Un traseu într-o regiune de frontieră, aşa-numita Borders, de mai multe ori disputată de-a lungul unei istorii zbuciumate de Anglia şi Scoţia. Un teritoriu sălbatic (chiar dacă se află la mai puţin de o oră de mers cu maşina de Edinburgh), cu dealuri acoperite cu iarbă neagră, mlaştini sălbatice, sate mici cu case albe şi văile râurilor Tweed şi Teviot, pline de peşte.
Vizitaţi magnificele ruine ale unor abaţii de secol XII construite de regele scoţian David. Au fost distruse în secolul XVI de Henric VII în timpul Reformei religioase. Fascinantele castele şi reşedinţe nobiliare de ţară sunt mărturii ale unor evenimente istorice, romantice şi legendare.
Încet, încet vă fură peisajele întunecate de tară înţesate de nori, de poveşti cu eroi viteji scoţieni, dar şi de savoarea tradiţiilor locale, care amintesc de romanele lui Walter Scott.
Cum vă deplasaţi
Traseul automobilistic, de circa 130 de kilometri, pleacă de la Hawick, oraş renumit pentru industria prelucrării lânii, şi, după un mic ocol la Hermitage Castle (25,5 kilometri spre sud pe serpentinele drumului B6399), continuaţi pe A698 până la Jedburgh (19 kilometri) şi Kelso (14 kilometri).
Ţinta următoare, după ce aţi luat-o spre nord, pe o mică deviaţie din A6089, este Mellerstain House (11 kilometri); urmată după circa 10 kilometri de serpentine, bine semnalizate, de Smailholm Tower şi, în vecinătate, de Dryburgh Abbey (8 kilometri). Continuaţi spre dreapta pe A6091; ajungeţi după 3 kilometri la Melrose, apoi la Abbotsford House, în apropiere de Galashiels.
De aici A7 vă conduce 8 kilometri până la Selkirk. O lungă deviere panoramică de circa 56 de kilometri pe A708 vă duce la Moffat. Ultima etapă a traseului e Traquair House (23 kilometri pe A701), la numai 9,5 kilometri de liniştitul sat Peebles.
Plimbări pe jos ori cu bicicleta
Drumurile puţin aglomerate şi natura primordială şi sălbatică fac din ţinutul Borders un loc perfect pentru trasee mai mult sau mai puţin lungi, pe jos ori cu bicicleta. Borders Abbey Way, recent trasat, este un itinerar de trekking care, în 104 kilometri, leagă cele mai spectaculoase abaţii din regiune. Drumeţii experţi pot parcurge şi St Cuthbert’s Way, un traseu panoramic de circa 100 de kilometri de la Melrose la insula Lindisfarne în Anglia, printre ruine de castele, turnuri şi mănăstiri, inspirat de pelerinajele Sfântului Cuthbert, făcătorul de minuni.
Trasee circulare mult mai scurte trec prin orăşelele Melrose, Jedburgh şi Kelso (informaţii la birourile de turism locale). Pentru pasionaţii de trasee grele cu mountain bike, pădurea Clentress în Tveed Valley este locul ideal. Se află la mică distanţă de Peebles, unde există şi un centru de informaţii (The Hub) care închiriază biciclete şi recomandă cele mai potrivite trasee pentru ciclişti experimentaţi, dar şi pentru începători (http:// www.glentressforest.com).
Mai puţin solicitant este Tweed Cycle Way, o pistă de biciclete care urmează cursul râului, în ale cărui ape se pot pescui 16 specii de peşti.
Hermitage Castle
Înconjurat de o landă golaşă şi sălbatică, se înalţă izolat lângă un curs de apă năvalnic castelul Hermitaje (orar aprilie-septembrie 9.30-17.30, februarie închis), o ruină fascinantă de secol XIII, reconstruită în secolul XV.
Blocurile sale mari de piatră păstrează amintirea sângeroasei istorii a regiunii Borders în timpul războaielor de independenţă şi a câtorva episoade romantice legendare, cum ar fi cel al Măriei Stuart, regina scoţienilor, care, în 1566, a galopat 30 de kilometri până la castel să-l viziteze pe logodnicul ei, contele de Bothwell, rănit într-o incursiune la graniţa dintre Scoţia şi Anglia.
Spirite şi fantome bântuie şi astăzi, în imaginaţia populară, ruinele castelului de o frumuseţe deosebită când cerul e sângeriu şi vine furtună.
Jedburgh
Pe un meandru al râului Jed, istoricul burg regal Jedburgh este astăzi un orăşel plăcut, cu un centru istoric extrem de îngrijit, cu străzi liniştite şi case colorate, dominate de Castle Jail, închisoare construită în 1820 pe locul ruinelor unui castel vechi (orar sfârşit de martie-început de octombrie, luni-sâmbâtâ 10-16.30, duminică 10-16).
