Cultura reprezintă multitudinea de caracteristici și cunoștințe care aparțin unui anumit grup de oameni, de la limba vorbită, la religie, gastronomie, obiceiuri sociale, muzică și arte.
UNESCO definește cultura ca fiind „o serie de caracteristici distincte a unei societăți sau grupă socială în termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emoționali”.
Center for Advance Research on Language Acquisition, a făcut un pas mai departe și definește cultura ca fiind modele comune de comportamente și interacțiuni, construcții cognitive și de înțelegere care sunt dobândite prin procesul de socializare, potrivit Live Science Astfel, se poate observa că dezvoltarea unei identității unui grup este favorizată de modelele sociale unice ale grupului.
Termenul „cultură” provine din latinescul colere, care se referă la pământ și la activități umane precum a hrăni sau a cultiva. „ Aceasta împarte etimilogia sa cu un număr de alte cuvinte înrudite care promovează ideea de creștere”, conform cercetătoarei Cristina De Rossi antropolog la Barnet and Southgate College.
Multe țări sunt în mare parte populate de imigranți, iar cultura este influențată de multe grupuri de oameni care acum sunt parte integrantă a țării în care locuiesc. Aceasta este, de asemenea, o parte a dezvoltării a diversității culturale.
Cultura occidentală
Termenul „cultură occidentală” a apărut pentru a defini cultura țărilor europene, precum și a celor care au fost puternic influențate de imigrarea europenilor, precum Statele Unite ale Americii, în conformitate cu o cercetare întreprinsă de Universitatea Khan. Cultura occidentală își are rădăcinile în perioada clasică a epocii greco-romane și a dezvoltării creștinismului în secolul al XIV-lea. Alți cercetători ai culturii occidentale, includ și cultura latină, cultura celtică și cea germanică, precum și grupurile estnice elene în această categorie. Astăzi, influențele culturii occidentale pot fi văzute în aproape fiecare țară din lume.
Cultura asiatică răsăriteană
Se referă, în general, la normele sociale ale țărilor din Asia de Est (inclusiv China, Japonia, Vietnam, Coreea de Nord și Coreea de Sud) și subcontinentul indian. Ca și în cazul culturii occidentale, cea asiatică a fost puternic influențată de religie în timpul dezvoltării sale timpurii dar și de creșterea și cultivarea orezului, după cum este prezentată istoria acestei regiuni în cartea lui Dorian Q. Fuller, „Pathways to Asian Civilizations: Tracing the Origins and Spread of Rice and Rice Cultures”. În general, în cultura estică, se face o distincție clară între societatea seculară și filozofia religioasă.
Cultură latină
În timp ce majoritatea națiunilor vorbitoare de limbă spaniolă sunt considerate parte a culturii latine, regiunea geografică reprezentativă este larg răspândită. America Latină este de obicei definită prin acele regiuni ale Americii Centrale – America de Sud și Mexic, unde spaniola sau portugheza sunt limbile dominante. Conform Universității din Texas, inițial, termenul de „America Latină” a fost folosit de geografii francezi să diferențieze limbile anglo-saxonice de cele romanice. În același timp, Spania și Portugalia situate pe continentul european, au fost și sunt considerate o influență majoră a ceea ce este cunoscut, astăzi, sub numele de cultură latină, de aceea limbile derivate din latină, sunt de asemenea, cunoscute sub numele de limbi romanice.
Cultura Orientului Mijlociu
Țările din Orientul Mijlociu, au unele caracteristici comune, dar își păstrează, în același timp și unicitatea. Limba arabă este un atribut comun în întreaga regiune; Cu toate acestea, marea varietate de dialecte poate face uneori dificilă comunicarea. Religia este un alt domeniu cultural care pe țările din Orientul Mijlociu au în comun. Orientul Mijlociu este locul de naștere al iudaismului, creștinismului și islamului.
Cultura africană
Continentul African este are o influență importantă asupra tuturor culturilor. Potrivit Natural History Museum din Londra, viața umană își are originea în acest ținut, iar apoi treptat oamenii au început să migreze spre alte continente.
Astăzi, Africa este casa unui număr însemnat de grupuri etnice și culturale. Una dintre caracteristicile cheie ale acestei culturi este numărul mare de grupuri etnice cere trăiesc în cele 54 țări de pe continent. De exemplu, Nigeria are singură, mai mult de 300 de triburi.
În prezent, Africa este împărțită în două grupuri culturale: Africa de Nord și Africa Subsahariană. Acest lucru se datorează faptului că Africa de Nord-Vest are legături strânse cu Orientul Mijlociu, în timp ce sub-Africa prezintă caracteristicile istorice, fizice și sociale, care sunt foarte diferite de Africa de Nord, datorate, în mare parte, mediului dur în care se desfășoară viața.
Indiferent de ce cultură aparține un popor sau un grup etnic, un lucru este cert, aceasta este într-o continuă schimbare. „Cultura este un factor cheie în lumea interconectata în care trăim, alcătuită dintr-o diversitate etnică, marcată de conflicte asociate cu religia, etnia și convingeri etice, și alte elementele care, în esență, alcătuiesc cultura”, explică de Rossi. Dar, cultura nu este fixă, este „fluidă” și în mod constant în mișcare, iar acest lucru face cultura dificil de definit dintr-un singur punct de vedere.
Traducere -Emanuela Popa
Jurnal Spiritual
V-ar putea interesa şi aceste articole