Destinații de vacanță – Weekend de vis în Franţa: Castelele de pe Loara | GALERIE FOTO

0
885

mont-saint-michel castelul

Obiectiv cu conţinut ridicat de romantism, Valea Loarei – cei mai vast teritoriu din Franţa introdus în Patrimoniul Mondial UNESCO – atrage de mulţi ani un turism cult şi rafinat, căruia îi place să se „piardă” printre câmpuri bine cultivate cu viţă-de-vie şi prin păduri mari, iar din când în când să se minuneze de apariţia neaşteptată a câte unui turn medieval, a câte unui castel renascentist ori a unei grădini.

Un itinerar care, la primul frig de toamnă, când trandafirii sunt înforiţi a doua oară, când în castele se aprind din nou şemineurile şi în pahare curge vinul nou, se împodobeşte cu nuanţe inedite. Tovarăşul ideal de drum nu este graba, ci dragostea pentru istorie şi gustul pentru masa îmbelşugată.

Ruta automobilistică recomandată, circa 200 de kilometri, pleacă de la Angers pentru a urma cursul fluviului Loara (Loire, în franceză) până la Chambors. Pe parcursul itinerarului se vizitează opt dintre cele 300 de castele presărate în regiune: sunt cele de neocolit, însă celelalte, care ar putea deveni scopul unui alt episod de călătorie, nu sunt mai puţin fascinante.

Angers_Castle-1g57qw9

Prima etapă vizează masiva fortăreaţă Angers, de secol XII, cu ziduri împrejmuitoare cu turnuri, apoi se continuă în direcţia vechiului castel Saumur, ce păstrează vie tradiţia ecvestră a Franţei. De aici, tot spre vest, se văd cum apar încet, încet reflectate în afluentul Indre silueta albă şi turlele castelului d’Usse ce pare ieşit dintr-o carte de poveşti.

Cu siguranţă merită o vizită, mai ales pentru grădinile terasate, ultimul dintre castelele renascentiste construit pe malul Loarei, Villandry, la fel cum nu poate lipsi un popas la castelul regal Amboise, unde a trăit şi Leonardo da Vinci.

10-Chateau-de-Chenonceau

Este obligatoriu popasul la castelul Chenonceau.

Este cel mai vizitat în Franţa după Versailles, iubit deopotrivă de Diana de Poitiers şi de Caterina de Medici. Reşedinţă a zece regine -şi şapte regi -, castelul regal Blois este o sinteză armonioasă a mai multor stiluri – gotic, renascentist, clasic -şi ne introduce spre ultima etapă a traseului, castelul Chambord, cel mai mare şi mai prestigios dintre palatele franceze renascentiste.

Există un tichet „Castelele de pe Loara” care permite vizitarea acestora la preţ redus; se achiziţionează de la birourile de turism din Orléans; Valençay, Blois, Val d’Amboise, Tours, Chinon, Langeais, Loches; Saumur şi Angers – în două formule: „pass-forfait”, cu două castele, şi „pass-à la carte” hotărând cu anticipaţie ce doriţi să vizitaţi.

sem_0008784_9

Cum vă deplasaţi:

Traseul urmează cursul Loarei de la Angers la Chambord, cu opriri la castelele Saumur, Usse, Villandry, Amboise, Chenonceau, Blois, Chambord. E de preferat drumul panoramic, deşi există şi soluţii mai rapide. La întoarcere puteţi parcurge cei 210 kilometri în 2 ore şi ceva pe drumurile expres A10, A11, A85, sau tot în acelaşi timp puteţi ajunge la Paris.

De la Angers o luaţi pe D952 în direcţia Saumur (48 kilometri); continuaţi pe D947 până la Candes Saint Martin; de aici o luaţi pe D7 până la Rigny-Usse (33 kilometri), unde se înalţă castelul cu acelaşi nume. Mergând încă 20 de kilometri, ajungeţi la Villandry. După ce traversaţi Tours, părăsiţi D7 pentru a intra pe D751 care ajunge la Amboise (41 kilometri); apoi parcurgeţi D31 şi D40 până la Chenonceau (14 kilometri). Reîntorşi la Amboise, o luaţi pe D751 circa 20 de kilometri până la Chaumont sur Loire; alegeţi N 152 pentru a ajunge la Blois (35 kilometri). Destinaţia finală mergând pe D72 spre est este Chambord (16 kilometri).