Pentru a afla viaţa Mariei Stuart, merită o vizită la Mary Queen of Scots’ House (orar Paşte-15 noiembrie, 10-16.30, duminică 11-16.30), o casă-turn de secol XVI unde regina a locuit în 1566, bolnavă după cavalcada istorică la castelul Hermitaje (vezi stânga). Muzeul îi este dedicat şi povesteşte nefericitele întâmplări ale existenţei ei.
Silueta oraşului e dominată de maiestuoasa Jedburgh Abbey (orar aprilie-septembrie 9.30-17.30, octombrie-martie 9.30-16.30, duminică 9.30-14); fondată în 1138 de regele Scoţiei David I drept mărturie grăitoare a credinţei şi gloriei lui în faţa supuşilor şi duşmanilor englezi. Construcţia, din ardezie roşie, a fost locuită de călugări augustinieni până în perioada Reformei, apoi abandonată.
Acum nu are acoperiş. Insă acest lucru nu face altceva decât să întărească farmecul dat de armonia proporţiilor clădirii în stil romanico-gotic cu trei nave; turn deasupra transeptului şi cu un portal pictat cu măiestrie. Nu părăsiţi zona fără să gustaţi jethart Snails; sunt niste prăjiturele în formă de melc, cu aromă de mentă.
The Riding of the Marches
Aşa se numesc istoricele „cavalcade” organizate la începutul verii în majoritatea orăşelelor din ţinutul Borders pentru a evoca vremurile în care Anglia şi Scoţia erau în război şi cavalerii scoţieni erau trimişi la graniţe să controleze teritorii şi proprietăţi, să prevină ori să respingă atacurile englezilor.
În timpul paradelor, figuranţi costumaţi în haine de cavaleri călăresc de-a lungul graniţelor comunale în urma unui stindard simbolic, însoţiţi de cântări, concerte si diverse manifestări sportive. Deosebit de impresionant este Jethart Callant Festival din orăşelul Selkirk, în iunie/iulie, la finalul căruia se înalţă flamura în Market Place şi se intonează cântece în onoarea soldaţilor căzuţi in lupte.
Kelso
Un burg romantic aflat într-o poziţie minunată la confluența râurilor Tweed şi Teviot, cu un centru istoric bine conservat unde, printre străduţe şi piaţete pietruite, se înalţă reşedinţe georgiene elegante, cu faţade îndreptate spre grădini minunate.
Atracţia majoră a locului este ruina vechii abații ridicate în 1128 de călugări francezi benedictini. Din acestea se păstrează turnul normand -al bisericii, cândva unul dintre cele mai grăitoare exemple de romanic scoţian.
La ceva mai mult de un kilometru spre nord-vest de centru se înalţă castelul de poveste Floors (orar aprilie-octombrie 11-17, www.foorscastle. corn). Este cea mai mare reşedinţă nobiliară din Scoţia încă locuită; este loc de rezidenţă a ducelui de Roxburghe. Construit în 1721 a fost modificat de mai multe ori -în special bizara încrengătură de hornuri ce decorează acoperişul. Castelul păstrează în saloane tapiserii flamande, mobilă veche, porţelanuri splendide, argintărie. Are si o colecţie preţioasă a celor mai scusiţi portretişti britanici, printre care Hogart, Gainsborough şi Reynolds. Aleile parcului duc spre Millenium Parterre, grădină originală decorată cu o mare stemă florală.
Mellerstain House
Construită începând cu 1725, e considerată cea mai superbă realizare arhitecturală a lui William Adam în Scoţia. Proiectul a fost terminat de fiul său Robert. O eleganţă georgiană clasică predomină în interioarele cu mobilier de epocă şi cu tablouri de Van Dyck, Gainsborough şi de cei mai renumiţi peisagişti scoţieni: Ramsay, Aitken şi Naismith.
De excepţie sunt biblioteca si colecţia de marionete şi păpuşi. Terasele grădinii în stil italian coboară spre un lac mic. Info: Cordon, orar mai-octombrie 12.30-17, grădina 11.30-17, www.mellerstain.com
Smailholm Tower
Face parte din itinerarul literar legat de Sir Walter Scott (1771-1832) şi vizitarea acestui turn de piatră (orar aprilie-septembrie, luni-sâmbătă 9.30-18.30) cocoţat pe o stâncă pe malul unui mic lac.
Mai mult decât pentru interioare, merită efortul să urcaţi pentru priveliştea de o rară sălbăticie ce se poate admira de sus. Ferma Sandyknowe din vecinătate aparţinea bunicului lui Scott.
