Construită din ordinul lui Ivan cel Groaznic, în 1555 pentru a celebra capturarea tătarilor din Kazan și Astrakhan, Catedrala Sfântul Vasile din Moscova este așezată în Piața Roșie, vis-à-vis de Turnul Spasskaya. Edificiul este construit în stilul renașterii bizantine, de un arhitect necunoscut are și o legendă.
Se spune că, după finalizarea construcției Ivan a vrut să îi scoată ochii celui care a proiectat-o. Aceasta pentru ca acesta să nu mai poată construi altă biserică la fel de impresionantă. Se pare că arhitectul a intuit intențiile marelui conducător și a fugit. S-a întors câțiva ani mai târziu pentru a ajuta la ridicarea Kremlinului.
Inițial biserica a fost dedicată Sfintei Fecioare Maria, pentru că bătălia câştigată de Ivan împotriva tătarilor a avut loc în ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc mijlocirea Maicii Domnului, pe 1 octombrie.
Catedrala este format din nouă cupole, colorate, construite pe o singură fundație și unite între ele prin nouă galerii. Fiecare paraclis semnifică un sfânt celebrat de creștini în zile în care armata rusă a câştigat bătălii împotriva tătarilor. Paraclisul central, este înconjurat de patru piloni, așezați în cele patru puncte cardinale: în partea sudică se află turnul Sfântului Nicolae iar la est turnul dedicat Sărbătorii Sfintei Treimi. Turnurile din nord și din vest sunt închinate Duminicii Floriilor și respectiv, Sfântului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Iustina fecioară. Celelalte patru bisericuțe, completează steaua în opt colțuri, fiind dispuse astfel: nord-est, sud-est, nord-vest şi sud-est.
În 1588 este construit, în partea de est, paraclisul dedicat Sfântului Vasile cel nebun întru Hristos. Acolo sunt adăpostite, într-o raclă de argint moaștele sfântului.
O altă poveste care circulă jurul catedralei spune că lui Napoleon i-a plăcut așa de tare, încât a vrut să o ia, așa cum era, în Franța. Dar, pentru că nu dispunea de instrumentele necesare, s-a hotărât să o distrugă. Ca printr-o minune, după ce soldații așezaseră butoaiele cu pulbere, o ploaie a împiedicat planul acestuia.
Sub conducerea lui Stalin, biserica a fost închisă, obiectele de cult confiscate și clopotele date jos.
Simbol al orașului, aşezat în inima Rusiei, monument memorial pentru unii, spațiu sacru pentru creștini, biserica se impune prin arhitectura sa deosebită. În decursul timpului a suferit numeroase prejudicii, desprinse din vremuri apuse, dar și o serie intervenții de restaurare.
La prima vedere, exteriorul este o adevărată încântare pentru ochi. Fiecare turn are un design unic, inspirat parcă din basme; este o combinație de forme geometrice și flori, viu colorate în verde, roșu, albastru sau galben.
În interior, pot fi admirate aproximativ 400 de icoane, ce provin din secolele XVI-XIX. Pe pereți sunt picate peisaje și portrete, iar pe ziduri fresce. Multe caracteristici ale picturilor originale au fost pierdute, ca urmare a încercărilor la care a fost supusă biserica. Podeaua, din piatră, veche de cinci secole, poartă și ea însemnele vremurilor apuse.
Mai pot fi remarcate o serie de clopote turnate în Rusia Germania, Franța și Olanda și un potir ce a aparținut țarului Alexei Mihailovici. Catedrala este declarată sit UNESCO, din anul 1990.
Ema P.
Jurnal Spiritual