Loara pe bicicleta

Dacă aveţi timp, există un traseu amenajat pe drumuri puţin frecventate şi piste de bicicletă, ce urmează cursul ultimului fluviu sălbatic din Europa, Loara. Acesta leagă Cuffy în Cher (lângă Sancerre) de St-Brévin-les-Pins în Loire-Atlantique (800 kilometri), trecând prin Tours, Amboise, Chaumont sur Loire, Blois şi Orléans, ce vă permite să descoperiţi valea Loarei în ritm de două roţi (www.loireavelo.fr).

Cu balonul

În anotimpul frumos, se pleacă de la Montrichard, la 30 de kilometri de Blois, şi timp de o oră şi jumătate se zboară pe deasupra castelelor şi a viilor, desco­perind încet, încet meandrele fuviului şi afuenţii dinspre munte, însă numai dacă permit condiţiile atmosferice. Info: France Montgolfière, Rue Nationale nr. 24, Montrichard, rezervări pe web: www.franceballoons.com

Vinurile

France-Loire-Valley-Chateau-de-Saumur

Aici sunt sanctuare ale „dives boute­illes”, după cum le numea Rabelais, poet de secol XVI, şi ale vinurilor valoroase.

Pivniţele sunt şi etape ale unui circuit care, alături de cel al castelelor, dă strălucire acestei văi.

Puteţi începe de la Vouvray, unde vinul „rejouis les coeurs”, „înveseleşte inimile”; continuaţi cu Montlouis, nu departe de Amboise, unde strugurii au un gust uşor fructat şi ameţitor. Gustaţi vinurile roşii, fine şi lejere din soiul „breton” la Bourgueil. St-Martin-le-Beau e cunoscut pentru soiul alb cu gust de strugure copt, uneori sec, alteori păstos, plăcut; la Chinon vinurile sunt încă şi mai parfumate, calificate ca „vinuri pentru intelectuali”: viile Chinon dau un vin rozé sec nobil, încântător.

În cele din urmă, la Saumur veţi găsi Saumur-Champigny, cu o culoare frumoasă rubinie şi un uşor gust de căpşunică.

Pe traseu se pot vizita câteva crame: Caveau des Vignerons d’Amboise (tel. 245 572369, în cas­tel, în faţa pieţei Michel Debré nr. 42, Amboise), Domaine des Roy (Rue Franche nr. 3, la Pontlevoy, lângă Chenonceau, tel. 254 325107, www.domainedesroy.com), Caves Monmousseau, lângă Blois (tel. 254 716666, Montrichard).

CASTELUL ANGERS

Pano-chateauAng-wb-2

Vechea capitală a regiunii Anjou se întinde pe cele două maluri ale râului Mâine. Vechiul său castel apare impunător, cu 17 turnuri cilindrice, dintre care cel mai înalt atinge 40 de metri. O construcţie feudală comandată de Blanche de Castilia, regenta lui Ludovic IX, între 1228-1238, şi care, astăzi, are în vechile şanţuri de apărare grădini splendide.

Turnurile ce impun mare respect erau în trecut şi mai înalte, însă, în timpul războaielor religioase, când s-a dat ordin de demolare a fortăreţei, guvernatorul acestor pământuri a hotărât să le transforme în terase. Vizita în interior vă permite să admiraţi o colecţie de tapiserii din secolele XIV—XVII, tapiseriile cu Apocalipsa fiind de o frumuseţe inegalabilă – 90 de scene (dintre care s-au păstrat 70) executate de Nicolas Bataille în 1373 după schiţele pe carton ale pictorului de curte Hennequin de Bruges.

Vizita la catedrala St-Maurice vă duce în faţa unor vitralii de secol XII. Pe sub zidurile castelului e plăcută o plimbare pe malul fluviului. Info: Château d’Angers, Promenade du Bout-du-Monde nr. 2, Angers, orar mai-septembrie 9.30-18.30, octombrie-aprilie 10-11.30, www.angers.monuments-nationaux.fr (Logis Royal este închisă din cauza dezastruosului incendiu din 2000).

CASTELUL SAUMUR

d1027197

Este definit drept „marele focar al protestan­tismului”. Atunci, guvernatorul din timpul lui Henric IV a fondat aici Academia Protestantă (1593). Acest palat de secol XI păstrează şi astăzi urmele succesivelor restaurări de la sfârşitul secolului XIV şi din secolul XV, precum şi pe ale forti­ficaţiilor adăugate în secolul XVI.

A fost reşedinţă a guvernatorului, fortăreaţă, apoi închisoare şi cazarmă, iar acum e sediul Muzeului de Arte Decorative, ce expune sculpturi medievale, mobilier, porţelanuri de Limoges şi ceramică franţuzească de secolele XVI şi XVII, punct de referinţă pentru artişti şi pasionaţi. Notorietatea castelului se datorează şi arhicunoscutei şcoli de cavalerie şi Muzeului Tematic al Calului, ce prezintă cea mai mare colecţie de echipament ecvestru din Europa.