Romancierul a locuit aici în copilărie, animat în imaginaţia sa neistovită de poveşti cu eroi scoţieni, de balade istorice şi de întunecatele peisaje de ţară pe care scriitorul le admira de pe Scott’s View, platoul panoramic ce îi poartă astăzi numele.
Dryburgh Abbey
Urmând cursul râului Tweed (vă recomandăm o plimbare pe jos de-a lungul malului), ajungeţi în satul St. Boswells. Lângă, se înalţă izolată, chiar pe mal, abaţia fondată de călugării Ordinului Premostratenzilor (închinat Sfântului Norbert) în 1150; este cufundată şi astăzi într-o atmosferă mistică.
Printre ruinele ce se ridică pe o pajişte verde se recunosc vechile ambiante mănăstireşti: refectoriul; dormitoarele; sala capitulară şi biserica; cu faţadă romanică; transeptul şi corul unde se află mormintele lui Sir Walter Scott, al soţiei şi ginerelui său. Info: orar aprilie-septembrie 9.30-16.30.
Melrose
Mic sat încântător pierdut în timp, cu case joase, albe, cu acoperişuri negre şi o piaţă agroalimentară clasică, Melrose este celebru pentru splendida abaţie gotică. (orar aprilie-septembrie 9.30-17.30, octombrie-martie 9.30-16.30). Odinioară era cea mai bogată din Scoţia.
Fondată de cistercieni în 1136, mai putem încă vedea corul, transeptul şi absida, pe lângă o parte din claustru. Printre mormintele de piatră din jurul bisericii, spune legenda, şi-a găsit odihna veşnică inima lui Robert the Bruce, regele care în 1314, după bătălia de la Bannockburn, a declarat Scoţia independentă.
Vizitaţi lângă mănăstire şi două grădini romantice specializate în cultivarea florilor şi a plantelor sicative care se vând în magazinul adiacent.
O plimbare de circa o oră de-a lungul malului râului Tweed (sau de câteva minute cu maşina) duce la 3,2 kilometri spre vest la Abbotsford House (orar martie-octombrie 9.30-17, duminică 11-16), eclectica reşedinţă de pe malul apei unde a trăit între anii 1812-1832 Sir Walter Scott.
Cel mai iubit dintre scriitorii scoţieni, autorul romanului Ivanhoe, s-a inspirat din aceste locuri pentru a descrie atmosfere şi personaje ale cărţilor sale, de la Waverley (1814) la Guy Mannering (1815), al cărei protagonist este chiar un agricultor din ţinutul Borders.
Bowhill House
La 5 kilometri vest de liniştitul orăşel Selkirk se află Bowhill House (orar iulie 10-17, în restul anului la cerere), reşedinţa de frontieră a familiei Scott din Bucchleuch, al cărei valoros străbun, Walter Scott, neînfricat în incursiuni dincolo de graniţă, a fost făcut cavaler în secolul XVI de regele lacob VI al Scoţiei, care cu acea ocazie ar fi spus cuvintele: „cu 10 000 de asemenea oameni, fraţii noştri scoţieni ar putea clătina cel mai stabil tron al Europei”.
Clădirea de secol XIX, înconjurată de un parc splendid, ascunde în interior comori importante: porţelanuri, mobilier, o bucătărie de epocă victoriană, o colecţie de portrete în miniatură şi pânze de Gainsborough, Canaletto, Van Dyck, Reynolds, Guardi şi Lorrain.
De aici, un drum cu peisaje minunate (A708) duce după 56 de kilometri la Moffat, veche staţiune termală aflată pe o minunată suprafaţă colinară, cu case frumoase de epocă victoriană.
Pe traseu, care parcurge minunata vale Yarrow Watter pentru ca apoi să coboare de-a lungul meandrelor Moffat Watter, este obligatoriu un popas la spectaculoasa cascadă Grey Mare’s Tail, la care se ajunge pe o potecă de la centrul pentru vizitatori.
Traquair House
Pe malul sudic al râului Tweed se află unul dintre cele mai mari conace nobiliare ale Scoţiei, până în secolul XIII reşedinţă regală de vânătoare, iar din secolul XV proprietate a mult credincioasei familii catolice Stuart, care a trăit un declin progresiv ca urmare a Reformei protestante.
În interior se vizitează biblioteca, sufrageria, dormitorul unde Măria Stuart l-a legănat pe fiul ei lacob, viitorul rege al Scoţiei (şi al Angliei), şi camera preotului, unde clericii celebrau în secret liturghia înainte de Chatolic Emancipation Act din 1829.
Dedesubtul capelei, o mică fabrică de bere produce gustoasa Bear Ale, apreciată de cunoscători (orar aprilie-mai şi septembrie 11-17, iunie-august 10.30-17, octombrie 11-16, noiembrie 11-15 doar în weekend, www.traquair.co.uk).
