Ce este bitterul suedez și care sunt utilizările lui?

0
340

bitterBitterul suedz, sau ierburile suedeze sunt un extract alcoolic (rachiu 40%) din mai multe plante printre care aloe, șofran, sena, revant, mană, lemnul Domnului, camfor, smirnă (o rășină din scoarța unui arbore exotic), mană, anghelină.

Efectele reale  pot fi atribuite principiilor active ale plantelor componente. Dintre acestea putem enumera: efectul stimulant asupra sistemului nervos central, asupra inimii și respirației, asupra digestiei și apetitului, efectul coleretic, antiseptic și cicatrizant.

Problema nu este însă cu efectele reale ci cu cele pretinse. Bitterul suedez este considerat un panaceu universal. Oricine posedă un minimum de bun simț poate să realizeze că un remediu a cărui listă de beneficii cuprinde aproape 50 de indicații, depășește teritoriul credibilului. Pentru a da doar un exemplu, vom cita (după cartea de plante a Mariei Treben) cel de-al 46-lea beneficiu:

”Cine ia zilnic aceste picături dimineața și seara n-are nevoie de altă doctorie, căci ele fortifică trupul, împrospătează nervii și sângele, înlătură tremurul mâinilor și al picioarelor. Pe scurt, gonesc absolut toate bolile. Trupul rămâne viguros, obrazul tânăr și frumos”.

Pentru cei care cunosc folclorul românesc, aceasta sună nici mai mult nici mai puțin decât ”tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte” din poveste.

Pentru cei care vor insista totuși să-l încerce, trebuie să precizăm că este într-adevăr  important să nu exagereze cu dozajul. Acest lucru nu este riscant nu numai pentru eventualii șoferi (datorită alcoolului) ci și pentru alte persoane, datorită faptului că ierburile suedeze conțin mai multe principii active care administrate în cantitate prea mare pot duce la intoxicații. Un singur exemplu: camforul, în cantitate mare produce vertij, confuzie mintală, delir, convulsii, stare de comă.

Fitoterapie, Nădășan Valentin

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.