Ce este programarea Neuro-Lingvistică?

0
289

programare neurolingvisticăProgramarea Neurolingvistică (NLP), cunoscută și sub numele metaforic de „ghid de utilizare pentru creierul uman”, este considerată astăzi cea mai puternică tehnologie pentru  succes.

Există numeroase  abordări privind beneficiile acestui sistem.

În esenţă, ariile pentru care programarea neurolingvistică reprezintă calea succesului sunt următoarele:

Emularea excelenței

NLP este legat de descoperirea modului în care performerii obţin rezultate de excepţie. Acest proces de „modelare” a excelenței presupune scoaterea la lumină a succesiunii acţiunilor şi a proceselor interne prin care ei trec. Îndată ce ai înţeles CUM cineva face un anumit lucru poţi să reproduci strategia respectivă şi vei obţine rezultate similare.

Acesta este modul cel mai eficient de a învăţa o nouă abilitate. Dezvoltarea competenței de modelare este o contribuție importantă în dezvoltarea personală a fiecăruia.

Programarea neurolingvistică – Comunicare eficientă

Condiţia noastră de oameni presupune comunicare. Totuşi, nu comunicăm întodeauna ceea ce intenţionăm. Programarea neurolingvistică oferă instrumente practice pentru oricine doreşte să devină un comunicator abil.

Limbajul este mijlocul prin care gândim şi dăm sens lucrurilor din jurul nostru. Totuşi, procesul de convertire a experienţei în limbaj presupune în mod inevitabil distorsiuni. Practicând NLP recunoşti ceea ce oamenii presupun atunci când vorbesc şi foloseşti un limbaj de precizie pentru a îmbunătăţi înţelegerea reciprocă.

Pe de altă parte, abilitatea de a înţelege punctul de vedere al celuilalt este o piatră de hotar în NLP.

O dată ce l-am înţeles, mă pot alinia interlocutorului la toate nivelurile gândirii sale şi, astfel, pot relaţiona eficient.

NLP oferă instrumente pentru a face acest lucru cu abilitate şi respect.

Stăpânirea propriei minți

Majoritatea oamenilor recunosc că mintea omenească este „unealta” extrem de puternică şi că folosim numai o mică parte a acestui potenţial. NLP oferă instrumente pentru a înţelege mai bine cum funcţionează creierul.

Când înţelegem modalităţile specifice prin care „ne punem mintea la contribuţie” ne aflăm în situaţia de a lua decizii mai bune. Schimbarea devine un proces mult mai uşor şi putem deveni mult mai eficienţi.

Programarea neurolingvistică în România?

Când am aflat prima dată despre Programare Neuro Lingvistică, în 1995, domeniul era cvasinecunoscut la noi. De atunci am căutat să adun informaţii care ar putea face posibilă practicarea acestui sistem în ţară.

Ideea de la care am pornit este ca NLP înseamnă în primul rând o cale de a-ţi deschide noi perspective. Îţi dărâma convingerile care te sabotează şi îţi oferă multe resurse pentru atingerea scopurilor. Cu aceste avantaje la nivel individual, este un foarte bun impuls de schimbare a mentalităţilor la nivel social. Indiferent dacă o conştientizam sau nu, exista o nevoie colectivă pentru „mai bine”. Dezvoltarea individului folosind puterea NLP va face ca acest „mai bine” să fie şi mai aproape.

De fapt, precedentul este creat în Occident. Ca instrument de dezvoltare personală, NLP a schimbat multe destine în ultimele decenii. În America (locul de origine), este utilizat la scară mare. În Europa Occidentală a pătruns la scurtă vreme după creare, la începutul anilor ’80, şi cunoaşte o dezvoltare explozivă, mai ales în mediul de afaceri.

În România în iunie 2002 a avut loc finalizarea primei etape a programului de formare NLP practitioner.

Rezultatul: 40 de practicieni NLP licenţiaţi de Richard Bandler, co-creatorul NLP.

Introducere în programare Neuro-Lingvistică, Andy Szekely

Descoperiți și alte articole interesante de la rubrica Social.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.