Castelul Cawdor

0
249

Castelul Cawdor Castelul Cawdor, scena crimei: Macbeth îl ucide pe regele Ducan pentru a preveni rege el însuși. Acesta este un scurt rezumat al celei mai faimoase tragedii a lui Shakespeare în cinci acte; o piesă care face parte din castelul Cawdor, un adevărat magnet pentru vizitatorii pasionați de literatură. Din păcate, legenda nu este adevărată.

Macbeth – Shakespeare

„Duncan nu a murit în castelul nostru, nici nu a fost ucis mișelește în pat. Macbeth l-a omorât în bătălia de la Elgin, în 1040. De fapt, cea mai veche parte a castelului, turnul central, datează doar din secolul al XIV-lea, iar restul este din secolul al XVII-lea”.

Romanticele idei greșite ale vizitatorilor sunt corectate de membri ai familiei, care le țin și o scurtă lecție de istorie scoțiană.

Shakespeare a preluat povestea lui Macbeth din faimoasa lucrare a lui Ralph Holinshed  și a prelucrat-o. Lucrarea se numea „Cronicile Angliei, Scoției și Irlandei”, 1587. Între 1606 și 1611, astfel încât să-i sporească efectul dramatic, ignorând, astfel faptele reale. Și totuși, Castelul Cawdor lasă impresia că ar fi putut și scena uciderii regelui! Castelul este înconjurat de un parc și de o pădure protejate de un mic râu într-o parte, de un șanț de apărare plin cu apă și de un pod mobil în cealaltă parte.

Castelul Cawdor a fost construit la câteva secole după perioada lui Macbeth…

Curtea interioară este înconjurată de terasamente, iar turnul cu zidurile sale puternice pare fortificat. Fațadele cu crenelurile lor sunt impunătoare, iar foișoarele cu acoperișurile conice și frontoanele gradate îi dau un aer romantic. Toate acestea ar fi un decor perfect pentru Macbeth. De fapt, tocmai aceste trăsături particulare, caracteristice stilului scoțian, indică faptul că acest castel a fost construit la câteva secole după perioada lui Macbeth. În timpul vieții sale, castelele scoțiene erau încă turnuri locuite. Aceste turnuri pătrate, fortificate, erau adesea înconjurate de un zid, fiind construite în scopuri defensive.

Conceptul de locuință confortabilă nu exista pe atunci în casele scoțiene; acestea a denenit doar după introducerea stilului baronial scoțian. Astfel, îndărătul zidurilor masive de la Cawdor se află încăperi minunat mobilate. Totuși, familia nu l-a surghiunit de tot pe Shakespeare – există un desen al lui Macbeth de Salvador Dali. Castelul adăpostește și amintiri tradiționale de familie, cum ar fi nelipsita galerie de portrete ale strămoșilor și una de arme vechi, precum și o foarte contemporană centură Aikido care a aparținut celui de-al 24-lea conte de Cawdor, care a murit în 1993.

În jurul castelului se află grădini cu flori în care se remarcă o celecție de circa treizeci de specii de scaieți, precum și un labirint tipic scoțian de mirt.

Schober Ulrike Castele și palate din Europa

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.