Ahitectura lumii – Catedrala din Burgos

0
1488

Catedrala din BurgosAtunci când a fost proiectată catedrala din Burgos, regatele Castilia şi León, care aveau să pună temelia regatului Spaniei, erau încă rivale. Castilia tocmai îi învinsese pe mauri la Las Navas de Tolosa (1212). De aceea se pare că această catedrală trebuia nu doar să fie o expresie a mândriei în cadrul regatului, ci să rivalizeze cu catedrala din Santiago de Compostela din regatul León .

A fost influenţată de catedrala din Bourges.

Ca în cazul multor construcţii gotice aparţinând secolului al Xlll-lea, arhitecţii au avut ca model Franţa.(sau chiar proveneau din Franţa). Lăţimea mare a clădirii dovedeşte că a fost influenţată de catedrala din Bourges; în plus, la ambele catedrale spaţiul interior are aceleaşi componente esenţiale, cu coloane ce se ridică dintr-un miez cilindric ca apoi să se deschidă în opt colonete. La arcele butante ce sprijină corul se vede influenţa catedralei Notre – Dame din Paris. Iar galeriile cu sculpturi din faţada de vest se aseamănă cu cele ale faţadelor transeptului de la Reims.

Cu toate acestea, în timp a apărut un stil gotic propriu Castiliei, caracterizat prin interesul deosebit pentru decorul sculptat şi pentru ornamente. La Burgos aceste caracteristici s-au îmbogăţit considerabil după modificările făcute în secolele al XV-lea şi al XVI-lea. Mai întâi, între 1442-1458, arhitectul Juan de Colonia a adăugat turnurilor faţadei vestice, fleşe. Ele erau împodobite cu ornamente, după modelul fleşelor dantelate din ţara sa natală, Germania, asemănătoare celor ale catedralei din Freiburg im Breisgau.

Decoraţiile sale prezintă o abundenţă de motive gotice şi renascentiste.

Apoi, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, pe laturile catedralei s-au construit capele bogat decorate, cea mai importantă fiind capela Condestable, adăugată începând din 1482 travesei centrale a deambulatoriului. În sfârşit, la mijlocul secolului al XVI-lea, s-a ridicat deasupra careului un luminator octogonal pe două niveluri, cunoscut în Spania sub numele de cimborio. Decoraţiile sale prezintă o abundenţă de motive gotice şi renascentiste, inclusiv garguie, scuturi heraldice şi personaje din Vechiul Testament, şi este încununată cu o boltă acoperită cu ornamente de piatră dantelată.

Faţada vestică combină trăsăturile stilurilor francez, flamand şi german. Bogăţia ornamentelor este caracteristică stilului spaniol; în spate se înalţă turnul octogonal de deasupra careului.

Lucrările la cimborio au fost încheiate în 1568; proiectul îi este atribuit lui Juan de Langres. Bolta o imită pe cea a capelei Condestable, dar este acoperită cu ornamente de piatră dantelată.

Catedrala văzută din partea de est; în prim-plan este capela octogonală Condestable, după ea turnul de deasupra careului (cimborio). La sfârşitul secolului al XV-lea catedrala a fost extinsă spre est cu capela Condestable. A fost construită la cererea comandantului armatelor regale din Castilia, Pedro Fernández de Velasco şi proiectată de Simón de Colonia (fiul lui Juan de Colonia).

Ahitectura lumii, capodoperele, Will Pryce

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.