Căsătorie și Cruce

0
217

biblieViața nu e benchetuială, așa cum cred unii care ajung la nuntă și apoi cad din cer pe pământ. Nunta este o mare întinsă care nu știi ce-ți scoate în cale. Te căsătorești cu persoana ce-ai ales-o cu frică și cutremur, cu multă luare-aminte, și după un an, doi ani, cinci ani își dai seama că și-a bătut joc de tine.

Este o concepție greșită să credem că nunta este calea în care trebuie să căutăm fericirea noastră, refuzul Crucii.

Bucurie în căsătorie este atunci când bărbatul și femeia pun împreună umărul și înaintează spre urcușurile vieții: „Nu ați suferit? Nu a-ți iubit”, spune un poet.

Numai cel ce suferă poate iubi cu adevărat. De aceea suferinșa constituie element de bază în căsătorie.

Nunta, spune un filosof și poet antic, este „o lume înfrumusețată de nădejde și călită de necazuri”.

După cum în foc se călește oțelul, tot așa și omul se oțelește în căsătorie, în focul greutăților vieții. Când privești nunta din afară, toate îți par miere și lapte, toate își surâd. Dar, când te apropii ai să veză câte clipe grele ascunde.

„Nu este bine să fie omul singur”, zice Dumnezeu.

De aceea i-a pus alături un tovarăș, un ajutor pentru toate împrejurările vieții, mai cu seamă pentru luptele credinței, căci pentru a-ți putea ține credința, trebuie să suferi mult.

Dumnezeu trimite Harul Său tuturor, însă numai atunci când suntem noi dispuși să răbdăm și să suferim. Unii îndată ce dau de greu, dau bir cu fugiții. Uită și de Dumnezeu și de Biserică.

Dar credința, Dumnezeu, Biserica nu sunt cămașă pe care o lepădăm îndată ce ne-au cuprins sudorile.

Prin urmare, nunta este o călătorie întretăiată de necazuri și bucurii. Când necazurile își par grele, adu-ți amiinte că Dumnezeu este cu tine. El va ridica crucea ta. El te va încununa.

Traducere de Gherontie Monahul,  din „Aghios Minas”, periodicul mitropoliei Kastoriei, nr.41/2009

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.