Ce înseamnă expresia „de pata negra”?

0
242

de pata negra

Din punct de vedere lingvistic „de pata negra” este o expresie utilizată pe întreg teritoriul Spaniei pentru a se referi la ceva de calitate excelentă. Mai precis, pata negra desemnează produsele de cea mai bună calitate care provin din carnea de porc iberică. Dar, expresia nu se oprește aici. Prin extensie, „de pata negra” a căpătat sensul similar expresiei de la noi „de sânge albastru”, foarte mulți oameni aplicând-o, serios sau ironic, atunci când vorbesc despre valoare și calitate umană.

Jamon de pata negra

De pata negra înseamnă „de copită neagră”. În lumea alimentelor „jamon de pata negra” este o expresie folosită pentru a numi tot ceea ce include jamboanele superioare. Și care, evident, este furnizat de porci cu copita neagră. Se pare că, lămuresc experții, această afirmație este departe de adevăr. Ei spun că jambonul „de pata negra” nu provine întotdeauna de la porci cu piele și copită neagră, crescuți în libertate și hrăniți cu ghindă (montanera). Există câteva rase de porc iberic care au pielea roșie. Acestea sunt: Torbiscal, Manchada de Jabugo, Rubia Campinesa și Retina.

Citiți și Sierra Nevada – Locuri din Spania în care găsești zăpadă.

Utilizarea extinsă „pata negra” se datorează faptului că cele mai răspândite rase de carne de porc iberic sunt Lampina și Entrepelada, care au, de regulă, pielea neagră. Mai mult, chiar, chestiunea culorii nu se referă doar la piele, ci chiar la „pata”, adică la copită, care nu este mereu neagră.

Garanția calității

Ca atare, culoarea neagră nu garantează nicidecum cea mai înaltă calitate. În trecut, agricultorii pictau copitele porcilor în negru, văzând astfel o oportunitate de a crește valoarea de piață a produsului. În urma unor aspre amenzi, aceste practici au dispărut. Aceasta demonstrează că criteriul culoare nu certifică și un produs excelent. Absența unei etichete detaliate generează confuzie în rândul consumatorilor. Cu alte cuvinte, „de pata negra” este un termen generalist. Agricultorii au profitat de el pentru a crește prețul jambonului vândut.

Citiți și Spania în gând și în suflet – Ziua Națională a Spaniei – La mulți ani!

Așadar, garanția calității o primim doar atunci când știm cu ce a fost hrănit porcul (cebo, recebo și bellota) și dacă el a fost crescut în libertate (copita tocită ne indică acest lucru). Porcul astfel hrănit furnizează carne cu extrem de multe beneficii pentru organism.

de pata negra 1

În concluzie, există jambon iberic de pata negra care provine de la rase de porc iberic fără copită și piele neagră? Răspunsul: sigur că da. Există rase de porci iberici care dau jambon de cea mai bună calitate… Fără să aibă pielea și copitele negre. Cu toate acestea, expresia rămâne și este sinonimă cu savoarea și cele mai bune caracteristici pe care le poți întâlni la un produs.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here