Ce este omul?

0
791

beam-omul-confuzCe este omul?

Ce este omul se cunoaşte după numele său şi după faptele sale. Se cunoaşte după întrebuinţarea pe care o dă avuţiei şi timpului pe care el le-a primit de la Dumnezeu.

O, ce bogăţie şi ce slavă aleasă primise poporul lui Israel de la Dumnezeu! Dar ce a făcut el cu acestea?

Ce avuţie de învăţături! Ce bogăţie de haruri! Ce slavă unică!

…Înfierea, slava, legămintele, Legea, slujba dumnezeiască, patriarhii, profeţii – şi apoi Hristosul, Care este mai presus de toate lucrurile, Dumnezeu binecuvântat în veci, amin (Rom. 9, 4-5).

Dar ce a făcut poporul Israel cu toate acestea? Le-a nesocotit.

De aceea a intrat în moştenirea aceasta un străin, adică neamurile. Neamurile se bucură de o avuţie pentru care alţii s-au trudit (Rom. 11, 1-22).

De aceea, oricine are de la Dumnezeu avere trupească să ştie că nu e a sa. Ori se va duce ea de la el, ori se va duce el de la ea în curând.

Azi o are, dar mâine nu.

Să facă bine din ea azi, ajutându-i de cei lipsiţi. Aşa îşi va strânge comoară în ceruri. Aceea va fi cu adevărat a lui (Matei 6, 20).

Are cineva bogăţii sufleteşti: credinţă, înţelepciune, talente?

Să ajute, să bucure, să-i îmbogăţească cu ele pe alţii. În dar le-a primit, în dar să dea. Fără mândrie şi fără zgârcenie.

Are cineva slavă? Să facă bine cât mai mult. Să se smerească şi să ajute cu mărinimie. Cu bunătate. Cu blândeţe. Cu simţire.

Căci nu mult va sta pe scaunul unde a fost înălţat.

Aşa trebuia să facă şi Solomon.

Slavă veşnică Ţie, Doamne, Care îl înzestrezi pe om cu atâtea binecuvântări, spre a-şi dobândi o mântuire cât mai deplină, mai fericită şi mai bogată!

Slavă Ţie, Care i-ai dăruit şi priceperea să ştie voia Ta şi posibilitatea s-o facă! Ferice de cine o ştie şi o face!

Slavă Ţie, Care veghezi îndeaproape şi dai răsplată veşnică oricui ascultă de voia Ta şi Îţi dă Ţie avuţiile pe care i le-ai dat Tu!

Amin.

Sursa: ,,Hristos Pâinea noastră zilnică’’ –  Traian Dorz

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.