Cine ştie rãspunde! Ce este pădurea ecuatorială?

0
936

pădurea ecuatorialăȊn nici o altă zonă a Pământului nu cresc plante aşa de viguroase şi de numeroase ca în pădurea ecuatorială (din regiunile calde şi umede din vecinătatea Ecuatorului). Acesta este un ecosistem foarte complex, care găzduieşte mai mult de jumătate din organismele vii de pe Pământ! Copacii cei mai înalţi depăşesc 50 de metri în înălţime, iar crengile lor se întind de jur împrejur, pe lungimi de zeci de metri. Mai jos sunt alţi copaci, des împletiţi, care formează bolta pădurii. Între boltă şi sol, în penumbră, plante căţărătoare, liane, copaci şi arbuşti fac adesea ca pădurea să fie de nepătruns.

 

Cum, când, de ce • De ce unele specii de leneş au reflexe albăstrii?

În blana deasă a unor specii de leneş se dezvoltă colonii prospere de alge albastre care îi slujesc animalului pentru a se camufla în pădure printre frunziş şi muşchi. Microclimatul care se creează printre firele de blană ale leneşului este ideal pentru dezvoltarea acestor alge.

Viaţa în copaci

Multe dintre mamiferele care populează pădurea ecuatorială s-au adaptat vieţii în copaci şi modului de a se deplasa de la o plantă la alta, în căutarea hranei.

În pădurea ecuatorială cad în medie 1500-4000 mm de ploaie în fiecare an iar temperatura oscilează între 25 şi 35°C.

Pe un hectar (100 mp) de pădure pluvială se pot găsi între 80 şi 200 de specii diferite de plante.

Pădurea amazoniană acoperă o mare parte din pădurea ecuatorială ecuatorială a Americii de Sud (aproximativ 6 milioane de kilometri pătraţi)

Ce plante cresc în pădurea ecuatorială?

Mangrovele cresc în apele salmastre de la gurile râurilor. Rădăcinile lor se dezvoltă parţial deasupra apei, creând excepţionale structuri în arc, în mijlocul cărora trăiesc peşti şi păsări.

Epifitele sunt plante care trăiesc pe ramurile altor copaci; rădăcinile lor atârnă libere şi absorb umiditatea din aer. Acestei familii îi aparţin orhideele şi bromeliaceele.

În stratul inferior al pădurii pluviale îşi găsesc habitatul ferigile care preferă umbra şi umiditatea.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here