Ocolul Pământului în 80 de minuni – Cascada Iguazu, Argentina și Brazilia

0
679
Cascada IguazuRio Iguazu în spaniolă (sau Iguasu în portugheză) curge de-a lungul a 1.300 de kilometri izvorând din Serra do Mar, lent şi liniştit. Apoi, exact la hotarul dintre Argentina şi Brazilia, cursul său se umflă nemăsurat şi apele cad într-un amfiteatru semicircular de lavă bazaltică.

De la culoarea nămolului devine alb, de la leneş şi pacific devine înspumat şi exaltat. în punctul cel mai înalt al căderii apele lui se împart în 275 de pâraie, care cad simultan într-un hău înalt de 72 de metri şi lat de 2. 700: o crevasă furtunoasă, toată verde, şi un tunet în liniştea pădurii luxuriante.

Este cascada Iguazu, „apa cea mare“ în limba guarani, al cărui nume indigen l-a înlocuit pe cel de Santa Maria folosit de spaniolul Alvarez Nunez Cabeza de Vaca, cel care a descoperit-o în 1541.

Fireşte, acest nume se potriveşte mai bine cu emoţia pe care o simţi mergând pe potecile ce duc spre interiorul cataratas.

Fiecare pas e un permanent crescendo printre zecile de şuvoaie care toate la un loc şi toate separat cad în prăpastie în nori de abur şi cu un zgomot asurzitor şi continuu.

Până se ajunge la pasarela unduitoare care îi duce pe vizitatori în vârf la Garganta do Diablo („Genunea Diavolului”), cea mai sălbatică şi mai uluitoare.

Povestea spune că această cascada a fost creată de zeul râului furios că-şi pierduse iubita: un salt de 72 de metri înălţime, unde curcubeie şi fluturi apar pe pereţii acoperiţi de vegetaţie. Flora din fundal aparţine parcurilor naţionale care protejează ambele maluri.

Noaptea, umiditatea atmosferei atinge 90%; ziua, căldura transformă zona într-o seră subtropicală uriaşă.

O pădure luxuriantă care numără peste 2.000 de specii de plante printre care şi 80 de tipuri diverse de orhidee şi diferite bromelide, arborele pau d’arco numit şi Iapacho (Handroanthus impetiginosus) negru care atinge şi 40 de metri înălţime, ferigi gigantice, bambuşi, guave, flcuşi şi numeroase specii de palmieri printre care Euterpe edulis.

Pe liane urcă şi coboară maimuţe capucin şi urlătoare, iar la poalele pădurii trăiesc nouă specii de tatu, furnicari gigant (Myrmecophaga tridactyla), cerbi – pradă pentru lăcomia jaguarilor pisici sălbatice, pume, vulpi, dihori.

Pădurea este şi refugiul a 450 de specii de păsări, cum ar fi tucani, păsări colibri, ciocănitori şi foarte mulţi papagali viu coloraţi.

Ocolul Pământului în 80 de minuni, Destinaţii de vis pe cinci continente, Editura Litera

Jurnal Spiritual