Din turn vă bucuraţi de o panoramă splendidă asupra oraşului şi a văii Loarei în care se oglindeşte castelul. Info: Château Musée de Saumur, Saumur, orar marţi-duminică, primăvara şi toamna 10-13 şi 14-17.30, vara 10-18. www. ville-saumur.fr

CASTELUL D’USSE

2013_chateau_usse_010

Se pare că „fundalul” decorului pentru Frumoasa din pădurea adormită de Charles Perrault a fost silueta acestui castel ce domină de la înălţime râul Indre, impunându-se cu turnurile lui fortificate, cu multitudinea acoperişurilor, a cupolelor, a lucarnelor, a hornurilor care se profilează pe verdele pădurilor înconjurătoare.

Cea mai bună privelişte o aveţi privind acest castel de basm şi puţin spectral de la 200 de metri distanţă, de unde se observă asprul stil militar al faţadelor exterioare, de secol XV, şi cel mai primitor, gotic-renascentist, al construcţiilor rezidenţiale cu ferestrele spre grădină.

În interior se află o scară scenografică imensă de secol XII care permite accesul în încăperi. Interesantă este vizita în Dormitorul Regelui, care păstrează mobi­lierul şi tapiseriile originale.

În capela în stil pur renascentist, izolată în parc, puteţi admira minunatele sculpturi în lemn de secol XVI ale balconului corului. În acest castel a stat şi Chateaubriand. Info: Château d’Usse, Regny-Usse, orar de la jumătatea lui februarie la jumătatea lui noiembrie 10-18, aprilie-sfârşit de august 10-19, www.chateaudusse.fr

CASTELUL VILLANDRY

Loire1008-52

Este un castel renascentist construit de Jean le Breton, secretar de stat al regelui Francisc I al Franţei, printre cele mai origi­nale din Touraine datorită dispunerii pieţei sale, a şanţurilor, a teraselor, dar mai ales pentru minunatele grădini în stil francez de secol XVI care îl fac unic. Transformate în 1906, au fost suprapuse trei terase. Cea mai de sus este grădina de apă, cu fântâni, canale şi jocuri de apă; mai jos se întinde grădina ornamentală labirintică, unde fiecare strat te duce cu gândul la dragoste, iar jos se află grădina de legume.

În interior puteţi vizita saloanele, sufra­geria cu lambriuri luxoase de secol XVIII şi scara de onoare. Tablourile şi mobilierul provin din Spania şi din Italia şi sunt datate între secolele XVI—XVIII. Info: Château et Jardins de Villandry, Villandry, orar variabil, www.cbateauvillandry.com

CASTELUL AMBOISE

chateau_amboise_accueil

În 1492, Carol VIII, născut şi crescut la Amboise, a început ample lucrări de transformare a vechiului castel medieval într-un palat regal fastuos, cenaclu al artiştilor şi al poeţilor. Din campania în Italia regele se întorsese cu o pradă de obiecte de artă şi cu o serie de arhitecţi, erudiţi, grădinari, pentru a reda viaţă domeniului.

Însă a murit trei ani mai târziu, lăsând terminarea construcţiei în grija lui Francisc I, pe atunci nou-născut. Acesta a dăruit castelului splendida lui formă şi a organizat aici turniruri, baluri mascate, lupte cu animale sălbatice. Dragostea pentru arte l-a determinat să găzduiască aici personalităţi marcante, printre care şi pe Leonardo da Vinci, care şi-a petrecut ultimii trei ani de viaţă la reşedinţa Clos-Luce, încă plină de mobilier şi amintiri.

Clos_luce_04

Geniul neobosit al savantului toscan a conceput aici proiecte faraonice precum cel pentru conectarea pe calea apei a tuturor rezidenţelor princiare aflate de-a lungul Loarei şi afluenţilor săi.

