Cei mai mulți oameni, în jur de 70% din populația Terrei, spun statisticile, au experimentat la un moment dat strania senzație de familiaritate față de un fenomen sau de o persoană, care în mod normal, ar fi trebuit să fie complet necunoscute.
Termenul francez déjà vu, care înseamnă deja văzut, deja simțit, deja trăit, investigat de ani de zile de oamenii de știință, este în continuare unul dintre misterele minții umane și rămâne, deocamdată doar o experiență nerezolvată, potrivit Live Science.
Cu toate acestea, cercetările recente oferă o serie de indicii referitoare la ceea ce cauzează senzația de déjà vu. Potrivit unui studiu din anul 2003, publicat în Journal of Nervous and Mental Disease, se pare că senzația apare în mod egal la femei și bărbați, indiferent de rasă și mai frecvent la persoane cu vârste cuprinse 15 și 25 de ani. Această constatare a condus pe unii experți să creadă că senzația de déjà vu ar putea fi legată de neurotransmițători, cum ar fi dopamina, care se găsesc la un nivel mai ridicat la adolescenti și adulții tineri. Ipoteza a câștigat teren, după ce un bărbat în vârstă de 39 de ani, de profesie medic, și-a împărtășit experiența. Conform studiului, publicat în Journal of Clinical Neuroscience, la doar o zi după ce a început tratamentul antigripal cu amantadină și fenilpropanolamină – medicamente cunoscute pentru creșterea nivelului dopaminei din creier – bărbatul a început să experimenteze episoade intense de déjà vu. În momentul când tratamentul s-a încheiat, senzația de déjà vu, de asemenea, a dispărut.
O altă perspectivă în ceea ce privește apariția episoadelor de déjà vu, vine de la studiile în domeniul epilepsiei. Există o legătură puternică și coerentă între fenomenul de déjà vu și crizele care apar la persoanele cu epilepsie de lob temporal medial, un tip de epilepsie care afectează hipocampusul.
Hipocampusul este o regiune a creierului care joacă un rol-cheie în gestionarea pe termen scurt și lung a amintirilor. Persoanele cu epilepsie de lob temporal medial „experimentează în mod constant déjà vu la debutul convulsiilor”, potrivit unui raport din 2012, publicat în revista medicală Neuropsychologia. Această constatare a făcut ca unii experți să emită teoria conform căreia, asemeni unei crize epileptice, senzația de déjà vu, poate fi rezultatul unei probleme de conexiune neuronală, în care neuronii din creier transmit semnale la întâmplare, ceea ce îi determină pe oameni să experimenteze un fenomen de falsă familiaritate.
Deoarece déjà vu este un fenomen efemer, cele mai multe cele evenimente nu mai dureză mai mult de câteva secunde, studierea lui este extrem de dificilă. Dar psihologul Anne Cleary de la Universitatea de Stat din Colorado a găsit o metodă de a induce senzația de déjà vu, folosind realitatea virtuală.
Cleary și colegii săi au creat 128 de scene 3D ale unui oraș numit „Deja-ville” folosind jocul „The Sims 2”. Imaginile au fost apoi asociate. De exemplu o curte care avea în centru un copac a făcut pereche cu o imagine asemănătoare dintr-o galerie de artă, care avea în centru, o statuie. Când voluntarii care explorau Deja-ville au intrat în a doua cameră, au raportat sentimente de familiaritate, dar nu au fost capabili să lege acest sentiment de imaginea din prima cameră. Deci, subiecții au experimentat un sentiment crescut de déjà vu, când au „văzut scena cu aspect asemănător, dar nu și-au amintit sursa acestei familiarități”, a subliniat cercetătoarea.
Senzația de déjà vu este legată și de alte fenomene, la fel de provocatoare pentru oamenii de știință. jamais vu, senzația opusă lui déjà vu, este fenomenul în care, pe moment, nu recunoaștem sau nu ne amintim o persoană, un cuvânt sau un loc cunoscut, familiar.
La fel de experimentat este fenomenul déjà entendu care se referă la ceva deja auzit și apare atunci când cineva este sigur că a mai auzit ceva înainte, fie că e un fragment muzical sau o frază dintr-o conversație, dar nu își poate aminti exact contextul, momentul sau locul.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual