CĂTINA – Bolile pe care le vindecă miraculoasa plantă

2
76375

cătinăCătină – Plantă eficientă în foarte multe afecțiuni – Preparate din cătină – Maladiile în care este eficientă – Uz intern și uz extern

Cătina – Afecțiuni în care este eficientă

Gripa, guturaiul, sensibilitatea la răceli

Siropul de cătină face în aceasta categorie de afecțiuni adevărate minuni, întărind în primul rând capacitatea naturala a organismului, apoi prevenind complicațiile gripei, prin efectele sale bactericide. Se iau preventiv 4-5 lingurițe de sirop de cătină pe zi, pe stomacul gol, în cure de trei săptămâni minimum. Odată afecțiunea declanșată, se iau pana la 10-12 lingurițe de sirop de cătină pe zi, pentru a hrăni organismul și a-l ajuta sa se apere eficient.

Hepatita, ciroza hepatică 

Efecte miraculoase are sucul de cătină administrat proaspăt, o jumătate de pahar pe zi. În absenta sucului proaspăt, un substitut foarte bun este și siropul, din care se ia o lingura de 3-4 ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul cu ambele tipuri de preparate de cătină se asociază cu un regim vegetarian strict.

Anemia

Se ia pulbere de cătină, câte o linguriță rasa de 3-4 ori pe zi, în cure de câte o lună.

Enterita, colita de putrefacție

Se consumă suc proaspăt în amestec cu morcov (combinate în proporțiile indicate mai sus), 5-6 doze pe zi. Efecte foarte bune are și pulberea luată pe stomacul gol înainte de masă: 1 lingura rasa de trei ori pe zi, în cure de câte o săptamană.

Ateroscleroza, fragilitate vasculară

Pulberea de cătină, 1 linguriță administrată de patru ori pe zi pe stomacul gol, ajuta la menținerea sănătății, a elasticității și a integrității vaselor de sânge. Cele mai spectaculoase efecte se obțin cu un preparat format dintr-o linguriță de pulbere de cătină, una de polen și una de miere. Se iau 4 lingurițe pe zi din aceasta combinație. Persoane care aveau, de pildă, fragilitate capilară pronunțată au eliminat acest neajuns după doua luni de tratament cu acest preparat. De asemenea, pacienții care aveau sechele după accidente vasculare s-au recuperat foarte rapid cu ajutorul acestui remediu.

Adjuvant în cancer, leucemie, scleroză în plăci

Pulberea de cătină, luată câte 1/2 – 1 linguriță înainte de masă, mărește apetitul și puterea de digestie. Mai mult, stimulează rezistența și capacitatea de regenerare a organismului. Mai ales bolnavii care suferă de intoxicație medicamentoasă, care țin regimuri alimentare restrictive ar trebui să ia acest preparat.

Alcoolism și tabagism

Studii făcute în Rusia, țara în care tabagismul și mai ales alcoolismul sunt un adevarat flagel, au pus în evidență ca tratamentul cu cătină face mai ușoară dezobișnuirea de aceste droguri și ajută la îndepărtarea sechelelor intoxicațiilor cu ele. De pildă, s-a constatat la alcoolicii care au făcut tratament cu cătină în timpul curei de dezintoxicare că probleme cum ar fi tremuratul mâinilor, nervozitatea, ieșirile violente sunt mult estompate față de cei care nu urmează acest tratament. Se țin cure de câte trei luni, timp în care se iau 3-4 lingurițe de pulbere de cătina pe zi.

 Adjuvant în bolile psihice

Administrarea regulată a cătinei mărește în timp nivelul de serotonină din creier, au concluzionat cercetătorii din Germania și Statele Unite. Serotonina este un neurotransmițător care induce stări de curaj, de calm, foarte utile celor care se confruntă cu depresii sau stări de teamă. Creșterea nivelului serotoninei prin tratamentele cu cătină micșorează simțitor numărul recidivelor bolilor psihice, dar și al sinuciderilor, al actelor antisociale etc.. Se fac cure îndelungate (6 luni) cu pulbere de cătina: 1 linguriță de patru ori pe zi.

Aplicații externe ale cătinei

Eczeme infecțioase

Se zdrobesc fructele proaspete de cătină și se aplică direct pe zona afectată, unde se lasă vreme de jumătate de ora. În final se clătește zona tratată și se lasă să se zvânte în aer liber. Pe eczemele uscate se aplică în final și un strat protector de ulei de cătină.

Revigorarea tenului obosit

Se aplică direct pe piele siropul de cătină (al cărui mod de obținere a fost prezentat mai sus) și se lasă vreme de 20 de minute. Se spală apoi pielea cu un tampon de vată înmuiat în infuzie de mușețel. Tratamentul se face de 2-3 ori pe săptamană.

Uleiul de cătină

Fructul de cătină, mai ales coaja, conține 2 pana la 8% ulei gras cu proprietăți terapeutice puternice, care însă nu poate fi obținut casnic, ci numai cu ajutorul unor instalații speciale. Acest ulei, pe care îl găsim în mai toate magazinele și farmaciile naturiste, este foarte bogat în vitaminele A și E, care sunt foarte ușor asimilabile în aceasta formă.

El are efecte regenerante, întineritoare și este folosit în foarte multe boli, atât pentru prevenire, cât si pentru tratare. Se administrează, de regula, la adulți – câte 20 de picături, de trei ori pe zi, iar la copiii peste un an – câte 5 picături, de trei ori pe zi. Iată în continuare câteva aplicații ale sale:

Boli de ochi

Datorita extraordinarei sale bogații în vitamina A, uleiul de cătină este un elixir pentru ochi. El mărește acuitatea vizuala, combate oboseala oculară, încetinește evoluția bolilor de ochi.

Fertilitate la bărbați și femei

Uleiul de cătină este cea mai bogată substanță naturală în vitamina E din lume. Vitamina E este supranumită și vitamina tinereții și a fertilității. Tratamente de 2-3 luni cu această vitamină ajută la relansarea activității glandelor sexuale, la redobândirea vigorii și a dinamismului.

Regenerarea țesuturilor după arsuri, răniri, intervenții chirurgicale

Cura internă de o lună cu ulei de cătină ajută la regenerarea rapidă a pielii și a mucoaselor, dublând practic viteza de vindecare.

Psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament

Tratamentul intern de minimum două luni cu ulei de cătină are un efect benefic deosebit asupra pielii. La persoanele sănătoase, cura cu ulei de cătină face pielea mai strălucitoare, mai elastică și ii da un aspect tânăr. În cazul persoanelor cu boli de piele cronicizate, cura cu ulei de cătină grăbește și, în anumite cazuri, deblochează procesele de vindecare.

Accelerarea proceselor de dezvoltare mentala și fizică la copii

Cinci picături de ulei de cătină, luate de trei ori pe zi, ajută la reglarea proceselor de creștere și maturizare a copiilor și puberilor.

Utilizări externe ale uleiului de cătină

Arsuri

Se aplica ulei de cătină pe locul afectat, dezinfectat în prealabil.

Protecția pielii la frig, vânt și radiațiile solare

Se unge pielea cu un strat subțire de ulei de cătină înainte de a fi expusă la factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de cătină are efecte de filtrare a razelor ultraviolete și a altor tipuri de radiații cu efecte nocive asupra pielii.

Degerături (prevenire și tratare)

Se aplica ulei de cătină atât cât poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmează sa fie expuse la frig.

Cătină – părțile utilizate

În principal, se folosesc fructele, care sunt o adevărată farmacie, conținând aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman. Foarte putini știu însă că și alte părți ale plantei au proprietăți terapeutice deosebite. De pildă, scoarța de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente și remineralizante foarte puternice, în timp ce rădăcinile sunt un antibiotic și un stimulent imunitar extraordinar.

Fructele se desprind foarte greu de pe ramuri, iar spinii vă vor răni în timpul culesului. Pentru a simplifica lucrurile, crenguțele încărcate cu fructe vor fi mai întâi desprinse prin tăiere de pe trunchi. Ulterior se iau fructele de pe ramuri cu ajutorul unei furculițe. Contrar așteptărilor, acest tratament nu va dăuna plantei, care are o asemenea vitalitate, încât în urma tăierii va scoate de două-trei ori mai multe ramuri. Este o metodă folosită de grădinari pentru a îndesi arbuștii de cătină din gardurile vii în anul următor de vegetație.

Scoarța de pe ramurile care rămân după culegerea fructelor se desprinde simplu, prin cojirea cu un cuțit. Pentru simplificare, în terapie se folosesc ramurile cu tot cu scoarță, așa cum vom vedea în continuare la metodele de preparare.

Rădăcinile sunt rareori folosite în terapie, pentru că, pe de o parte, sunt greu de obținut (dezgroparea acestora nu este o treabă deloc ușoară), iar pe de alta parte, tăierea lor, spre deosebire de cea a crenguțelor, afectează grav vitalitatea arbustului. În plus, aceste rădăcini au proprietăți destul de asemănătoare cu scoarța, așa ca avem un înlocuitor valoros.

Cum preparăm scoarța și ramurile de cătină

Pulberea – se obține din scoarța lăsată la uscat vreme de două săptămâni și apoi măcinată cu râșnița electrică de cafea. Se obține astfel un praf gri-albicios, cu virtuți vindecătoare deosebite, din care se administrează câte o jumătate de linguriță de patru ori pe zi.

Tinctura – șapte linguri de praf de coajă se pun într-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Se lasă la macerat 15 zile, agitând des, după care se strecoară. Se ia de 3 ori pe zi câte o linguriță diluată în 100 ml de apă. Extern, se diluează în funcție de toleranță și se aplică pe răni ca cicatrizant.

Decoctul – se obține din crengile necojite și cu eventualele frunze care au rămas. Doua mâini de ramuri de cătină, mărunțite în prealabil, se lasă într-o jumătate de litru de apă de seara pana dimineața, când se filtrează. Maceratul obținut se pune deoparte, iar ramurile se mărunțesc și se fierb vreme de douăzeci de minute la foc mic, după care se filtrează și se lasă la răcit. În final, se combină cele doua extracte, obținându-se aproximativ trei sferturi de litru de preparat, care se consumă pe parcursul unei zile.

Preparat dezinfectant – se fierbe o mâna de ramuri de cătină, tăiate mărunt, în jumătate de litru de oțet, la foc mic, vreme de 10 minute. Se lasă la răcit și se filtrează. Ramurile ramase după filtrare se ard complet, iar cenușa rezultată se combina cu putin din oțetul obținut anterior, asa încât sa se formeze o pastă, care se aplica pe locurile afectate.

cătină

Cum preparam fructele de cătină

Sucul proaspăt se obține din fructele de cătină de curând culese, care se spală cu apa rece și apoi se zdrobesc în mixer sau prin mașina de tocat. Se obține un suc gros, portocaliu la culoare, care se consumă în maximum 24 de ore de la preparare. Se iau 2-3 linguri de patru ori pe zi, de obicei diluat cu suc de mere.

Siropul se prepară amestecând o jumătate de litru de suc cu o jumătate de litru de miere. După omogenizare, acest amestec se păstrează într-o sticlă bine închisă, la frigider, unde rezistă și câteva luni. Se iau câte patru-șase linguri pe zi, în cure de lunga durata (câteva luni).

Pulberea de fructe uscate se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a fructelor uscate. Se administrează câte o linguriță, de patru ori pe zi, ca vitaminizant și remineralizant.

Uleiul de cătină poate fi extras numai cu o aparatură speciala. Îl găsim în Plafar-uri și farmacii, ca atare sau comprimat sub forma unor gelule. Se administrează câte 30 de picături, de trei ori pe zi, în cure de minimum trei săptămâni.

Cătina în uz intern

Imunitate scăzută, sensibilitate la infecții

Se va face o cură cu suc de cătină, din care se beau 3 linguri, de patru ori pe zi, diluat cu puțină apă sau suc de mere. Acest suc are puternice efecte remineralizante și vitaminizante, ajutând organismul să lupte cu boala. Mai mult, fructul de cătină are proprietăți antibiotice, combătând direct infecțiile bacteriene.

Hepatita acută, hepatita cronică evolutivă, ciroza în faze incipiente

O eficiență extraordinară are următorul preparat: un sfert de litru de decoct de ramuri, obținut după rețeta de mai sus, se combină cu o jumătate de pahar (100 ml) de suc proaspăt de fructe de cătină. Rezultă o licoare foarte puțin plăcută la gust, dar cu efecte antivirale, tonice și regenerative hepatice extraordinare. Se beau două pahare (aproximativ 400 ml) din acest preparat zilnic, în cure de minimum doua luni.

Adjuvant în gripă, bronșită, pneumonie

Se iau zilnic 6 linguri de sirop de cătină pe stomacul gol, cu puțină apă. Este un stimulent imunitar rapid, mărește rezistența organismului la accesele de febră, grăbește vindecarea.

Hemoragii interne

Ca prim ajutor, pană la tratamentul medical de specialitate, se administrează două lingurițe de pulbere de scoarță de cătină, pe stomacul gol, cu puțină apă. Are efecte astringente și cicatrizante extrem de puternice.

Copii cu rahitism, distrofici sau copii foarte sensibili la boli

Se administrează în fiecare zi câte 6 lingurițe din amestecul în părți egale a sucului de fructe cu decoctul de tulpini de cătină. În ciuda gustului, are efecte remineralizante și vitaminizante inegalabile. În medicina populară românească se mai recomandă băile făcute săptămânal cu decoct de tulpini de cătină.

Afecțiuni ale splinei

Se combină o parte de tinctură de scoarță de cătină cu trei părți de suc de fructe de cătină. Se obține un preparat slab alcoolizat. Din acesta se ia câte o lingură de patru ori pe zi, în cure de minimum 60 de zile.

Sterilitate masculină și feminină, îmbătrânire prematură

Se face o cura cu ulei de cătină, din care se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi. Este un foarte puternic vitaminizant E și relansează activitatea hormonala, atât la femei, cât și la bărbați. Vitamina E este vitamina tinereții și a fertilității.

Depresie, anxietate

Se face un tratament cu extract complet de cătină, obținut prin combinarea în proporție 2:1 a sucului de cătină cu decoctul de cătină. Acest preparat este bogat printre altele în serotonină. Serotonina este un neurotransmițător care induce o stare de calm, de curaj și de optimism.

Adjuvant în dermatoze diverse

Se face o cură de patru-șase săptămâni cu ulei de cătină, care stimulează puternic procesele trofice de la nivelul pielii. Se iau câte 30-50 de picături de ulei de cătină de doua ori pe zi.

Dizenterie, diaree

Ca remediu de urgență, se iau 1-3 lingurițe de pulbere de scoarță de plantă. Pe termen lung, rezultate foarte bune se obțin prin tratamentul cu decoct de ramuri, din care se beau 3 căni pe zi. Are puternice efecte astringente și antibiotice (neutralizează bacteriile din intestin). Este util și în tratarea enteritelor, colitelor, precum și a cistitelor hemoragice.

Cătina în tratamente externe

Eczeme infecțioase

Se aplică pe locul afectat preparatul dezinfectant obținut prin combinarea oțetului din ramuri de cătină cu cenușa rezultată în urma arderii lor. Aplicația se face de doua ori pe zi, până la completa vindecare.

Pentru protecția pielii împotriva razelor ultraviolete și a frigului

Se recomandă combinarea a 50 de picături de ulei de cătină cu o lingură dintr-un unguent obișnuit. Se obține astfel o cremă cu virtuți de protecție excelente. În medicina populară, se folosea un preparat rudimentar, dar cu efecte uimitor de bune. Trei linguri de pulbere fină de cătină, obținută din fructele uscate prin măcinare, urmată de o cernere ulterioară, se combinau cu patru linguri de unt și se amestecau bine pană la omogenizare. Această unsoare se păstra la rece și se aplica de câte ori era nevoie.

Râie

Se aplică pe locul afectat pasta obținută din cenușa de ramuri de cătină combinată cu oțetul. După ce se unge bine locul, se pune deasupra o folie de plastic. Se leagă astfel încât să creeze un mediu cât mai umed pe zona tratata. Aplicația durează patru ore și se face de două ori pe zi, vreme de minimum o săptămană.

Cătina și frigul iernii

Iarna este, de regulă, asociată și cu un consum redus al substanțelor vitaminate – mai ales la persoanele care nu consuma fructe și legume bogate în vitamine. Acest deficit poate apărea și la cei care nu prea mănâncă în sezonul rece murături (obținute prin fermentație – adică prin saramură), borș, pâine neagră, tărâțe. Unele mâncăruri „rafinate”, chiar dacă or fi ele plăcute ochiului și gustului sunt, mai degrabă, obiceiuri proaste. De aceea, mai ales în sezonul rece, cătina alba aduce organismului vitaminele, acizii grași esențiali și minerale necesare funcționării optime. După cum se știe, după măceș, cătina conține cea mai mare cantitate de vitamina C, comparativ cu citricele.

Pentru mai multe articole despre remedii naturiste accesați acest link.

Jurnal Spiritual

2 COMENTARII

  1. Am mai intrebat undeva.Catina alba are un sambure f dur si cred ca rasnita electrica s-ar defecta repede,asa ca intreb Stie cineva o alta metoda de a strivi samburii de catina alba ? Sincer ,pana cum n-am vazut catina alba si in toate scrierile se incepe cu discutii despre catina alba ,dupa care se pirde notiunea(denumirea) Am primit de la sora mea catina alba(fructe) .am macinat odata si nu mai am curaj de frica defectiunii rasnitei
    De fapt exista vreo deosebire de posibilitati terapeutice intre cele doua tipuri de catina ?

    • Mulțumim frumos pentru comentariu. În mare, aceste tipuri de cătină au proprietăți terapeutice asemănătoare. Pentru a obține pulbere de cătină, folosiți o râșniță specială și dedicată plantelor, de putere mai mare decât cea de cafea. Multă sănătate vă dorim! O zi minunată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.