Cașmir și Tweed
Marea mândrie a industriei din Borders este prelucrarea caşmirului şi a tweedului, cu epicentrul în Hawick, cel mai mare oraş din regiune, la câţiva kilometri de graniţa cu Anglia. Pentru shopping se poate alege dintr-un şir lung de adrese de manufacturi şi puncte de desfacere deschise publicului.
Excursia poate începe de la Cashmere Visitor Centre, din cadrul istoricei Hawick Cashmere Company, fondată în 1874 (Arthur Street, Hawick, tel. 1450 371221, http:// www.hawickcashmere.com), unde, în afara achiziţiilor, se poate vedea aparatura în funcţiune şi se poate urmări ciclul de fabricare a produsului. în 1878 s-a deschis o altă manufactură istorică, Peter Scott & Co (Buccleuch Street nr. 11, tel. 01450 37231, http://www.peterscott.co.uk), care produce casmir de circa 130 de ani.
Drumul caşmirului continuă în localitatea Galashiels (la 25,5 kilometri de Hawick pe A7), unde se poate vizita una dintre cele mai renumite manufacturi scoţiene, Locharran Cashmere and Wool Centre (Waverly Mill Huddersfield Streeet, Galashiels, tel. 01896 752091), cu magazinul său amplu şi extrem de bine utilat şi muzeul aferent.
Tot în Galashiels, tradiţia şi inovaţia se contopesc în linia lui Bribe Knitwear Design (Info: Bylands nr. 2, Manse Street, Galashield, tel. 01896 755540, www.eribe.co.uk), a cărui colecţie propune modele ecologice, în stil pur scoţian, ori cu linii mult mai glamour.
Unde dormiţi
Stobo Castle Health Spa (Peebleshire).
Într-un castel scoţian minunat din ţinutul Scottish Border, înconjurat de o pădure de conifere, cu un mic lac japonez, un hotel-spa care le oferă oaspeţilor peste 80 de tratamente ca să se relaxeze şi să guste plăcerea fără griji a eternei tinereţi. Un maestru bucătar pregăteşte mâncăruri sănătoase şi rafinate care satisfac silueta şi bolta palatină. Info: Stobo Castle, Peeblesshire, tel. 01721 725300, www.stobocastle.co.uk
Jedforest (Jedburgh).
La 5 kilometri de Jedburgh şi la 10 de graniţa cu Anglia. Acesta este primul hotel pe care îl întâlniţi când intraţi în Scoţia. In centrul unei proprietăţi de 14 hectare se găseşte un hotel de patru stele apreciat de pescarii care-şi pot prinde prăzile (mai ales somon) în râurile învecinate Tweed şi Teviot. Este ideal şi pentru cei care, în afară de sport, apreciază bucătăria de bună calitate. Info: Camptown-Jedburgh, tel. 01835 840222, http://www.jedforesthotel.com
Auchen Castle Hotel (Moffat).
Dacă sunteţi în căutarea unei vacanţe romantice într-un adevărat castel scoţian, aţi găsit ce căutaţi. Eleganţă, confort şi circa 15 hectare de teren şi păduri private unde vă puteţi antrena la tirul la talere sau la vânătoare cu șoim. Și maestrul bucătar e de primă clasă. Info: Beattock, lângă Moffat, Dumfriesshire, tel. 01683 300407, http://www.auchencastle.net
Townhouse (Melrose).
În centrul satului Melrose, un hotel rafinat, atent la stil şi la armonia culorilor. Restaurantul, multipremiat, este cel mai bun din zonă.
Info: Market Square, Melrose, Scottish Borders, tel. 01896 822645, http://www. thetownhousemelrose.co.uk.
Unde mâncaţi
Nightjar (Jedburgh).
Bucătărie inovatoare, pe bază de peşte, cu specialităţi thailandeze. Foarte apreciată de scoţieni. Info: Abbey Close, jedburgh, tel. 01835 862552
The Sunflower Restaurant (Peebles).
Restaurant rafinat în centrul localităţii Peebles; cu o reputaţie foarte bună pentru calitatea meniului şi a serviciului. Info: Bridgegate nr. 4, Peebles, tel. 01721 722420, www.sunfowerrestaurant.co.uk/6.html
Marmion’s Brasserie (Moffat).
Braserie în stil scoţian, cu pereţi lambrisaţi şi 9 gamă largă de specialităţi culinare locale, cum ar fi friptură de miel sau merluciu în sos de creveţi. Info: Buccleuch St, Melrose, tel. 0189 6822245.
Pentru toate celelalte informaţii:
http: //international.visitscotland.com/it/
National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi şi Cinzia Rando, Editura Litera