Ce este un sonar?

0
606

V-ați gândit vreodată ce înseamnă cuvântul sonar? Potrivit surselor oficiale, acest cuvânt vine de la primele litere ale expresiei „navigaţie variabilă de sunet”.

sonarPotrivit http://www.descopera.ro, începând de la ecou, sonarul seamănă cu radarul. Atunci când un sunet se întoarce de la un obiect mare, numim această reacţie „ecou”. Atunci când semnalul radio revine de la un obiect, devine „ecou radio”. Producerea şi recepţionarea ecourilor radio poartă numele de „radar”.

Cum emite un radar semnalele radio?

În spațiul din jurul său, prin intermediul unei antene, radarul emite semnale radio. În momentul în care semnalul se lovește de un obiect, o parte din el se reflect înapoi către antenă, care îl recepționează ca un ecou de radar.

Radarul modifică ecoul în imagini care pot fi vizibile, ne mai informează specialiștii. Cuvântul „sonar” provine așadar de la primele litere ale expresiei „navigaţie variabilă de sunet”.

Așa cum am menționat mai sus, sonarul poate detecta şi localiza obiecte, după ecouri, chiar şi sub mare. Dacă semnalele radio nu pot călători pe distanţe mari sub apă, sonarul poate trimite semnale cu uşurinţă, ne mai informează sursele.

În comparație cu alte sunete, semnalele sonarului sunt pregnante. Cele mai multe sonare emit semnale care au o putere mult mai puternică decât strigătele.

Știm că aceste semnale se află în relație de interdependență cu ajutorul unor pulsuri. Fiecare puls durează o fracțiune de secundă.

Conform http://www.descopera.ro, unele sonare emit chiar şi sunete pe care le putem auzi. Alte semnale de sonar seamănă cu fluieratul pentru câini. Fineţea lor e atât de mare încât ele nu se pot auzi. Însă, sonarul are şi un receptor care poate decoda ecourile care se întorc. Ecourile sunt, apoi, folosite în localizarea obiectelor de sub apă.

În procesul de sondare după petrol, sonarul este folosit și pe pământ, iar pulsul unui sonar e pus înspre nivelul pământului.

Din cauza straturilor de sol și rocilor de pământ, ecourilor se întorc. Acestea din urmă îi ajută pe geologi să estimeze tot ceea se găsim sub pământ.

Alexandra G.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.