Ocolul Pământului în 80 de minuni – Cascada Victoria, Zimbabwe – Zambia

0
549

descarcare

„Târându-mă cu teamă în capătul insulei, am văzut în jos o despicătură enormă între un mal şi altul al fluviului Zambezi; o masă de apă lată de o mie de metri cădea de la o înălţime de 33 de metri si se înfunda într-o deschizătură largă de 20 până la 50 de metri. În dreapta insulei nu se vedea altceva decât un nor dens alb, asemănător cu fumul scos de o locomotivă.”

Cu aceste cuvinte exploratorul şi misionarul David Livingstone îşi amintea ziua de 15 noiembrie 1855. Atunci a descoperit cascada Victoria pe care a numit-o astfel în onoarea suveranei lui.

victoria-falls1

În realitate, masa de apă se extinde în lăţime pe mai mult de un kilometru şi jumătate (mai exact pe 1.700 de metri) şi cade în gol de la o înălţime de 108 metri, formând astfel cea mai lungă cortină de apă din lume.

Cascada se formează pe la jumătatea cursului fluviului Zambezi lung de 2.660 de kilometri. Căderea şi volumul de apă sunt impresionante.

shutterstock_117994798_main-image-720px-high-x-1440px-wide

În timpul revărsărilor, între lunile februarie şi martie, apa cu un debit de 500 de milioane de litri de apă pe minut cade în hău cu un zgomot asurzitor, ridicând în aer pe o suprafaţă de zeci de metri o cortină de ceaţă groasă vizibilă de la 30-40 de kilometri depărtare.

Nu degeaba băştinaşii kololo au numit acest spectacol al naturii musi-oatunya, „fumul care tună”. Se pare însă că în vechime denumirea era şi mai poetică -seongo, „sălaşul curcubeului”.

victoria-falls-zambia-and-zimbabwe-135-1_100_600

Curcubeiele se formează continuu pe cortina de ceaţă ridicată de masa de apă, chiar şi sub clar de lună. Şi tocmai ceaţa a creat pe malurile fluviului un habitat deosebit de pădure tropicală umedă.

Este o încrengătură de liane care l-ar bucura pe Tarzan, cu smochini sălbatici, ferigi primitive, orhidee, abanoşi pe ale căror coronamente dansează omniprezente maimuţe mici şi păsări colibri ţipător colorate.

victoria-falls

Cele două parcuri naţionale protejează o suprafaţă de 8.860 de hectare. Cascada este considerată preistorică -apele cascadei Victoria curg aici de acum 10.000 de ani. De atunci, fluviul a erodat 2,5 kilometri de bazalt. A provocat astfel o retragere a cascadei echivalentă.

De un secol şi jumătate, cascada Victoria exercită o fascinaţie irezistibilă. Primii turişti europeni au început să sosească aici în 1904, după ce s-a deschis calea ferată de la Cairo. De atunci afluxul nu s-a oprit niciodată.

victoriafallssunset

Ocolul Pământului în 80 de minuni, Destinaţii de vis pe cinci continente, Editura Litera

Jurnal Spiritual