Ce este nesimţirea, potrivit Părinţilor Bisericii?

0
290

dialoguri_la_athos_prima_coperta_redimDoar Dumnezeu poate să ne ocrotească de această pieire, pe care nu am greşi asemănând-o cu lespedea neagră a morţii sau numind-o moarte înainte de moarte. Nesimţirea este trândăvia şi moartea tuturor mişcărilor şi dispoziţiilor sufleteşti, pe care le cuprinde firea noastră raţională. Nesimţirea este încă şi îndobitocire,  manifestare a însuşirilor inferiorităţii şi stingere ce vine din deznădejde.

Toate acestea sunt născute şi pricinuite de patima pierzătoare a nepăsării. Dacă ajung să stăpânească, aduc cu sine desfiinţarea  oricărui program duhovnicesc, legătura fără pază cu provocările neîngăduite şi, în cele din urmă, robirea faţă de iubirea de sine atotcuprinzătoare şi de iubirea de plăcere, care este considerată rătăcina  tuturor răutăţilor.

Încununarea acestei pervertiri a firii este necredinţa, care dacă găseşte loc în sufletul omului, numai minunile şi lacrimile sfinţilor pot ajuta, precum şi rugăciunea necurmată şi stăruitoare, împreună cu osândirea de sine şi smerenia. De asemenea ajută şi la punerea de bunăvoie şi ascultarea, jertfirea de sine, urnim şi îndepărtarea de cauzele provocatoare.

Dialoguri la Athos, Gheronda Iosif Vatopedinul

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.