În interiorul castelului puteţi vizita camera în care a murit Leonardo, marea sală de primire, sala de oaspeţi şi vechea bucătărie. Interesantă este şi capela St. Hubert, o bijuterie de arhitectură gotică, odinioară oratoriul reginei, ce păstrează presupusele rămăşiţe ale lui Leonardo; în subteran sunt expuse schiţe ale desenelor lui, care exaltă universalitatea geniului său. Info: Château d’Amboise, Amboise, orar din martie la jumătatea lui noiembrie de la 9 la asfinţit, iarna 9-16.45, iulie-august 9-19, www.chateau-ambise.com

CASTELUL CHENONCEAU

chateau-de-chenonceau_2

Construit pe malul râului Cher, în apele căruia se reflectă, şi favorizat de natura înconjurătoare, castelul renascentist Chenonceau – al doilea cel mai vizitat după Versailles în Franţa – are o graţie total feminină. Datorează mare parte din farmecul său femeilor: a fost construit în 1513 sub supravegherea Caterinei Briçonnet, soţia unuia dintre bancherii lui Francisc I, care a decis dispunerea clădirilor şi structura scărilor. Apoi s-a simţit mâna Dianei de Poitiers, căreia i-a fost dăruit în 1547 de Henric II. Ea a adăugat grădina şi a unit printr-un pod malurile râului.

La moartea lui Henric II a intrat aici Caterina de Medici care a proiectat grădina şi a construit pe pod o galerie pe două niveluri. Dragostea ei pentru lux a fost nelimitată – memorabile sunt invitaţiile ei la curte şi petrecerile grandioase care au luat sfârşit odată cu sosirea la castel a nurorii ei, Louise de Lorena, văduvă după asasinarea lui Henric III.

În secolul XVIII a urmat Madame Dupin, iubitoare de literatură, care l-a chemat aici pe Rousseau ca preceptor pentru fiul ei (căruia îi este dedicat tratatul Emile ou de l’éducation).

La castel se ajunge pe o alee cu platani, care pe partea dreaptă are grajdurile regale proiectate de Philibert Delorme.

Piaţeta de la intrare, îngrădită de un şanţ de apă, este înconjurată de grădini franţuzeşti. Corpul central al edificiului are formă dreptunghiulară, cu turnuleţe pe colţuri, două niveluri de ferestre în cruce şi mansarde renascentiste.

Merită să vizitaţi Sala Gărzilor, împodobită cu tapiserii flamande de secol XVI, Sala Francise I, unde se găseşte tablol Diana de Poitiers de Primaticcio, Salonul Ludovic XIV, care găzduieşte tabloul lui Rubens – lisus copil cu Sfântul loan. Nu mai puţin preţioase sunt colecţiile de mobilier renascentist, de tapiserii şi pinacoteca cu capodopere de Correggio, Rubens şi Tintoretto.

Info: Château de Chenonceau, Chenonceau, orar variabil, www.chenonceau.com

CASTELUL BLOIS

BLOIS

Pe malul drept al Loarei, reşedinţa regală Blois a aparţinut la jumătatea anilor 1300 bătrânului conte de Chatillon, care l-a pierdut din cauza tinerei lui soţii care s-a îndrăgostit nebuneşte de seducătorul duce Ludovic de Orléans, căruia i-a dat mulţi bani. Bani cu care – culmea ironiei! – el a cumpărat castelul. Apoi a fost îmbogăţit şi completat de mai mulţi monarhi: Carol de Orléans din 1440; fiul acestuia, Ludovic XII; Francisc I, pentru care au lucrat din 1515 artişti italieni.

Aici s-au întrunit de două ori Statele Generale şi s-a întâmplat o tragedie sângeroasă: uciderea, vrută şi ordonată de Henric III, a ducelui de Guise.

Începeţi vizita din curtea de unde se poate arunca o privire de ansamblu asupra castelului închis de aripa Gaston d’Orléans, a cărei scară de onoare este acoperită de o cupolă.

În interior vizitaţi Sala Regelui şi Sala Gărzilor pentru splendidele şemineuri şi pentru apartamentele Caterinei de Medici care trăia aici într-o închisoare de aur şi unde a murit în 1589.

În spatele celor 237 de panouri din lemn sculptat şi cu întarsii care se deschideau acţionând o pedală ascunsă, ea îşi păstra otrăvurile, secretele de stat şi bijuteriile. La etajul întâi se află Musée des Beaux-Arts. Acesta detine picturi de secol XVI ale Şcolii italiene, de secol XVII ale Şcolii flamande şi de secolele XVI-XIX ale Şcolii franceze.

Musée Archéologique se află la parter, cu piese din perioada carolingiană şi medievală. Info: Château Royal de Blois, Place du Château, Blois, orar primăvara şi toamna 9-18.30, iulie şi august 9-19, iarna pauză între 12.30-13.30, www.chateaudeblois.fr

La Blois, în Place du Château, se poate vizita Maison de la Magie (Place de Château nr. 1, în fiecare zi între 10-12.30 şi 14-18.30, spectacole sunt la 15.15 și 17.15 de câte 30 de minute, maisondelamagie.fr) care laudă abilitatea prestidigitatorilor şi iluzioniştilor, în mod special pe cea a lui Robert-Houdin, care nu numai că a organizat celebrele Soirées Fantastiques în teatrele din Paris, dar a fost si inventator si om de ştiinţă.

