Ce este basilica?

0
1051
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

basilicaTermenul din basilikos datează din vremurile grecești și romane timpurii și făcea referire la un tip de clădiri publice, unde puteau fi tranzacționate afaceri sau rezolvate probleme juridice. Primele basilici nu aveau nici o funcție religioasă. În secolul al IV-lea, când au fost inițiată construcție uneia dintre cele mai mari basilici din Roma, basilica a început să fie folosit pentru a desemna lăcașe de cult.

Deși stilurile arhitecturale au variat de la o clădire la clădire, există unele trăsături de bază care au caracterizat structura basilicilor din vechime. Clădirea avea formă rectangulară, cu o porțiune centrală deschisă denumită naos. De o parte și de alta a naosului o serie de coloane, divizau spațiul, delimitând culoare care erau așezate la o înălțime mai joasă decât acesta. Acoperișul culoarelor laterale este situat sub linia plafonului navei, pentru a permite luminii să pătrundă prin lucarne. La capătul opus ușii principale era absida, locul special pentru magistrați și pentru cei cu rang înalt.

Cea mai veche basilica, Basilica Porcia, datează din 184 î.Hr. și a fost construită în timpul domniei lui de către Cato cel Bătrân.

După persecuțiile suferite de creștini în timpul domniilor lui Nero, Valerian și Dioclețian, în 313 împăratul Constantin cel Mare recunoaște creștinismul ca religie tolerată și oferă credincioșilor posibilitatea de a-și construi lăcașe de cult în care se puteau ruga fără să se mai ascundă.

Împăratul Constantin a construit în anul 310, lângă palatul său din Trier, Aula Palatina, o basilică impunătoare, pentru a adăposti sala tronului, care mai apoi a fost adoptată ca biserică. Exemple edificatoare ale unor basilici creștine timpurii sunt biserica Sf. Ilie dinTesalonic, biserica Nașterii Domnului din Betleem, și cele două basilici de la Ravena, San Vitale, construită în 526 și Santa Maria Maggiore, construită în perioada 521-534.

În Biserica Ortodoxă Răsăriteană, basilica este o simplă descriere arhitecturală a bisericilor construite în stil vechi. Ea nu are nicio semnificație particulară în ceea ce privește istoria sau importanța clădirii. Deobicei acest termen este utilizat pentru a desemna bisericile romano-catolice foarte importante. Basilicile sunt de două categorii basilica maior și basilica minor.

În lume sunt recunoscute patru basilici majore sau papale, basilica San Ioan de Latran, reședință papală, San Pietro de Vatican, San Paolo Fuori le Mura şi Santa Maria Maggiore.

Basilica Minor, este un titlu dat anumitor biserici romano-catolice. Prin lege canonică nu orice biserică catolică pot fi onorată cu titlul de basilică, ci doar cele care au o anumită importanță istorică și religioasă sau cele care se remarcă prin vechime și arhitectură. În prezent în lume sunt 1600 de astfel de edificii.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here