Cât de mare este întunericul?

0
166

intunericCât de mare este întunericul lumii de azi? Întunericul păcatului, întunericul sexu­alităţii reduse la desfrânare, întunericul răului, întunericul pornografiei, întunericul deznădejdii, întunericul minciunii la nivel înalt şi la nivelul de jos, întunericul mor­ţii. Cunoaştem întunericul de îndată ce ne depărtăm de lumină – tot aşa cum Iuda a ieşit din lumina din Foişor în întunericul nopţii (In 13, 30). Ne confruntăm cu acest întuneric de îndată ce ne depărtăm de obârşia fiinţei noastre – Dumnezeu – şi încer­căm să aflăm un sens în altă parte. Să stingi soarele este cel mai simplu lucru din lu­me, spunea Sfântul Ioan Gură de Aur. Nu trebuie decât să închizi ochii. Lumina este pretutindeni, dar tu ai ales s-o stingi. Ai ales să trăieşti în întuneric.

În rugăciunea Sa către Tatăl, Iisus spunea: „Lumea pe Tine nu a cunoscut, iară Eu Te-am cunoscut, şi aceştia au cunoscut că Tu m-ai trimis”. în privinţa lui Dumnezeu, linia ce desparte lumina şi întunericul este trasată exact în acest punct: a cunoaşte că Hristos este Fiul lui Dumnezeu înseamnă a fi în lumină. A nu-L cunoaşte ca Fiu al lui Dumnezeu înseamnă a fi în întuneric.

Condacul Sfântului Apostol Toma

De darul înţelepciunii plin fiind Apostolul lui Hristos şi sluga cea adevărată. întru pocăinţă a strigat către tine: Tu eşti Dumnezeu! meu şi Domnul!

Sfântul Apostol Toma I Cor. 4, 9-16; In 20, 19-31

Toma a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli, care nu a crezut în învierea lui Iisus până ce nu L-a văzut. Mai târziu Toma a plecat în India, unde a întemeiat o Bi­serică. Ajungând mai târziu la îngroparea Maicii Domnului, s-a deschis mormântul pentru el şi s-a descoperit că trupul ei nu era acolo, ci s-a mutat în ceruri. A murit ca mucenic în India.

„Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului” , Anthony M. Coniaris

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here