Ce beneficii aduce sănătăţii consumul de sfeclă roşie

Beneficiile sfeclei roşii asupra sănătăţii sunt nenumărate, ea având un conţinut bogat în vitamine, minerale şi fibre. Poate fi adăugată la ciorbele de legume, dar poate fi consumată şi coaptă sau sub formă de suc. Din frunzele ei se obţin salate delicioase şi sănătoase, putând fi integrate şi în mâncăruri de legume sau sosuri.

Sfecla-rosie-la-scobitoareAflaţi în rândurile care urmează ce vitamine şi minerale conţine sfecla roşie şi ce beneficii aduce sănătăţii consumul acesteia. Cea mai mare parte a aportului energetic asigurat de sfeclă roşie provine de la carbohidraţii conţinuţi. Aceştia sunt formaţi din 90% zaharoză, glucoză şi fructoză.

100 g sfecla roşie acoperă 7% din aportul nutriţional zilnic recomandat unui adult. Prin conţinutul ei, sfecla roşie aduce organismului vitaminele A, C, E, K, complexul de B-uri (B1, B5, B6, B9) şi concentraţii moderate de minerale: fier, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, zinc, cupru, fosfor.

Sfecla roşie este una dintre legumele bogate în antioxidanţi, compuşi care protejează celulele de îmbătrânirea prematură produsă de radicalii liberi. Antioxidanţii din sfecla roşie sunt prezentaţi sub formă de flavonoide şi betalaine, pigmenţi responsabili de culoarea roşu aprins a legumei. Abundenţa de fibre – majoritatea insolubile (celuloză şi hemiceluloza) – face din sfecla roşie un aliment recomandat pentru un tranzit intestinal optim.

Ce beneficii aduce sfecla roşie

Vestea bună pentru persoanele care ţin la silueta este că 100 g sfecla roşie conţin doar 40 kcal. Este o legumă care se digera uşor, tonifica şi remineralizează organismul. Sfecla roşie regularizează funcţiile hepatice şi activează metabolismul general. Mai mult, ameliorează durerile de cap, de dinţi şi afecţiunile cutanate. Este o sursă de energie, fiind recomandată în alimentaţia sportivilor. În plus, stimulează funcţionarea celulelor hepatice şi protejează căile biliare. Este o legumă alcalină, ceea ce o face extrem de eficienta în tratarea acidozei şi în ameliorarea constipaţiei.

Sucul de sfeclă roşie combinat cu sucul de morcovi este excelent în tratarea gutei, în afecţiunile renale şi ale vezicii biliare. Cercetările sugerează că frunzele de sfeclă conţin carotenoizi care previn cancerul mamar şi cancerul pulmonar.

Vitamina B9 este esenţială în alimentaţia gravidei, jucând un rol-cheie în dezvoltarea fătului. Ea contribuie, de asemenea, la prevenirea anomaliilor tubului neural.

Sucul de sfeclă roşie măreşte fluxul sanguin la nivelul creierului în cazul persoanelor în vârstă, ceea ce duce la prevenirea maladiei Alzheimer. Într-adevăr, sfecla roşie conţine concentraţii mari de nitraţi care sunt transformaţi în nitriţi în momentul digestiei. Studii anterioare au arătat că nitriţii, prezenţi în concentraţii mari în ţelina, varza şi în alte legume cu frunze precum spanacul, dilată vasele de sânge.

Potrivit mai multor studii, un aport regulat de luteina şi zeaxantina, carotenoizi conţinuţi în frunzele de sfeclă, ar fi asociat unui risc mai mic de degenerescenta maculară, de cataractă, de retinita pigmentară.

Sursa: farmaciata.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here