Castel del Monte

0
180

Castel del Monte se înalță în vârful unui deal ca o mare coroană din piatră dominând peisajul  sinuos al Murgiei din Puglia. Terifiant și imporant deopotrivă, el este un simbol al puterii pământești care poate fi văzut de departe. Neobișnuita sa formă octogonală îl deosebește de alte castele și fortărețe, conferindu-i o notă de mister și de fascinație.

castel2Acest castel a fost construit prin 1240 de Frederick al II-lea, împărat al Sfântului Imperiului Roman de Națiune Germană din dinastia Hohenstaufen, proaspăt întors de la Ierusalim dintr-o cruciadă și plin de încredere în sine, ceea ce s-a reflectat, de altfel, și în puterea tot mai mare a imperiului. Arhitectura clădirii a fost concepută să reflecte trecutul și caracterul împăratului.

Clădirea octogonală are opt turnuri octogonale legate prin aripi scurte de înălțimi similare, care formează o curte interioară octogonală. Văzut de departe, unghiurile largi ale octogonului par rotunjite, formând un cerc regulat. Turnurile proeminente din colțuri seamănă cu vârfurile unei coroane. Din exterior, Castel del Monte pare să se închidă și se pare rupt de lumea exterioară; turnurile masive nu se deschid spre lumea exterioară prin ferestre și uși, ori chiar prin fanate de tragere. Ele sunt complet izolate. Fațadele sunt netede și nedecorate, fiecare perete fiind întrerupt doar prin două ferestre mici, una deasupra celeilalte. De-a lungul fațadelor și turnurilor, la jumătatea înălțimii clădirii, se află un brâu de piatră care pare să strângă un cerc de fier. Această arhitectură sobră conferă castelului un aer inaccesibil și înspăimântător, deși el nu este o fortăreață în adevăratul sens al cuvântului. Dimpotrivă, a fost construit ca o reședință, reflectând statutul proprietarului.

Lui Frederick îi plăceau grandoarea și luxul și a decorat din plin Castel del Monte cu pereți din marmură și pilaștri din porfir care încadrează ferestrele și ușile. Există bănci de-a lungul acestor săli cu tavane înalte și șemineuri mari care emanau o căldură plăcută. Conductele de apă și gurile de aerisire care traversau mai multe niveluri asigurau un grad de confort rar în acele timpuri.

Întrucât Castel del Monte a fost jefuit în repetate rânduri de-a lungul secolelor, nu a mai trămas mare lucru din interioarele splendide, însă ne putem închipui cum arătau. Turiștii, istoricii și pasionații de ezoteric încearcă, fără succes, să deslușească înțelesul simbolic al structurii octogonale. Legătura cu turnurile sfinte, cu tradițiile arhitectonice, sau o legătură între puterile divine și pământești sunt doar câteva dintre numeroasele teorii avansate pentru a explica structura octogonală a Castel del Monte.

Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here