriaşi, unii apucând chiar şi o vârstă matusalemică. Brazii ne plac tuturor, însă ştim prea puţin despre ei. Ştiaţi, de exemplu, că acele de pin sunt aranjate potrivit numerelor Fibonacci?

bradConiferele cresc peste tot în lume, de la Insulele Canare până în Myanmar.

Supravieţuiesc şi în condiţii meteo extreme – şi în climatul rece al tundrelor, şi în zona Marii Mediteraneene. Cel mai simplu mod de a determina cărei specii îi aparţine un conifer este să numărăm câte ace ies dintr-un mănunchi. Iar vârsta o stabilim uitându-ne la coajă: un conifer tânăr are un trunchi verde-maroniu, neted, în timp ce brazii mai bătrâni au coajă mai închisă la culoare şi fragmentată.

Botaniştii spun că există nu mai puţin de 125 de specii de conifere.

Dintre acestea, 90% cresc în emisfera nordică. Un brad poate atinge 40 de metri înălţime. Cele mai scunde exemplare se găsesc în Japonia şi în nordul Asiei, unde nu cresc mai mari de un metru.

Acele de brad au o lungime cuprinsă între 2,5 şi 13 centimetri. Însă cea mai surprinzătoare caracteristică a brazilor este durata lor de viaţă: coniferele trăiesc între 100 şi 1000 de ani! Cel mai bătrân conifer se găseşte în California de Est: botezat Matusalem şi are o vârstă estimată de specialişti de 4.500 de ani. Având în vedere aceste date, molizii pe care-i împodobim de Crăciun sunt nişte puiuţi, dar să nu uităm că şi aceştia au nevoie de 4 ani de soare şi ploi că să atingă vreo doi metri.

O altă particularitate a coniferilor: conurile de sex masculin şi cele de sex feminin cresc pe acelaşi copac, făcând posibilă autopolenizarea. Misticismul arborelui veşnic-verde este dublat de o altă caracteristică specifică: ramurile, acele de pin şi conurile sunt aranjate într-o spirală Fibonacci.

Bradul nu e doar pom de Crăciun

Coniferele nu îndeplinesc doar funcţii decorative. Lemnul de brad este utilizat de mai multe ramuri industriale. Se construiesc case din lemn de brad, piese mobiliere, dar şi răşină este un element de baza în fabricarea instrumentelor muzicale. Bradul are şi părţi comestibile: sâmburii de pin dau o savoare specială salatelor, dar se face şi faine din ele, iar din mugurii de brad se obţine un sirop de tuse excelent.

Alte articole aici.

Sursa: roportal.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.