Ce este dragostea?

0
716
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
dragosteaPoeți și autori au încercat să definească dragostea de secole, în timp ce oamenii de știință au început abia de curând.

Mulți dintre noi știu intuitiv că dragostea este un obiectiv important în viață, acest sentiment este inerent în tot ceea ce facem, căci fără iubire, nu putem supraviețui ca specie. Iubirea, cea mai antrenantă dintre toate emoțiile umane, este, probabil, cel mai frumos mod prin care natura asigură perpetuarea speciei umane.

Scriitoare și antropolog, Dr. Helen Fisher de la Universitatea Rutgers, explică de ce dragostea e mai mult decât o metaforă, ea având un impact măsurabil asupra corpurilor noastre, într-un interviu relatat de cei de la site-ul http://www.chemistry.com/. Ea propune trei etape pentru iubirea romantică: dorința, atracția și atașamentul, fiecare fiind condusă de diferiți hormoni și substanțe chimice.

În faza incipientă, dorința, testosteronul și estrogenul, doi hormoni specifici masculin și feminin,  sunt cei care ne stimulează să ne găsim partenerul ideal. Apoi, urmează momentul uimitor când suntem cu adevărat îndrăgostiți și atenția ne este îndreptată către o singură persoană.  Oamenii de știință cred că trei neurotransmițători principali sunt implicați în această etapă, adrenalina care ne face inima să bată cu putere, dopamina un eufoizant care ne dă energie și serotonina, vinovată de fluturașii din stomac. Mai departe, pentru relațiile de lungă durată, oxitocina,  hormonul atașamentului, menține cuplurile unite când în relație apare un copil. Este de asemenea  implicată în formarea laptelui matern și în consolidarea relației dintre mamă și copil.

Conform ceretătoarei, dragostea la prima vedere este semnalul prin care simțim că am găsit partenerul potrivit.

Sincronizarea este însă crucială. Partenerul perfect poate trece pe lângă noi dacă nu ne observăm reciproc și nu ne îndreptăm în aceeași direcție sentimentală.

Frederic Beigbeder spune că dragostea durează trei ani, iar Helen Fischer îi dă dreptate. După spusele acesteia prima perioadă intensă de dragoste poate dura între unu și trei ani. După aceea, aceste sentimente dispar. Dar dacă partenerii sunt compatibili, există multe moduri de a reînnoi relația și de a o duce spre etapa următoare. Chimia are și în acest caz un rol important. Cercetătoarea crede că atunci când personalitățile celor doi parteneri se împletesc armonios, vor găsi metode să depășească perioadele dificile.

În alegerea partenerilor, bărbații și femeile caută lucruri diferite. Bărbații, biologic vor să fie protectori cu femeile. Ei aleg partenere care afișează semne de tinerețe, frumusețe și care par „neajutorate”. Femeile caută parteneri cu trăsături mature și statut social, după spusele scriitoarei.

Helen Fisher crede că putem să avem sentimente de atracție sau atașament față de mai multe persoane. Insa, noivnu putem iubi cu adevărat decât o singură persoană.

Dragostea romantică și toate implicațiile sale sunt adânc înrădăcinate în cultura noastră, și probabil, aceste reacții iraționale au fundamente evolutive, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm influențate de ele. Cuvântul care dezvăluie adevărată definiție a iubirii dintre între soț și soție este termenul ebraic ahavah și înseamnă “a da” necondiționat fără a aștepta o recompensă căci doar așa „cum răspunde în apă faţa la faţă, aşa răspunde inima omului inimii omului”.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here