Ce înseamnă să fii empatic?

0
11876
empaticPersoanele cu abilități de comunicare eficientă doresc ca ceilalți oameni să se simtă bine atunci când vorbesc cu ei. Cea mai eficientă modalitate de a atinge acest scop este să comunici cu empatie.

A fi empatic nu înseamnă a fi servil: servilismul caracterizează o persoană exagerat de grijulie, animată de scopul de a obține favoarea sau de a intra în grațiile altcuiva. A fi empatic înseamnă pur și simplu a fi dornic să încerci să recunoști și să înțelegi situația, punctul de vedere, gândurile și sentimentele altcuiva.

Nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu ideile, opiniile sau sentimentele sale. Nici nu înseamnă că trebuie să îți însușești situația sa. Poți să arați că ești interesat de situația altcuiva și că ești disponibil să răspunzi nevoilor și sentimentelor fără să preiei controlul.

Persoanele empatice știu să facă apel la propria experiență pentru a înțelege ceea ce spun și ce simt ceilalți. Însă folosesc această capacitate doar ca punct de pornire, nu ca pe un scop în sine.

Când comunici cu empatie înseamnă să accepți faptul că între tine și interlocutorul tău există diferențe, dar nu lași aceste diferențe să îngreuneze comunicarea. Și, întrucât empatia te ajută să înțelegi experiența unei persoane din punctul său de vedere, este de mare ajutor în depășirea diferențelor culturale în comunicare.

Empatia creează o legătură între oameni. Empatia construiește încrederea și poate face comunicarea mai ușoară și mai rapidă.

Sfat practic:

Imaginează-ți că un coleg, un prieten sau o rudă îți dă telefon și se vaită la nesfârșit, plângându-și de milă, dar fără să accepte vreo soluție. Fără empatie, este foarte ușor să-ți pierzi răbdarea și compasiunea. Pune-te totuși în pielea celuilalt!

Poți face asta imaginându-ți ce sentimente transmite persoana respectivă – stres, copleșire, disconfort sau victimizare?

Dacă nu ești sigur, întreabă: „Ești stresat?” sau „Ești îngrijorat?”

Orice ai simți, probabil că și tu ai simțit cândva același lucru, așa că poți empatiza.

Apoi continuă să comunici cu această perspectivă în minte.

Cum să-ți dezvolți abilitățile de comunicare, Gill Hasson

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.