Castelul Peñafiel

0
386
castelFortăreața este construită pe creasta unui munte și pare să fi crescut din stâncă. Turnurile și zidurile au aceeași culoare pală ca stâncile, de parcă un uriaș le-ar fi sculptat din peisaj.

Castelul Peñafiel, una dintre cele mai impresionante fortărețe din Castilia, se înalță mult deasupra Rio Duero din centrul Spaniei. Timp de secole, a fost folosită atât de creștini, cât și de mauri pentru a apăra granița. Şi-a dobândit numele actual în secolul al XI-lea. După ce a recucerit-o de la arabi, se spune că relege Sancho și-a înfipt sabia în pământ și a strigat: „De azi înainte, această fortăreață este o adevărată (fiel) stâncă (peña) a Castiliei”.

În secolul al XV-lea, membrii ordinului Calatrava au construit actuala fortăreață Peñafiel, pe ruinele acelei vechi fortărețe romanice.

Castelul Peñafiel are 210 metri lungime și doar 23 metri lățime, subțiindu-se și mai mult la extremități. Dintre cele treizeci de turnuri cu creneluri, paznicii puteau detecta de la mare distanță dușmanii sau potențialii agresori și își puteau pregăti apărarea. Dacă dușmanii ar fi trebuit să urce în vârful dealului, mai erau un șir dublu de  ziduri, de care trebuiau să treacă în starea lor de epuizare.

Încăperile rezidențiale din turn oferă o minunată perspectivă asupra împrejurimilor

De această privelişte, regele Alfonso al X-lea (1221 -1284) trebuie să se fi bucurat şi el pe când locuia aici. Acest rege era intelectual, cunoscut ca „el sabio” (cel înțelept) și a păstrat numele dat castelului de predecesorul său deoarece încuraja dezvoltarea universităților și răspândirea limbii castiliene. În plus, el a sprijinit realizarea culegerilor de legi și compilarea istoriilor Spaniei și lumii, deși acestea nu au fost niciodată terminate. Regele era el însuși scriitor și are reputația dea fi făcut din castiliană, limba comună a Spaniei.

Astăzi, fortăreața Peñafiel domină un oraș castilian pașnic. Piața centrală, unde au loc toate festivitățile datează din Evul Mediu, dar casele cu două niveluri din jurul ei datează din secolul al XVIII-lea. Biserica San Pablo, din 1324, are o splendidă absidă decorată cu arcuri în formă de potcoavă și arcuri ascuțite.

Schober Ulrike,  Castele și palate din Europa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.