CASTELUL CHAMBORD

Domaine National de Chambord_n

La proiectul (1519) celui mai vast castel de pe Loara – 440 de încăperi şi un parc de 5.500 de hectare plin de animale sălbatice – a participat Francisc I. El voia să construiască un simbol nepieritor al splendorii coroanei franceze. Imaginea lui masivă de tuf alb cu decoraţiuni bogate de ardezie vă uimeşte şi vă încântă mai ales dacă îl vizitaţi la asfinţit.

Minunăţie a Renaşterii franceze, edificiul maiestuos şi perfect proporţionat etalează în compoziţia sa armonioasă influenţa italiană şi, se pare, chiar mâna lui Leonardo da Vinci la imensa scară cu spirală dublă. De la înălţimea teraselor privirea cuprinde acoperişurile, turnurile şi hornurile, precum şi vastul domeniu de 5.500 de hectare încercuit cu un zid de 32 de kilometri.

Interiorul acestei reşedinţe se deschide în Salonul Sorilor şi Salonul de Vânătoare. Acesta din urmă are o tapiserie frumoasă de la sfârşitul secolului XVI. Apoi se vizitează dormitorul lui Francisc I, cu patul de catifea tivit cu aur, după moda italiană. De vizitat şi apartamentul Delfinului, cu o colecţie mică de piese de artilerie care-l distra şi îl instruia. Info: Domaine National de Chambord, Chambord, orar ianuarie-martie 10-17, aprilie-septembrie 9-18, octombrie-decembrie 10-17, www.chambord.org

Unde dormiţi

accueil1-noizay-1

Château de Noizay (de lux). O reşedinţă de secol XVI, ale cărei încăperi au fost martorele conjuraţiei din Amboise în 1560. Atunci protestanţii au pus la cale răpirea lui Francisc II. Are ferestre maiestuoase şi rozase, paturi cu baldachin şi decoraţiuni de epocă. Situat într-un parc cu copaci seculari, e afiliat la Relais& Chateaux. La 8 kilometri de Amboise. Info: Promenade de Waulsort, Noizay (Indre-et-Loire), tel.247 521101, www.chateaudenoizay.com

Château de la Sébiniére (pentru cunoscători). Cazare cu mic dejun şi consorţiu viticol, unde, în afara vinului, se cultivă art de vivre. Camerele au un decor tradiţional, încălzit de tapiserii şi pardoseli de teracotă. Iarna se ia micul dejun în faţa focului din cămin; vara pe terasa cu vedere spre vii, cu prăjituri şi dulceţuri făcute în casă. Info: La Sébiniére, Le Pallet, tel. 240 804925, www. chateausebiniere. corn

Château de Chanteloire (de şarm). Soluţie încântătoare lângă Blois, într-un castel de secol XVIII integral restructurat în 2008. Găsiţi aici 5 camere de oaspeţi şi un apartament cu o privelişte splendidă spre parcul de 3 hectare. Info: Route du Chambón, Chouzy-sur-Cisse, tel. 254 334321, www.chateau-de-chanteloire.com

Unde mâncaţi

SAM_3151

Caves de la Croix Verte (Pocé sur Cisse). Într-o pivniţă răcoroasă vara şi încălzită de şemineu iarna, bucătărie tradiţională autentică. Specialităţi la grătar. Info: Caves de la Croix Verte nr. 20, Route d’Amboise, Pocé sur Cisse, tel. 247 573998, www.cavesdelacroixverte.com

Auberge St-Pierre (Saumur). În centrul istoric, un popas într-o ambianţă familială cu bucătărie specifică zonei. Iarna se ia masa în faţa şemineului, vara în aer liber. Info: Place St-Pierre nr. 6, Saumur, tel. 241 512625, www.auberge-saintpierre.com

Provence Café (Angers). Atmosferă caldă, provensală, deşi modern mobilat. Restaurantul are vedere spre piaţă, iar bucătăria oferă savori mediteraneene pe bază de peşte. Info: Place Ralliement nr. 9, Angers, tel. 241 874415, www.provence-caffe.com

Pentru toate celelalte informaţii: Atout France, www.atout-france.fr, www.franceguide.com şi www.loire-chateau.org

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi şi Cinzia Rando, Editura Litera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here