Catedrala din Ely, Anglia

0
1142
Catedrala din Ely, Anglia
Catedrala din Ely, Anglia
Catedrala din Ely este o combinaţie superbă de mai multe stiluri arhitectonice ce se întâlnesc pe teritoriul Anglie. Nava este romanică, prezbiteriul este o excelentă ilustrare a goticului timpuriu, iar careul este un exemplu unic de gotic matur (goticul englez decorativ).

Până în secolul al XVIII-lea, când au fost asanate mlaştinile care îl înconjurau, oraşul Ely era o insulă. După cucerirea Angliei de către normanzi, în 1066, a devenit bastionul proscrisului anglo-saxon Hereward the Wake (Hereward „Veghetorul”), care a fost în cele din urmă capturat în 1071. Ca simbol al victoriei, pe locul mănăstirii anglo-saxone de acolo, normanzii au ridicat o uriaşă catedrală în stil romanic (normand), a cărei construcţie a început în anul 1082. Capătul de vest al noii construcţii se termina într-un transept scurt (braţul său nordic s-a prăbuşit în secolul al XV-lea). Deasupra transeptului s-a ridicat turnul central care se păstrează şi astăzi.

Nava cu douăsprezece travee datează tot din perioada romanică. Dar, aşa cum s-a întâmplat cu aproape toate marile biserici medievale, în timp s-a ajuns la concluzia că altarul era prea mic, aşa că la capătul de est s-a adăugat un prezbiteriu la mijlocul secolului al Xlll-lea. Această extindere a avut ca model catedralele din Salisbury şi Worcester. Ea le-a întrecut pe amândouă din punctul de vedere al diversităţii şi calităţii ornamentelor. Tribuna, şirurile de ferestre din partea de sus şi arcada prezbiteriului au detalii minuţios executate, iar coloanele traveelor, făcute din marmură de Purbeck, se termină cu capiteluri în formă de frunză, susţinute de console împodobite cu ornamente bogate ce reiau motivul frunzei.

Pe data de 22 februarie 1322 turnul romanic ridicat deasupra careului central s-a prăbuşit.

Pentru înlocuirea sa, capitulul (adunarea clericilor catedralei) a comandat una din cele mai curajoase construcţii ale arhitecturii medievale: au hotărât să demoleze ultima travee a navelor colaterale, transepturile principale şi corul, transformând careul central, de formă pătrată, într-un octogon. Deasupra au construit un luminator prin care lumina se revarsă în interior.

Luminatorul pare a fi făcut din piatră şi susţinut de console de piatră.

Ele sunt alcătuite din opt secţiuni de boltă stelată (nervurile din bolţile stelate nu au rol de susţinere a structurii).

De fapt, toată lucrarea este făcută din lemn. Este opera maestrului tâmplar William Hurley (sau Hurie). Cladirea nu se sprijină pe cele opt secţiuni din boltă, ci pe opt grinzi masive de lemn, ascunse.

Din moment ce nu exista niciun motiv de ordin religios pentru această formă, se pare că tot acest efort a fost determinat pur şi simplu de dorinţa de a folosi spaţiul într-un alt fel, dorinţă ce caracteriza arhitectura engleză de la mijlocul secolului al XlV-lea. Este greu să înţelegem acum cât de revoluţionară a fost construcţia pentru acea vreme, dar catedrala din Ely rămâne şi pentru timpurile noastre o experienţă arhitecturală unică.

Catedrala din Elly 5

Luminatorul de formă octogonală, capodoperă engleză a lucrului în lemn, a fost terminat în 1340. Partea sa exterioară a fost acoperită cu plumb între anii 1352-1353.

Luminator
Imagine din corul (terminat în jurul anului 1349), construit în stilul gotic englez decorativ. In fundal se vede unul din zidurile ridicate în jur de 1328 pentru a susţine luminatorul.

Interior luminator
Partea superioară a luminatorului făcut din lemn care se ridică misterios deasupra careului.

Deşi bolţile par a fi făcute din piatră, sunt de fapt din lemn vopsit.

Corbia mlastinilor
La început Ely era o insulă înconjurată de mlaştini. De aceea catedrala este şi astăzi cunoscută sub numele de „Corabia mlaştinilor”. Turnul de vest în stil romanic contrastează cu luminatorul şi capătul de est care sunt în stil gotic.

Catedrala Elly
Catedrala din Ely are o lungime de 157,6 metri. In imagine se văd, dinspre est spre vest, prezbiteriul, altarul, corul, careul octogonal şi nava.

Arhitectura lumii-Capodoperele, Will Pryce

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.